perjantaina, lokakuuta 02, 2020

Työväenliike vastaa Metsäteollisuuden iskuun - perustetaan toverien Kuluttajaliikkeet

[000000]

 


Kuva: ~ https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/11b714df-6572-4bde-8610-e0e2c4bc2f29


*

...

Täysin rehellinen ja toisensa aidosti huomioiva työmarkkina - osapuolineen ei tarvitse mitään edunvalvontaa!


1 - Tosin meitä ihmisiä erottelee osaaminen, huomioivuus, neuvokkuus, oveluus ja ahneus - sekä olla omahyväisominaisuudessa, jossa koetaan olevamme parempia kuin joku/ jotkut toinen/ toiset.

Tunnetusti niskan päällä oleva määrittää olosuhteet ja toimintamallit - yleensä paljolti omaksi edukseen, ja vain toiselle juuri sen verran antaen, että tekee "vapaaehtoisesti" sen mitä pyydetään ja teettäjän näkökulmasta vähän enemmän.

Kolmanneksi meillä on käsitteistö, joka ei aina osaa katsoa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, vaan on luulo ja näkemys että toinen on ansaitsevampi, siis se osapuoli jonka tuleekin saada enemmän - näin ainakin sen saajan mielestä.

Noiden ylläolevien vallitsevuuksien vuoksi on syntynyt edunvalvonta, ja sen väkevämpää se on, mitä enemmän siinä ryhmänä on vaikuttavuutta - kuuluisimpina toimena yleislakko*, jossa koko toverikunta panee 'p*rseet penkkiin' ja laittaa tuotantokoneistot seis, kun toveria ei ole tekemässä pienimpänäkään tuotannontekijänä osuuttaan yhteiseen koitokseen.

Lakko on vastakkaisuus kaikelle sille mikä on ahneutta, oveluutta ja luuloa omasta paremmasta asemasta, josta on saatava enemmän kuin muut - näin ovat nämä edunvalvontakoneistot pitäneet pintansa, kunnes ---


Nyt Metsäteollisuus ry teki temput yksipuoliset - ilmoitti, ettei laajaa liittokohtaista konsensusta enää noudateta!

Nyt ryhdytään pilkkomaan toverikuntien keskinäisvoimaa, ensin yhtiökohtaiseksi/ tuotannonalakohtaiseksi ja lopulta päämääränä lienee työnantaja yhtiönä kontra toveri yksilönä.

Vain parhaat toverit pärjäävät, koska heitä aina tarvitaan, todennäköisesti kuitenkin yhä vähemmän - automaatio, tekoäly ja robotisaatio tekevät yhä enemmän toverien työt. Yksilö joutuu kamppailemaan nyt itse paikasta palkkapussijonossa.

.

HS: "

Ensimmäinen loka­kuuta jää Suomen työ­markkina­historiaan, ja moni ala saattaa pian seurata Metsä­teollisuuden päätöstä

Edessä voi olla suuri muutos työehtojen muotoutumisessa, mutta kukaan ei tiedä, tuoko muutos Suomeen enemmän työtä vai palkanalennuksia, kirjoittaa analyysissään HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka."

https://www.hs.fi/talous/art-2000006655342.html  - 

.


Mitä tilalle toverikunta?


2 - Unohdetaan sitten tuo edunvalvonta työväenliikkeenä ja korvataan se kuluttajaliittoina - joilla on se väkevin voima - ostopäätökset

Kuluttajat ratkaisevat pelin, jos metsäyhtiö X'n sellusta valmistettua takapuolipehmoa ei osteta, ei yhtiökään menesty. 

Entä miten tuo kuluttajaedunvalvonta eli "annetaan markkinoiden ratkaista" saa tarkkuusvoimansa itse Metsäyhtiö x' ään nähden. Ei mitenkään, koska sen tekemää sellua ei voida jäljittää muutamaa liiketoimitapahtumaa pidemmälle, ellei sitten lainsäädäntö pakota tuotantoketjut täysin läpinäkyviksi, jolloin Kauppaketju y' ssä asteleva kuluttajatoveri tietää että - ahaa - tuon takapuolipehmon sellun onkin tehnyt tuo yhtiö x. 

Jaaha, siis emme osta sitä pehmoa - käytän keskitettyä kuluttajavoimaa ja enimmillään saamme koko yhtiö x' n sellutuotepohjaiset kulutustuotteet boikottiin ja näin toverista kuluttajana on jälleen tullut ostovoimallansa edunvalvoja ...


Miten tuo uusi kuluttajapohjainen edunvalvonta oikein järjestellään?

Nykyaikainen mobiliteetti, reaaliaikaisuus, luotettavat tuotteiden haittatarrat ja sisällyskertomus, nokkelat paikkatietojärjestelmät ja laki, joka määrittää tuotanto- ja liiketoimiketjut täysin läpinäkyviksi - yhdessä some-alustojen kanssa tuovat kuluttajalle kuninkuuden ja tässä ratkaiseekin sitten massavoima - laaja jäsennelty ostovoima.


Olisiko toista vaihtoehtoa?

Kyllä - se olisi huomioiva yhteistyö - omistajista tovereihin, jossa toverikunta otetaan aidosti osaksi tuotannontekijyyttä ja annetaan sille oikeudenmukaisesti se mikä toverille kuuluu - jopa aikaansaadusta voitosta huomioiden riskienottotekijyydet.


Kannetaan siis vastuuta, jopa yhteiskuntavastuuta! 

MUTTA myös hetkillä, jolloin menee huonosti. Eli palkka- ja kaikki kustannus- ja jakoerät (!) tuotantoketjujen läpi joustavat - myös toverien palkat! 

Luottamus, arvostus ja huomioimisen talous ratkaisevat uuden edunvalvonnan kun ollan kaikki samalla puolella, jopa niin, että valvomme meitä kaikkia Elättävän luontobiologiankin - lopulta meidän kakkien omaksi eduksemme. e


Ei kommentteja: