sunnuntaina, elokuuta 16, 2020

Hienostuneen laatumedian totuus on usein vastakkainasettelun ytimessä

 

Link ~ http://ajatussinulle.blogspot.com/2017/11/totuus.html - 

*

...

1 - Räväyttävä kirjoitus|* pitkän kokemuksen kirjoittajalta aikana, jolloin kansalaisten luottamus mediaan yhtenä instituutiona on suurien kysymysmerkkien alla [ ~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html - "Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona" -HS-otsikko] sekä aikana jolloin kansalaisten oma suorakanavainen media on kiihkeimmässä kehitysvaiheessaan.

 

Totuudella on nyt monta hakijaa, kokijaa ja näkijää

Maailmassa on käynnissä historiallinen valtataistelu, vastakkainasettelu sekä idän ja lännen mittelö siitä, mikä olisi se "oikea totuus" yhteiskuntamallista, -roolista ja -järjestyksestä - unohtamatta aina mukana olevia valtapyyteitä - hegemonioita.

Länsi edustaa omaansa, onkin puhuttu jo informaatiosodasta, jossa läntinen veljeskunta käy omaa totuudellista taisteluaan kaikesta siitä 'mikä on oikein, oikeudenmukaista ja tosiasiallista' ihmiskunnalliselta populaatiosuhteellaan noin 1,2/7,8.

Läntistä informaatiotaistelua johdattelee hienostunut laatumedioiden West trolling manipulation -ilmiö.

..

Itä edustaa paljon muutakin kuin läntisiin otsikoihin uhkana ilmestyvä Kiina, joka jo yksin muodostaa maailmastamme populaatiosuhteen 1,4/7,8. Itäinen tapa Elää näkyy muun muassa tässä lännen väitteiden ja syyttelyn kohteeksi joutuneessa Kiinassa, joko aiheesta tai aiheetta - Kiina on kuitenkin yksi maailman pisimmistä jatkuvista korkeakulttuureista [~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_kulttuuri -].

Lännestä nähdään itäinen viestintä voimakkaampana kuin vain piilotajuinen manipulaatio - se koetaan suorastaan East trolling propaganda -ilmiönä.

Medioista jylisee väkivoimakas informaatiosota, jossa länsi on ottanut oikeudekseen käyttää laatumedian nimikettä ja olla samalla armoitetusti se totuuden torvi yhä moninapaisemmaksi muuttuvassa informaatiovirrassa.

Mikä onkaan totuus, ja mikä onkaan tutkiva journalismi? >

 

.

|* ~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006599629.html  –

Heleena Savela on huolissaan siitä, että maailmaa johdetaan häpeämättömästi valheilla: ”Tätä taistelua ei saa hävitä”” -HS

.

 

2 - Heleena Savela otti ansiokkaasti ja monitahoisen haastavasti esille tarkistamisen - faktojen löytämiseksi (... ”Kirjoitetaan totta oleellisista ja tärkeistä asioista ja tarkistetaan, tarkistetaan ja tarkistetaan faktat.”...-HS-ote).

Tässä kohdin herää vahva kysymys miten esimerkiksi toimittaja Jessikka Aron tekstejä on Savelan tarkoittamalla tavalla tarkistettu ja tutkittu riittävällä huomioimisella. Onhan Aron tekstien pohjalta jo jaettu niitä yksilöön kohdistaen arvostelleille tuomioita. Onko nyt tässä kohdin suoritettu faktojen tarkistus Aron juttujen osalta?

 

Tänään ympäri maailman nousee voimallisesti uusi ja värikäs informaatiojaon tapa - somekulttuurillinen kansalaiskanava |1 – suoravaikutteisena

Suoramedia on parhaimmillaan tiedon lähteiltä suoraa virtaa tiedon kuluttajille eli kansalaisille. Nykyinen valtamedia on niin sanotusti perinnemediaa, jossa välikäsi koulutetusti etsii, muokkaa, moderoi ja jalostaa tietoa informaatiovirroiksi.

Totuuskäsitteen analysointi onkin joutunut aivan uuteen valoon - hienostuneen manipulaationkin vuoksi.

..

|1 Esimerkkinä yllättäen US-presidentti Donald Trumpin twiittailu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/trumpmedia.html -

 


Totuus maistuu erilailla eri kulttuureissa, kieliryhmissä ja uskontokunnissa

Totuudella on monta vartijaa, sanotaan. Totuus on silti lahjomattomasti yksiselitteinen, jos se on tarkistettu monin silmin ilman tarkoitushakuisuutta. Tarkoitushakuisuus onkin haaste - niin perinnemediassa kuin ristiriitojen tässä vaiheessa riivaamassa somekulttuurin kansalaiskanavassa.

Kansalaiskirjoittajat ja -arvioitsijat hakevat linjojaan ja näin vahvoiltakaan ylilyönneiltä ei olla säästytty.

Virheitä tapahtuu tahallaan ymmärretysti, riitoja kylväen ja tietämättömyyttä viljellen. Kansankanavilla harvemmin on journalistista oppia saaneita - innokkaita kirjoittajia nyt, kun laaja kaikkialle ulottuva mobiliteetti sallii "salamana leviämisen" ja sen myötä maineen syntymisen kirjoittajalleen.

 

Totuus on tapa korostaa tietämystä. Tietämys on keino osoittaa vaikuttamisen voimaa, jonka toivotaan tuottavat arvostusta ja luottamusta - näinkö? e


* 

..

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Vastaanottaja:
Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; petri.sarvamaa@europarl.europa.eu; timo.harakka@lvm.fi; katri.kulmuni@eduskunta.fi; annika.saarikko@eduskunta.fi; teemu.luukka@hs.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; merja.yla-anttila@yle.fi

Kopio:
mika.aaltola@fiia.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; pekka.haavisto@formin.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; heidi.hautala@europarl.europa.eu; elina.lepomaki@eduskunta.fi
.