sunnuntaina, syyskuuta 11, 2022

Ahvenanmaa - Suomen oma Hongkong (!?)

| 2332 |i|362916|

.


Kartta: ~ https://selkosanomat.fi/arki/ahvenanmaa-juhlii/


Ahvenanmaalla oli juhlapäivä 9.6.2022. Silloin on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Ahvenanmaa sai itsehallinnon


***



..

Ahvenanmaa - Suomen oma Hongkong!

PROLOGI - Radikaalisti voimme tehdä verrannon P.R.O.C Kiinaan, jossa Hongkong näyttäytyy Pekingin näkökulmasta: yksi valtio, kaksi järjestelmää - tosin tuota toista järjestelmää ollaan nyt kiinteyttämässä Pekingin poluille - 'hiljaa hyvä tulee periaatteella'.

Ahvenanmaalla on taas monin osin omat säännöt ja kansainväliset sopimukset, jotka säätävät "saarivaltakunnan" kulkua, mahdollisuuksia kuin rajoituksia, joista on hyvä elää - puolueettomasti, riidattomasti kuin sekaantumattomasti muiden ulkoisten omiin sisäisiin asioihin!

..
Muuttuva aika - Naton etenemispyrkimykset ja Suomen nyt menettämä asema olla "hyvien palveluksien"* tarjoaja riitautuneille ja jopa sotiville osapuolille -

.. Suomessa vahva manipulaatio, jopa mediapropaganda harhautti osaltansa valtiomme valtajohtoa ja erityisesti kansaa tielle, joka poisti meiltä mahdollisuudet olla puolueeton, diplomaattinen ja huomaavaisen sekaantumaton muiden sisäisiin asioihin.



Näin emme enää ole kaikin osin arvostettu kohdemaa rauhan neuvotteluiden pitopaikkana -

.. erityisesti idän ja lännen kiihtyville vastakkain asetteluille |** ja niiden purkamisille, joiden tavoitteena olisi rauha, yhteinen ymmärrys kuin valistuneesti taipuminen sellaiseen tahtoon, joka toisi maailmallista tasapainoeloa yhteisessä ymmärryksessä ihmispopulaatiollisen valtaenemmistön tahdon mukaisesti.

..
Ahvenanmaa on yllättävät mahdollisuudet olla irti jopa Natosta - kuin mistään muustakaan sotilasliitosta sen demilitarisoitumisen vuoksi -

Kun katsomme Itämeren karttaa, Ahvenanmaan saaristoa, Suomenlahtea ja sen peräpussia - Gronstadt' in "suojissa" olevaa noin kuuden miljoonan asukkaan Pietarin kaupunkia, niin ymmärrämme laajemmin tuon historiallisen perustan jatkumolle, jossa tämän päivän Venäjä istuu myös Ahvenanmaalla vallitsevan turvallisuusajattelun lukkona!
..

Jatkosotamme aikana Leningrad oli pussissa -

.. vain yksi henkireikä - Laatokan jäätä pitkin "vapauteen" kuoleman jäätie, joka oli kymmenille tuhansille surma, eikä suomalaistenkaan rooli ollut täysin olematon.

Leningrad koki II Maailmansodassa - operaatio Barbarossan aikana miljoonauhraukset - lähes kolmen vuoden saksalaispiirityksenä, johon Suomi otti osaa .. hyökkäyksellisessä Jatkosodassaan. Tuolloin Itämeri oli Saksan kolmannen valtakunnan hallussa - me siinä mukana.

Kun katsomme historiaa pidemmälle -

.. huomamme Ahvenanmaan olleen lukko tsaarien Venäjän pääkaupunkiin Pietariin (tsaarilla piti olla avain tuohon lukkoon), jota pidetään venäläisyyden yhtenä pääkehtona.



Tsaarit kävivät monia sotia lähinnä Ruotsin kuningasta vastaan - aina 1809 asti - ruotsalaisten hyökätessä kuin myös toisin päin

Ahvenanmaan rooli oli jo heti tuosta 1809 alkaen keskipiste Pietarin turvallisuusdoktriinissa. Tsaarit olivat määrätietoisia Ahvenanmaan osalta.



Pietari on Venäjän henkireikä maailmalle -

.. meritse, sen kaupallinen ja kulttuurillinen rooli on tärkeä - sillä se on yksi noista vapauden neljästä väylästä ulos valtamerille - Murmanskin, Vladivostokin ja Mustanmeren lisäksi.

On siis täysin selvää, että Venäjä pitää kiinni vanhasta voimassa olevasta Kansainliiton sopimuksesta Ahvenanmaan erityisasemasta, historiaankin vedoten - ilman aseita. [T1]

..
Muistamme Suomen miehittäneen sotilaallisesti Ahvenanmaan jo Jatkosodan aattona - ennen varsinaisen operaatio Barbarossan alkua -

.. tuo suomalaismiehitys oli vastoin voimassa olevaa sopimusta Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja puolueettomuudesta johtuen.

Senkin me tiedämme, että Ruotsi olisi halunnut omia Ahvenanmaan omakseen - kokonaan, ei vain kielikysymyksenä - sillä Ahvenanmaa on tulppa ja meriväylä Tukholmaan. Tsaarin sotilaat kokeilivat tuota väylää Tukholmaan jo yli 200 vuotta sitten.



Ruotsin pyrkimykset Kansainliitossa saada Ahvenanmaa omakseen estettiin yllättäen Japanin toimesta [https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_kysymys -] -

.. tuolloin Japanissa oli suomalaisuuden edustajana taitava diplomaatti - Gustav John Ramstedt, joka osasi oikein informoida japanilaisen ystävänsä, joka siten vaikutti meille suotuisasti - Ahvenanmaa on edelleen osa Suomea, ollen ilmeisesti rahavirraltaan mannermaalle negatiivinen (?)
..

Venäjä ei tule hyväksymään Ahvenanmaan aseistamisesta, eikä tule poistumaan sieltä, jopa niin, että Moskova jopa vuokraa meille ratapohjan Petsamon Liinahamariin ennemmin kuin poistuu Ahvenanmaalta, jos osaamme palata paasikivimäiseen viisauden ylläpitoon todellisuuksien tunnustajina!

Venäjän konsulaatti on diplomaattinen muistutus voimassa olevasta sopimuksesta, ja vihje, ettei Venäjä tule enää enemmän hyväksymään meritien heikentämisestä Pietariin - onkin muistettava, että Venäjällä ei ole enää kuin Kaliningrad, joka on Pietarin meriväylälle suojana.

..

Nyt ymmärrämme erinomaisesti, miksi Venäjälle on tärkeää, että Suomi ja Ruotsi pysyvät sotilaspoliittisesti puolueettomina - ja näin estävät Naton laajentumisen Itämerellä niin, että merestä tulisi Naton sisämeri - Pietarin ollessa peräpussissa "karanteenissa", jos kansainvälinen idän ja lännen välinen kriisi äityy sodan partaalle.


..

EKSTRA

~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008010010.html


HS-ingressi: "

Tasan sata vuotta sitten Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomeen eikä Ruotsiin. Nyt osa asukkaista kokee, ettei Manner-Suomessa enää arvosteta Ahvenanmaan erityisyyttä. ..


" -HS-toimittajana Jaakko Lyytinen.




>

..
80758

..



2


Hongkong oli ja on vieläkin jossain määrin kiinalainen silmä läntiseen maailmaan sekä ymmärrykseen englantilaisten kolonialismista aikaan, jolloin käytiin Oopium-sodat 1 ja 2. 


HK' lla on vieläkin omia erikoispiirteitään, tietoisesti ja tarkoituksella, jotta siirtymäaika perinteiseen kiinalaiseen kulttuuriin olisi mutkatonta. Ongelmaksi muodostui vain lähinnä englantilaisten, mutta myös USA' n sekaantuminen itse hongkongilaisten omiin sisäisiin asioihin. Tältä osin pöly on jo laskeutunut ja tilanne normalisoitunut hongkongilaiseen muottiin - Pekingin yleispiirteisessä ohjauksessa. 


..

Näin myös Ahvenanmaalla on omia erityispiirteitä koskien säädöksiä, määräyksiä kuin ohjeita joita on kirjattu kansainväliseen sopimukseen liittyen Ahvenanmaan erityispiirteitä - muun muassa demilitarisointi. Tässä tekstiä sopimuksesta, joka määrittää Ahvenanmaan erityisasemaa Suomen valtion osana:


~  https://um.fi/ahvenanmaan-erityisasema 


Ahvenanmaalla on myös oikeuksia harjoittaa omanlaista talouskehitystä, suhteita ulkomaailmaan kuin asemoitua tavallansa erityispiireteiden myötä esimerkiksi puolueettomuutena ja vaatimuksena, ettei Ahvenanmaa liity Natoon - 


 .. jo EU-liitoksessakin Ahvenanmaalta saatiin sen oma kannanotto liittymiseen - ratkaistaessa Suomen kohtaloa, jossa ohimennen tässä todettuna markan hävitys osattiin kätkeä EY-kansanäänestyksestä [ ~  https://www.tiede.fi/keskustelu/74392/vayrysen-kiusalliset-esillenostot-emu-ja-nato-isantamaa - ] 


..

Ahvenanmaalla on oikeus esittää paasikivimäisesti "maakuntaviisautta tosiasioiden pohjalta" eli ajatus on Ahvenanmaalta käsin tarjota "hyviä palveluksia" riitautuneille ja jopa keskenään sotiville valtioille - rauhan ja yhteisymmärryksen löytymiseksi. 


Ahvenanmaa sopii erinomaisesti tähän "hyvien palveluksien" tehtävään, jonka Suomi valtiona on nyt omilla valtiollisilla toimillaan menettänyt eli Suomea ei enää katsota puolueettomaksi ja diplomaattiseksi toimijaksi.


Näin TP Sauli Niinistönkin kaipaama vuosien takainen "hyvien palveluksien"  [ ~  https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/02/suomi-tarjoaa-mielellaan-hyvia.html - ] tarjoaminen on Suomen osalta historiaa tässä maailmallisessa tilanteessa, jossa länsi lietsoo raskaasti idän ja lännen välistä vastakkain asettelua [ ~  https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - ], johdatellen sen vaikutepolkua, kohden jopa huonoimmillaan "maailmojen sotaa" --


-- maailmalliset ajatussuuntaukset, arvotekijät kuin historian perintö on Pallollamme moninainen, moniarvoinen ja useampi napainen - enää ei ole pelkkää läntistä hegemoniaa, jossa populaatiollisesta lännen vähemmistöstä koetetaan määrätä, opastaa kuin sotienkin voimalla kääntää lännelle myönteisiksi!



Ahvenanmaalla on nyt ainoalaatuinen mahdollisuus nostaa omaa erityistä profiiliaan!


Ahvenanmaa voi tarjota Suomen valtion sijasta näitä aikoinaan Niinistön haikailemia neuvottelupöytiä maailman riitautuneille - Ahvenanmaalla on kyky olla irti nyt ajattelemattomasta valtiopolitiikastamme, jossa mediamme raskaalla manipulaatiolla, jopa presidentinkin ajatusmaailma hämäännyttäen hänet ja PM Sanna Marinin Naton uskaliaalle tielle tänne Venäjän viereen - aivan Venäjän ydinaseiden kylkeen.


Olisikin Ahvenanmaalle riemukas voitto saada tämä puolueettomasti diplomaattinen sekaantumattomuuden status näiden monien luottamuksena paikasta, jossa koetaan tasa-arvoa, tasapuolisuutta kuin sotkeutumattomuutta muiden vieraiden omiin sisäisiin asioihin. 


Tässä on nyt se ahvenanmaalaisten tuhannen "minkä valuutan" paikka löytää aivan uusi tunnustettu asema strategisesta geopolitiikastaan - pysyttäytyen täysin erillään kasvavasta jännitteellisyydestä idän ja lännen väliltä.


Milloin näemme Maarianhaminassa tai muussa Ahvenanmaan luontoläheisessä paikassa neuvottelupöydän, jossa venäläiset ja ukrainalaiset kuin vaikkapa korealaiset tai palestiinalaiset ja Israel kohtaavat toisensa - taaten suotuisalta neuvottelupöydältä ratkaisuja koko maailmamme eduksi


>>>





..

|  256  SUOMI24  447  |  14  TIEDE  42  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  | 



...

e





Ei kommentteja: