keskiviikkona, lokakuuta 21, 2020

Elämmekö aikakautemme viimeisiä päiviä?*

 


*

...

HS: "

Saatamme elää tämän aikakauden viimeisiä päiviä: historia voi tehdä kahden viikon päästä käännöksen

"

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006674747.html  - 

.

Tänään vastakkainasettelun voima idän ja lännen välillä on silmiinpistävän voimallista
US, saadessaan perintönä viime vuosisadalta maailmallisen hegemonian niin kauppana kuin sodankäyntinä - edustaen vain 0,33/7,8 populaatiovaikutetta maailmassamme - käy kovaa informaatiosotaa nousevaa itää - so. Kiinaa vastaan.
Onko käsillä erään aikakauden loppu - voi olla. Jotenkin oireellisesti amerikkalainen laatumedia - The Newsweek julkaisi kannessaan - kiinalaisuutta: "China's Century" - tuolloin Kiina oli ohittanut US' n maailman suurimpana taloutena (bkt/PPP- IMF 2015) - ehkä näin US tai ainakin faktinen laatumedia heräsi ---
Nyt viimeisiä palveluspäiviä vetävä ensimmäisen kauden presidentti Donald Trump kovistelee muuta maailmaa - so. Kiinaa - uudella epätavanomaisella uusnormaalillaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalla. Ehkä tämä malli vähemmistöisen läntisyyden osalta on päättymässä - vaipuessaan iltaansa.

Tuon edellä olevan sijasta Kiina on jo ilmaissut kaksi merkittävää tavoitetta ja ilmoitusta koko muulle maailmalle - omalla voimallisella populaatiosuhteellaan 1,4/7,8:
Voisimme olla johtava ympäristötekojen valtio ja esimerkki maailmalle sekä sen, jossa Kiinan nykyinen johtaja Xi Jinping vihjaisee: "Kiina ja kiinalaisuus ovat jo itsessään vientituotteita ...". Onko tämä sitten aamukoittoa ja uudistusten alun syntyä?
Länsi voi olla illassaan tuolla demokratiansa hoennalla, jonka myötä se katsoo oikeudekseen sekaantua muiden vieraiden omiin sisäisiin asioihin - olisiko tämä sitten nyt illassaan ja lopun alussaan, ehkä ...
Tuon ylläolevan sijasta Kiina korostaa sekaantumattomuutta muiden sisäisiin asioihin, sen ollen pitkää perinnettä tuhansien vuosien takaa - kungfutselaisuudesta. Olisiko tämä nyt sitten uuden alkua ja toiveita herättävän aamun koittoa - ehkä.
Maailma ei ole enää US-vetoinen - nyt on sodittu riittävästi, tämän toivoisimme olevan illassaan ja uuden aamunkoiton tuovan yhteishengen pelastamaan meidät kaikki Elättävän luontobiologian.

..
|* Tässä viitataan tuleviin USA' n presidentinvaaleihin ja arvailuihin voisiko istuva presidentti Donald Trump jatkaa säkenöivää kauttansa toiselle rupeamalle ---

..
| TIEDE | VU | SUOMI24 |


.



*

Ei kommentteja: