tiistaina, helmikuuta 26, 2013

Castrojen Kuuba loppusuoralla


Kuva ~ https://www.bbc.com/news/world-latin-america-12700491 - [kuva lisätty 08052020]

*

Fidelin veli Raoul ilmoitti, että valta vaihtuu nuoremmille viiden vuoden kuluttua – itsevaltainen Kuuban ainoa virallinen puolue oli valinnut Raoul Caston uudelle viisivuotisjaksolle maan presidenttinä. Alkoiko tästä hallittu Castrojen aikakauden alasajo?

Kuka tietää – Kuubassa voi nyt tapahtua suunnanmuutos, mutta mihin suuntaan? Länsimaissa kasvuhuuruinen kulutusyhteiskunta-ajattelu on törmännyt seinään, koska lopulta tyhjästä on paha nyhjästä.

Kuuba on hallinnoltaan voittajavaltio! – Fidel Castro otti vallan jo 1960 -luvun alkutaipaleella, pyysi Neuvostoliitosta turvakseen ohjukset – syntyi Kuuban kriisi, jossa Neuvostoliitto perääntyi – ja pahimmaksi viholliseksi kuubalaisille muodostui vapaan kulutusyhteiskunnan ikoni USA.

Kuuban jatkuva taloussaarto

Kaikki amerikkalaispresidentit John F. Kennedystä Barack Obamaan ovat jatkaneett Kuuban taloussaartoa – jostain syystä, periaatteellisesta syystäkö? Moni noista presidenteista on jo kuollut – Castro elää, ja elää monen mielessä kuin ikoniksi noussut Che Queavara.

Kuuba on sosialismin kehto, jossa peruseläminen on halpaa, autot ovat vanhoja ja lääkäripalvelut huippuluokkaa ja lähes ilmaisia. Kuuba harjoitteli myös kansainvälistä sotimista, eräänlaisena Kuuban palkka-armeijana puolustamassa sosialismin aatetta – kuten amerikkalaiset hävinneessä sodassan Vietnamissa puolustivat vapaan kulutusmateriaalitalouden filosofiaa.


Millaisen muutoksen Kuuban nouseva uusisukupolvi haluaa?

Kaipaako se markkinataloutta – meidän luomilla ongelmilla, vai kääntyykö Kuuba Kiinan – uuden maailmanmahdin puoleen, kuten Bolivia, Venezuela jne … vastapainoksi USA hegemonialle 1]?

1] Maailma tarvitsee vastapainoa jenkkihegemonialle

Kuuba on kaunis saarivaltio,

jolla on uskomattomat mahdollisuudet matkailuelinkeinossa. Kuubalaiset ovat ystävällisiä ja usein hyvin koulutettuja ihmisiä, joilla on tekemisen nälkä. Voi olla, että heidän luontaista halukkuutta yksityisyrittäjyyteen on kahlehdittu, mutta osaavatko nyt tietämistään länsiongelmista viisastuneina valita uuden kestävän ympäristöhuomioitsemisen yrittäjyyden, jossa ahneelle tunnustetaan se kuuluisa loppu.


Onnistuuko vallansiirto?

Kuinka hyvin Castrojen veljistä nuorempi osaa siirtää valtaa hallitusti, on uudistuksen onnistumisen elinehto. Onnistuuko Raoul näkemään kansalaisten muutostarpeet – jättämällä silti sen hyvän, mitä Kuuban oma sosialismi on osannut kansalaisilleen luoda.
Kuuba voi olla huomenna menestyjä ja saattaa valita kumppanikseen Kiinan – kiinalaiset eivät ole koskaan sulkeneet ketään kauppasaartoon – koska kiinalaisten filosofiaan kuuluu kauppa, kauppa ja vielä kerran kauppa.


...
Mitä kirjoitimme jo vuosia sitten, kun Fidel Casto oli jättämässä omaa paikkaansa maansa kiistattomana johtajana … miten Kuuba nähtiin tuolloin muun muassa suomalaisessa mediassa... US 2]
Helsingin Sanomat otsikoi 20.2. 2008 Kuubaa "pysähtyneeksi maaksi" --- siellä ei saa esim. kuluttaa lisääntyvästi, eikä "esittää" materiaalista ylivoimaa näyttötaloutena - ainakaan kaikki eivät saa …

[ ... Fidel Castro on karismaattinen kansallinen ikoni, joka pysäytti kulutustalouden, ihmiset ja USA:n. Amerikkalaisten tukema maihinnousu Sikojen lahdella lyötiin kansallisella joukkohegemonialla ja vallankumouksen yhteenkuuluvuudella. Kuubassa aloitettiin "uusi uljas aikakausi", jossa kaikille riittäisi niukasti, mutta sitäkin enemmän tunnetta osallistumisesta idealistiseen päämäärään, jota ei koskaan ehkä saavutettaisi? … ]

Kuuban isä ja loputon "Kekkonen" hellitti ja jättää vallan. Hän poistuu voittamattomana, kuten teki omiensa myrkyttämä Josif Stalin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Castroa ei myrkytetty omien toimesta, vaan hänen ideologiaansa yritti myrkyttää markkina- ja materiaalisen näyttötalouden veturi USA, joka saarsi kaupallisesti saarinaapuriaan vuosikymmenet, ... eikä koe taloussaarron purulle kiirettä vieläkään 2]
2] Kuuban taloussaarto
USA:ssa pyörähti Castron aikana moni presidentti. John F. Kennedy teki kaksi kuolematonta päätöstä, joiden tavoitteina oli nujertaa vastapuoli. Toinen päätöksistä oli Kuun valloitus ennen Neuvostoliittoa ja toinen oli Kuuban kauppasaarto. Kuubaa USA ei nujertanut, mutta Neuvostoliitto kaatui. Kennedy murhattiin ja Castroa yritettiin murhata monesti, onnistumatta … oliko teon ja yritysten takana yksi ja sama taho?


Castro oli juristi ja vallankumouksellinen -

hänellä oli hyvä ystävä, legendan maineeseen kiirinyt Che Quevara, jonka Fidel mielellään pyhimykseksi julistaisi. Che edusti ja edustaa vielä tänäänkin arvoja, joissa päämäärä pyhittää keinot, joihon ihmiskunnan vallitsevan materiaalisen ahneuden vuoksi emme toistaiseksi pääse. Che edusti puhdasta "rauhattoman veren" muutosvoimaa - joka keräsi sankoin joukoin ihmisiä ympärilleen, jossa halu kuulua joukkoon tiivistyi. Che oli tavallaan aikansa Robin Hood.


Läntinen kulutusjuhlaongelma

Länsimaalainen markkinatalous lepää materiaalisen näyttötalouden ilmentymänä, jossa kyky ostaa, kuluttaa ja osoittaa taitoaan ilmennetään kasvavina välineinä ja tunusmerkistöinä kyvystä olla enemmän kuin vertailukohde (vertailutalous). Castron Kuubassa arvoina olivat ja ovat toki vieläkin ”ilmainen” asunto, halvat peruselintarvikkeet ja erinomainen koulutus, joka ei maksa mitään.


Kuubalainen näyttötalous

Kuubalaisen vallankumousaktivistin halu oli osoittaa näyttötaloutta henkisinä ja urheilullisina suorituksina. Kuubassa viljeltiin eläinkunnasta tuttua niukkuuden lakia keskittyen jatkuvan vallankumouksen kautta maaliin, jossa materiaalisilla arvoilla ei olisi niin suurta painoarvoa.
Vallankumous jäänee Castrolta/Castroilta kesken, koska markkinamekanismi kulutusmandroineen on jo levinnyt osin kuubalaisten odottaviin mieliin ja vieläpä kommunistiseen Kiinaankin.


Merkkipylväät ja näyttöikonit

Kapitalismin ja pääomatalouden merkkipylväät ovat parhaimmillaan ironisesti kotoisin Kuubasta. Havannalaiset ovat koristaneet mahtaviempien kulutusvoimakäyttäjien suupieliä sikareilla vuosikymmenet, kuten nyt alemmilla tasoilla samaa ilmentävät tupla- ja triplapakoputket seurailijoiden autojen takalistoa.


USA:n pakotteet eivät tehonneet

USA yritti kaikkensa pakottaakseen Kuuban ja Castron polvilleen, onnistumatta. Kuubalainen kansanluonne on kuitenkin iloista, laulavaa ja siihen tyytyväistä kansaa keskimäärin, mitä tarjolle on pantu. Muistettakoot monet kuubalaisten huippusuoritukset mm. Olympialaisissa.

Välillä on medioissa haluttu löytää olemattomia mahtiomistuksia Castron salaisilta tileiltä. Länsimaalaiset parjauskampanjat ovat aina vetäneet vesiperän. Castroa ei markkinat voittaneet, vaan sairaus, johon kulutusvimmaisinkin markkinapauhaaja kaatuu ennemmin tai myöhemmin.

Castro tullaan hautaamaan legendana, uuden tien avaajana näkymälle, missä kulutus ja kasvu ei voi loputtomiin jatkua. Castro jää enemmän historiaan kuin moni hänen aikalaispresidentti USA:sta.


Yksilöiden vallankumous

Lopultakin ihmiset omassa itsellisessä vallankumouksessaan ympäri maailman tulevat huomaamaan mitä tarkoittaa loputtoman kulutusmanipuloinnin merkitys meille itsellemme ja vääjäämättömälle niukkuuden määrälle.

Terve mieli ja vahva identiteetti omista henkilökohtaisista voimavaroista asettavat meidät paremmin kestämään materiaalisen niukkuuden. "Puute" aloittaa filosofisen tarkastelun ympäristön tilasta, muutoksista ja tavasta elää herkemmin harmoniassa, jossa arvo kohtaa muussakin kuin materiaalisessa pahoin- ja hyvinvoinnissa.


Fidel Castro oli pioneeri ajassansa,

hän jää voittamattomana historiaan. Fidelin järjestelmä tarjosi sellaista vuosikymmenet kansalleen, jota mm. meillä Suomessa ollaan alettu arvostamaan, vakaata perustoimeentuloa, ilmaista terveydenhoitoa, veloituksetonta huippukoulutusta ja arvomaailmaa, jossa ympäristö saa sille kuuluvan osansa.

Huominen historiankirjoitus näyttänee vallankumousaktivistin aikaansaannokset hyvyydessään suurempina kuin ne väistämättömät teot vaakakupin varjoisalla puolella, joilla puolustettiin loputonta vallankumousfilosofiaa. Kuinka paljon paavinkin tuomitsema USA:n kauppasaarto ahdisti peruskuubalaisia --- jääkin sitten tutkijoiden harteille.

Ilkka LuomaBLOG151480IL

Ei kommentteja: