maanantaina, elokuuta 17, 2020

Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla

 

Kuva: ~ https://sputniknews.com/military/201909031076708731-new-borei-class-attack-submarine-to-join-russian-pacific-fleet---reports/ - 

*

...

1 - Venäjä on ydinasesuurvalta - se toinen kauhun tasapainottaja maailmassamme - ydinaseiden osalta. Venäjä on niitä harvoja valtioita, joiden rannoille huuhtoutuu kaksi valtamerta - Atlantti ja Tyyni valtameri - lisäksi Mustameri ja Itämeri. Nuo merelliset ääret velvoittavat suurvenäläisiä.

 

Venäjä on siis maailmallinen vaikuttaja

Suomi sen sijaan on paikallinen toimija, ei niinkään vaikuttaja. Suomi tosin voisi olla myös vaikuttaja - olemalla puolueeton näkökulmaistaja täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Suomi on maantieteellisesti tärkeällä paikalla - olemme Venäjän kauhun tasapainotekijöiden vieressä. Kuolan niemimaa strategisine ydinsukellusveneineen on aivan vieressämme - sekin velvoittaa, mutta mihin?

Suomi liittyi kansakunnan ja eduskunnan ohi Nato-Isäntämaa (MoU) pöytäkirjalla vastakkain noiden Kuolan niemimaan Borei-sukellusveneiden tuottaman US' n ja Venäjän välisen ydinsotauhan tasapainotuksen toiselle puolelle! Tämä "osapuolivaihdos" on huomioitu tarkasti Venäjällä. Tuo MoU on suomalaisille suuri uhka, jos tasapaino järkkyy kohtalokkaasti.

 

Suomella on historiansa

Ruotsin kuninkaiden sodista Venäjän tsaarien erityiseen autonomiaan, siis meidät lopulta itsenäisiksi "johdatelleeseen" itsenäisyyteen. Suomi selvisi venäläisten kanssa käydyistä välien selvittelyistä omin voimin, Saksan kolmannen valtakunnan avulla ja sen jälkeisellä taitavalla luovimisen ulkopolitiikalla.

 

Kuolan niemimaa on tasapainotekijä

Nyt Venäjä on keskittänyt lisää puolustusta noille Borei-veneille ja niiden Bulava mannertenvälisille monikärkiydinohjuksille. Venäjä on tietoinen amerikkalaisten sotajoukkojen harjoituksista Lapissa, josta on hyvin lyhyt jopa yllätyksellinen taistelulentomatka Borei’ den kalliotukikohtiin. Enteellisesti Suomi ei kieltänyt MoU - pöytäkirjassa Nato/US' n ydinaseiden tuontia Suomeen - Ruotsi kielsi omassa MoU' ssaan >

 

.

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006602438.html  –

Suomen ja Venäjän käsitykset vakaudesta eroavat toisistaan” -HS-otsikko

.

 

2 - Suomella on vahva oljenkorsi

Kansakuntamme vastustaa määrätietoisesti kaikissa varteenotettavissa mielipidetiedusteluissa Natoon liittymistä - aina yli 50 prosentin voimalla.

Suomalainen on oivaltanut olomme idän ja lännen vedenjakajalla. Tunnemme historiamme - sen hyvät ja huonot puolet. Tiedämme Neuvosto-Venäjän antaneen ensimmäisen itsenäisyystunnustuksen Suomelle 4.1.1918.

Kansallinen tulevaisuutemme liittyy vahvasti presidenttien J.K. Paasikiven ja Urho Kekkosen luomaan 'suomalaispuolueettomaan näkökulmaan', joka esittäytyy erinomaisesti Paasikiven lausahduksessa:

 

"Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"

Suomen roolia ajaa tänään presidentti Sauli Niinistö. Sauli ilmaisi kirkkaasti amerikkalaiselle laatuaviisille vastauksen: "Olen suomalainen", tuo viesti oli vahva kunnianosoitus kansakuntamme nato-vastaisuudelle, johon The Newsweek’ in kysymyskin liittyi. Asia tuli kerralla selväksi.

 

"Sveitsittyvä Suomi"

Suomi voisi lisätä sveitsittymistään lisäämällä osallistumista YK-rauhanturvajoukkoihin ja jäämällä pois kaikista läntisen sotilasliiton Naton johtamista kriisinhallintaoperaatioista - alkaen Afganistanista, jossa emme halua olla sodan osapuoli **.

 

Meidän ei ole syytä sekaantua vieraiden asioihin, vain silloin, jos konfliktien kaikki osapuolet niin pyytävät - ja tuolloinkin YK-lipun alla.

Tämä sekaantumattomuus antaa erityisen vastuun medialle, joka kutsuu itseään laatumediaksi, joka taas edellyttää tunnetun jo eläkkeellä olevan aiemman HS' n toimittaja Heleena Savelan viisaaseen kannustukseen faktojen tarkistamiseksi: "Tarkista, tarkista ja vielä kerran tarkista" |1

Median kommentointien vastuuta olisi lisättävä - mielipide ei ole aina faktaa ja näin laatumedialla on tässäkin erityinen vastuu lukijoilleen, jotka usein lainaavat luottamiensa medioiden informaatiovirtoja.

Emme halua olla vastakkainasettelun rintamassa - ei idän eikä lännen näkökulmista. Sotilasasioiden osalta puolueettomuutemme tulee olla ehdoton - se on paras henkivakuutuksemme. e

..

|1 ~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006599629.html

|1 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/08/hienostuneen-laatumedian-totuus-on.html

..

FB | VU | 24 | TIEDE

.

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja


Ei kommentteja: