perjantaina, elokuuta 28, 2020

Kiina, ja Valko-Venäjä - kiinalainen sillanpää Albanian jälkeen


* 

...

Kiina ja Valko-Venäjä - kiinalainen sillanpää Albanian jälkeen

1 - Aluksi maantiedettä Euroopasta, liittyen tämän HS-jutun otteeseen: " ... Lukašenkan peruskuvio on Euroopan ja Venäjän peluuttaminen vastakkain, mutta Euroopan tukeen Lukašenka ei koskaan voi luottaa. Eurooppa lupailee tukea, mutta kohta taas kiristää pakotteita ... ".

Ensinnäkään Eurooppaa ja Venäjää ei voi peluuttaa vastakkain, koska tässä jutussa kaikki kolme Venäjä, Valko-Venäjä ja EU ovat osia Euroopasta, joka tunnetusti jatkuu Venäjän Uralille saakka.

..

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukasenka ei tosiaan voi luottaa Eurooppaan, koska sellaista valtioliittoa ei ole olemassa - sen sijaan voidaan sanoa, ettei Lukasenka voi luottaa EU-Eurooppaan.

Eurooppa maanosana ei voi lupailla mitään tukea minnekään, mutta EU voisi lupailla, kuten vaikkapa Venäjä, joka on Euroopan suurin niin asukaslukuna kuin pinta-alana. Siis on virheellistä käyttää EU' sta nimitystä Eurooppa, mikä näkyy olevan hienostuneesti laatumedian jo perinteellinen tapa korostaa luovasti EU' n osuutta Euroopassamme.

..

Entä Kiina, jolla oli jo 1960-luvulla sillanpää Euroopassa - nimittäin Albania, jonka itsevaltainen johtaja Enver Hoxha oli maolaisuuteen innostunut ja piti rautaisesti kiinni aikansa kansaansa tuossa maolaisen Kiinan sillanpää-asemana - täällä Euroopassa.

Albanian itsevaltias Hoxha kuoli ja maasta tuli "eurooppalainen toimija", tosin pinnan alle jäi Suur-Albania pyrkimykset - esiintyen yhä Serbiasta väkisin irroitetun Kosovon jännitteissä. Ehkä Kiina aikanaan koetti tukea (?) Suur-Albania pyrkimyksiä. Nyt Kiina ei sekaannu vieraiden omiin sisäisiin asioihin - ei edes Valko-Venäjän. 

Valko-Venäjällä, kuten Ukrainalla ja nimenomaan Venäjällä on jotain sellaista mitä Kiina haluaa - nimittäin paljon hedelmällisiä peltohehtaareita. Ukrainasta Kiina on ostanut ja vuokrannut tuhansia hehtaareja - ehkä pyrkimys Valko-Venäjältä on sama >

.

HS

"Kiina ja Valko-Venäjä ovat ”rautaveljeksiä”, jotka tekevät ohjuksiakin yhdessä – Voiko Kiinan tuki ratkaista vaalivilppikriisin?"

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006616733.html  - 

.

Kiina hakee portteja markkinoille

2 - Kiinalle Valko-Venäjä on portti EU-Euroopan markkinoille ja nimenomaan slaavivaltioihin, joihin niin Ukraina kuin Valko-Venäjä kuuluvat. Kiinan valtio suunnittelee Elämäänsä 100 vuoden hahlolla ja tuon ajan puitteissa Eurooppa kokonaisuutena saattaa näyttää aivan toisenlaiselta. 

Kiina on eräs maailman vanhimmista jatkuvista korkeakulttuureista - eikä itäisten kansojen ote jo satoja vuosia sitten ollut aivan vähäinen Valko-Venäjän nykyisillä alueilla.

HS-julkisti kiintoisan uutistriangelin Valko-Venäjään liittyen, alkaen Saksan liittokansleri Angela Merkelin harmistuksesta, kun Valko-Venäjä ei vastaa hänen soittopyyntöönsä [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006616700.html -] + jutun [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006616709.html -], jossa Lukasenka asetti sanojensa mukaan puolet maan armeijasta valmiuteen - ehkä liioitteli - ehkä ei, mutta se lienee tosiasia, että Venäjältä presidentti Vladimir Putin lupaili poliisijoukkoja [~ https://yle.fi/uutiset/3-11514184 -] auttamaan hädän hetkellä Valko-Venäjää. 

Onhan Venäjällä ja Valko-Venäjällä kolmikantainen valtioliittosopimus, ikään kuin liittovaltioperiaate - puolustuksesta, kaupasta ja energiasta. USA on muuten myös liittovaltio, joka tässä nyt lähettelee aseistettuja joukkoja Wisconsiniin - liittovaltion seriffeinä ja FBI-joukkoina [~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/59d3b62e-7d4d-4eb6-8cee-eff9318f133d -]. 

Niin, miten tuo liittovaltio- tai valtioliittoperiaate meneekään - missäkin. e

Ei kommentteja: