torstaina, kesäkuuta 02, 2022

Lapin sota 1944-45 ja poltettu maa

 2282 | 345956

.


Kenraalieversti Nikolaus von Falkenhorst ja suomalainen upseeri


***


..

Lapin sodalle on loogiset syyn ja seurauksen kaavat


Lapin sodalle on selvä lähtökohtansa; sitä ei vain tässä HS-jutussa [ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008792371.html - ] haluttu valottaa lainkaan

 .. 1941 Suomi oli luovuttanut koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan sotavoimien - Wehrmacht' in ja Waffen-SS' n sotilaalliseen haltuun, jopa niin, että tälle Saksan sotavoimalle oli alistettu suomalaisia sotayhtymiä - marsalkka C.G.E. Mannerheimin tieten ja tahdosta! Vastaavasti etelämpänä Wehrmacht' in 163.divisioona oli alistettu Mannerheimille. 

--


Kaikki alkoi jo talvella 1940, 

 .. kun Saksan kolmas valtakunta esitti Suomelle tehtäväksi rauha Neuvostoliiton kanssa Talvisodasta, keinolla jo toisella, sillä kaikki saadaan takaisin korkojen kanssa - myöhemmin. Asiasta kertoi Saksan Luftwaffe' n johtaja ja eräs Adolf Hitler' in varamies - Hermann Göring hyvän ystävänsä Joseph Veltjens' in |0 välityksellä. Göring oli lukenut esimiehensä Taisteluni -kirjan!

.

|0 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_Veltjens

Välirauhan aikana alkoi lähentyminen kohden Saksan sotavoimaa - myöhemmin selitettynä kovin monin eri tavoin

Oli revanssihenkeä - Karjala takaisin intohimoa ja erityisesti pienestä piiristä Suur-Suomi intoilua, olihan jossain kiihkeyden vaiheessa |1 jopa koko Kuolan niemimaata luvattu suomalaisille - siksi lujasti uskottiin Saksan sotilasvoimaan, kun lopulta Operaatio Barbarossa alkoi kesällä 1941 - Saksan hyökkäyksellä itään - Neuvostoliittoon - lebensraum motiivina

 .. oli saatava elintilaa valtiasrodulle, jota jo Suomikin komppasi omalla revanssihenkisyydellään saada vääryydellä otettu Karjala takaisin isänmaamme hoitoon ja ehkä vähän enempikin, ikään kuin korkona.


Sotavalmisteluja tehtiin jo hyvissä ajoin ennen Operaatio Barbarossan alkua -

[ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatkosota#Saksalaisjoukkojen_siirrot_Pohjois-Suomeen  -

Suomi tiesi jo toukokuussa 1941 tästä Saksan sen hetken maailman suurimmasta sotahyökkäysvalmisteluista - olihan Suomelle varattu merkittävä osarooli pohjoisen rintamaosuudelle ja erityisesti Pohjois-Suomeen, jonka kautta piti yhdessä Saksan sotakoneen kanssa estää Murmanskin sotasataman toiminta ja sieltä johtava Muurmannin radan katkaisu ja koko Kuolan valloitus osana Neuvostoliiton luhistamista. 

Usko oli väkevä ja hyökkäsimme itään - pohjoisena osana yhtenäisrintamaa bulgaarien, romanialaisten kuin italialaistenkin kanssa. 


Hyökkäys itään romahti - 

Neuvostoliitto oli liian suuri, liian voimakas (saaden vahvaa tukea muun muassa lens & leasing -toimintana Yhdysvalloista) ja liian sitkeä - olihan tässä tapauksessa sitkeyden juurisyynä oman isänmaan puolustaminen - siitä nimitys Moskovasta - Suuri Isänmaallinen sota, jota nyttemmin juhlitaan joka toukokuussa sen päättymisen johdosta.


Suomikin hävisi oman Jatkosotansa, mutta kunniallisesti

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin "armahti" Suomen - olihan hän yksi heistä, jotka allekirjoituksellaan myönsi meidän ensimmäisen itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918!


Jatkosota päättyy ja Lapin sota alkaa

Suomi solmi rauhan Neuvostoliiton kanssa .. ja sai vahvan ohjeen, määräyksen Kremlistä ajaa saksalaiset pois Lapista - hyökkäysalustaltaan, josta Wehrmacht ja Waffen-SS yritti valloittaa Kuolan niemimaata - epäonnistuen siinä, monien syiden summana, jotka eivät ole tässä merkityksellisiä enää.

Alussa Saksan sotakoneen ajaminen oli keskinäissopimista ja "leikkisotaa", olihan vaikeaa käydä de facto aseveljen kimppuun, kaikkien niiden yhteistoimien jälkeen mitä saksalaiset olivat suomalaisia auttaneet - aina Kuhlmey' n lento-osastosta panssarinyrkkeihin, joiden saamiseksi presidentti Risto Ryti oli tehnyt omaehtoisen vakuutuksen Saksan Adolf Hitlerin kanssa, aikana, jolloin tarvitsimme kaiken avun Karjalan kannakselle, venäläisiä vastaan - onnistuen siinä paljolti Saksan avun turvin.

Kreml huomasi suomalaisten ja saksalaisten "leikkisodan" ja kertoi heidän tulevan avustamaan poisajossa, ellei tilanne muutu. Ja muuttuihan se - kenraali Hjalmar Siilasvuo otti komennon ja "todellinen sota alkoi", johon Saksa sitten vastasi omalla poltetun maan taktiikalla, mikä ei ollut erityistä juuri Lapissa, vaan kaikkialla missä Saksa kävi vetäytymissotaa. Viimeinen saksalainen poistui Norjan puolelle 1.5.1945 ja näin Lapin sota päättyi .. 

..

HS-masinoi koskettavan kirjoituksen poltetusta Lapista*

 .. unohtaen juurisyyt, miksi tuota sotaa piti käydä. Lopulta kaikki alkoi Suomen kolmen sodan osalta marraskuun lopulta 1939, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi maahamme - josta alkoi kunniakas puolustustaistelu - Talvisota. 

.

* ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008792371.html -, otsikoituna alla - HS-toimittaja Marjo Valtavaara' n toimesta:

HS-otsikko: "Menneet kauhut palautuivat Taisto Oikkosen, 82, mieleen – Saksalaiset aloittivat syksyllä 1944 pirullisen operaation, josta puhutaan Suomessa yllättävän vähän

-mainittavaa on se, että tähänkin kirjoitukseen oli saatu ympättyä Ukraina!


> 2

2

Se miksi Talvisota alkoi - on edelleen tarkkaa yleishyväksyttyä selvitystä vailla -

.. uutta tietoa olisi saatavilla Kremlin Stalin-K -arkistosta, mutta nyt se on kiinni suomalaisilta tutkijoilta. Vinkkinä ja selvitysaiheena voisi ottaa esille a) Maanvaihtoneuvottelut syksyllä 1939 ja b) myöhemmän presidentti Urho Kekkosen yritelmä lähettää heti Mainila' n laukauksien jälkeen nootin** Kremliin, jonka lähettämisen tuolloinen Risto Rytin hallitus vitkastelullaan esti, ulkoministerinään Eljas Erkko ---  , jää jossitteluksi millaisen vaikutuksen ajoissa perille pääsyllään Kekkosen nootilla olisi ollut ..

--
.
|1 https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-markku-kuisma-suomi-osannut-trollata-myos-itseaan/ - alla ote emer. prof. Markku Kuisman tekstistä - liittyen Jatkosodan valmisteluihin ja alkuun.
.

Ote Kuisman kirjoituksesta: " .. Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurth' in päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. .. "
.
|**https://journal.fi/tt/article/view/49424 -

...
e

..

68625

..

|  TIEDE  |  103  SUOMI24  363  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |...

e

Ei kommentteja: