|2337|363105|
.
Kuva: IJL 2022 - kaupan lehtitelineestä
***
..
Brittiläinen kuningaskunta kolonialismin jäänteenä suree nyt aidosti!
Olivatpa maalliset - kuin geneettiset perintötekijät, omaisuudenhallinta kuin todellinen valta mitä tahansa brittiyhteisössä - oli Kuningatar Elisabeth II' n pitkä "valtakausi" esimerkki työstä, joka ei jättänyt kovinkaan paljon moitittavaa, siksi tahdikasta, huomioon ottavaa kuin brittimyönteistä se oli yli 70 vuoden ajan - kaikissa yhteisömaissakin? |1
.
|1 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009065333.html -, HS-otsikoituna näin:
"Karibialainen saarivaltio aikoo äänestää, tulisiko tuore kuningas Charles III syrjäyttää maan ylimmän johtajan paikalta"
.
Britit hiljentyvät nyt aiheesta ja aidosti, siksi suuri oli kunnioitus kuningatarta kohtaan - onkin kohteliasta, tahdikasta ja huomaavaista antaa surulle rauha, ja aikaa "unohtaa" ajan virtaan jäänne -
.. jonka todellinen sotaväkivaltainenkin isäntämaavoima kuivui jo kokoon viimeistään noin 1960, jolloin suurin osa brittien Afrikan siirtomaista itsenäistyivät omikseen ja näin entisten siirtomaiden jäädessä kuitenkin läntisten tuotantokoneistojen "vangeiksi", jo "perityn kielensäkin" takia - hyötynä vai oman identiteetin katoamisena?
Kuinka britit haluavatkaan kuningasta - jo yli 70-vuotiasta Kuningas Charles III' tta?
Voisiko olla ajateltavissa kuningashuoneen ylläpidon mielekkyys aikana, jolloin haastetaan kansalaisia maassa jos toisessakin aktiivisempaan osallistumiseen omien asioiden suoraan hoitamiseen.
Suomellekin puuhattiin omaa kuningasta - saksalaisperäistä ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kuningaskuntahanke -, suunnitelma nyykähti suurimman valtiasinnon laantuessa ja arkijärkisen suomalaisidentiteetin voittaessa - "kuningasta" saimme tarpeeksi pitkästä presidentti Urho Kaleva Kekkosen valta-ajasta, olihan tuolloin "talossa oikea isäntä", kuten liperiläinen vanha sanonta kuuluu.
Entä brittiyhteisö - kansainyhteisö miksi tuo maailman vaikuttavin kolonialismi [ ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/04/24/britannian-imperiumin-vakivalta-ja-rasismi-jaavat-yha-vielakin - ] oli hiljalleen kutistunut maailmojen tavaravirroissa ja uusien toimijoiden ilmaantuessa valtamerille --- ?
--
I Hyvää ja pahaa - miten pahaa?
Brittiläisessä kansainyhteisössä ~ https://peda.net/p/saila/Biologia_maantieto_5_6/eurooppa/britannia/lisatietoa_ja_linkkeja/kansainyhteiso - on paljon nykyisiä maailman valtioita, miksi ja millaisin tulevaisuusodotuksin - ehkä kuitenkin patoamassa kansallisia ajatuksia omasta kehityksestä omin ajatuksin ja enemmin itsenäistymissuunnitelmin.
Niin tai näin - on maailmallinen muutosvirtaus kuitenkin voimistunut kansallismielisyyksiksi ja näin reviirillinen ajatusmalli puolustaa omanlaistaan tapaa elää omillaan, omin avuin mahdollisimman itsenäisesti - tai ainakin pyrky siihen, kun valtaistunut globaali-ilmiö on sekin kuroutumassa liian suurien ottaessa liian paljon heiltä, joilla on "liian vähän".
II Hyvää ja pahaa - miten hyvää?
Britit itse valitsivat Brexitin tässä joitain vuosia sitten - se oli kannanotto omasta itsenäisyyskaipuusta, omasta kyvystä päättää itse omista asioista ja ehkä pinnanalaista heräävää luottoa omaan yhteisöön - maailmanlaajuisena kansainyhteisönä, jolle voisikin löytyä aivan uusia yhteistyömahdollisuuksia ruokkimaan kuitenkin omalle saarelleen itsenäistynyttä entistä kolonialistia.
Olisiko tässä huomioivampana uuskolonialistisena ajatusmallina jokin aivan uusi mahdollisuus löytää USA' n, EU' n ja Kiinan rinnalle maailmallinen toimijuus tuottamaan yhteistä hyvähyödyllisyyttä laajemmalle kuluttajakunnalle? Mitä tuo "yhteinen hyvähyödyllisyys" sitten lopulta olisi?
Todellisuus maailmallisesta kansainyhteisöstä?
Ehkä nyt brittiyhteisö on pysynyt löyhässä toiminnallisuuskasassa - ainakin yhden virallisen kielensä osalta - lojaaliudesta nyt menehtynyttä kuningatarta kohtaan - ehkä, ja varmaankin näin -
.. onhan Kuningatar Elisabeth II ollut pysyvyyden mittari muuttuvassa maailmassa, tuoden jotain sellaista ajateltua turvaa turvattomuudelle, mitä liian talouskiihkeä markkinakapitalismi on ollut luomassa muun muassa kiihtyvänä ympäristönmuutoksena ja juuri monille näistä Kansainyhteisön maista, jotka kulkevat kulkuaan kehitysmaastatuksella - merenpinnan noustessa monille valtamerten saarivaltioille jo liiallisessa tahdissa ---
--
Ehkä britit keksivät nyt vastavoimia vellovalle EU-manipulaatiolle Brexitin ongelmallisuudesta, sillä lopultahan on aina kysymys energiasta ja sen vaikutteesta valmistaa jotain - ja näin siis britit tarvitsevat, kuten kolonialismin aikoina raaka-aineita, työvoimaa ja materiaaleja kuin ravintoakin - "maailmoilta", joka onkin jo nyt enemmän tai vähemmän valmiina Kansainyhteisönä - vai onko enää!
..
PS. Esimerkki kristillisestä kolonialismista - nykyisen EU-jäsenmaan - Belgian historiallisesta näkökulmasta ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/79741/arvomaailmojen-yhteenotto-lansi-kohtaa-idan -
>
2
Ehkä britit keksivät nyt vastavoimia vellovalle EU-manipulaatiolle Brexitin ongelmallisuudesta, sillä lopultahan on aina kysymys energiasta ja sen vaikutteesta valmistaa jotain - ja näin siis britit tarvitsevat, kuten kolonialismin aikoina raaka-aineita, työvoimaa ja materiaaleja kuin ravintoakin - "maailmoilta", joka onkin jo nyt valmiina Kansainyhteisönä!
Mitä brittien pitää keksiä, jotta nyt suruajan päätteeksi ei ala kiihtyvä eroaalto "kuningaskunnan alta", jopa eroa Kansainyhteisöstä, jos siitä ei saa riittävää ja merkittävää yhteisöllistä hyötyä kaikille, mitä EU' kin itsessään (yrittää) ajaa kuin myös BRICS -tuo nouseva kaupallinen yhteisö maailman suurimpana populaatiokeskittymänä.
Mikä näistä yhteisöllisyys- ja hyödyllisyysjakamisen hankkeista sitten onnistuukaan - niin ainakin briteillä on eräs mahtietu - puhuttu kieli, johonkin ymmärrystasoon saakka!
--
Ehkä nyt briteille ojennetaan keksijän sauvaa, jolla sivaltaa itselleen jokin uusi tie. Saarivaltakunta ei taida nykyisellä populaatiollaan tulla nykyisellä elämänmallillaan omin voimin tulla toimeen.
Rauha kuningattarelle - kauan eläköön uusi kuningas -näinkö se kuitenkin menee?
Entä kansaa koskettaneet kuninkaalliset arkitapahtumat [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12618431 - ] |2 ovat jo jättäneet aloittaneen kuninkaan kärpännahkaturkkiin lähtemättömät tahrat ja näin Charles III ei ehkä saisikaan lähellekään äitinsä nauttimaa suosiota.
.
|2 Yle-otsikoituna näin: "Camilla oli osa maailman tunnetuinta kolmiodraamaa ja ikuinen prinsessa Dianan verrokki – nyt hän on Elisabetin toiveesta tuore kuningatar
1970-luvun alussa tavanneet silloinen prinssi Charles ja Camilla olivat on–off-suhteessa vuosia, kunnes heistä kumpikin erosi puolisoistaan ja pari avioitui vuonna 2005."
.
Aika näyttää miten brittimonarkian ja Kansainyhteisön käy - hyvin pitkästä historiastaan huolimatta.
..
PS2. Maksammeko velkamme nykyisille kehitysmaille?
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/29319/ketju/maksammeko_velkamme_kehitysmaille -
..
81801
..
| SUOMI24 | TIEDE | VU | Vapaa sana | FB BLOG | Twitter |
..
e
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti