torstaina, syyskuuta 22, 2022

Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä

e |2341|363674|i

.


Osakuva:   ~ https://people.idsia.ch/~juergen/china.html - 


***


..


Maailmallinen vastakkainasettelu kiihtyy!
[ 673 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - 3836 ]

Runteleeko maailmallinen paljolti länsiohjattu idän ja lännen välinen vastakkainasettelun kiihtyminen -

.. vai tarjoaa lopulta oikeudenmukaisesti moninapaisuuden väestöpopulaatiosuhteineen - näin meidän saaden vaihtoehtoja nykyiseen läntisen maailmanosan vähemmistöiseen hegemoniaan ---



Helsingin Sanomat on oivaltanut --
[ ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009074632.html -, otsikoituna näin:


"YK-viikon aikana maailma valitsee leirinsä |
Valtionjohtajien YK:n yleiskokouksessa perä perää pitämissä puheissa käydään taistelua siitä, kuka kuuluu mihinkin leiriin ja mikä leireistä on niskan päällä.
" -HS-pääkirjoitustoimiston näppäilemänä]


-- viimein kiihtyvän vastakkainasettelun -

.. kirjoittaen sen johtavan valintoihin, jotka tuottavat oikeutta elää kukin tavallansa, riippumatta pakotteista olla jotain sellaista mitä ei halua - tähän kohdin tulee muistista us-presidentillinen viesti:

"Yhdysvaltojen edellinen, ehkä vielä uudelle toiselle kaudelle valittava republikaani Donald Trump totesi eräässä kohdin virkakauttansa --

.. kun US kävi omia hyökkäyssotia (vuosien 2001-21 aikana) - lähinnä kehitysmaihin, ilman YK-mandaattia, omin luvin (pl. Libya 2011) ..

-- tilanteen, jossa Trump julkisti näkemyksen etteivät vieraat halua ottaa vastaan läntistä mallia elää, toimia ja tuottaa ehdottomuutta totella läntistä oppimallia -tämä läntistä oppia vastaanottamaton ihmiskunta edustaa ylivertaisesti suurinta osaa Pallomme ihmispopulaatiosta!"

--
Lännen luoma vastakkainasettelun |1 dilemma jäytää nyt koko ihmiskuntaa

.. ja se rakentuu nyt vahvaan vastatusten oloon juuri Kiinan + Venäjän ja näiden liittolaisten (SOC + BRICS) koalitioon sekä lähinnä US + EU' n ryhmittymään muutamine liittolaisineen, joiden maailmallinen populaatio-osuus on noin reilu miljardi kuluttajaa, yksilöä ja ihmistä omin hegemoniavaatein omasta erinomaisuudestaan olla ratkaisu koko Maailmamme noin kahdeksalle miljardille ihmiselle.
.
|1 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -
.

Maailma on astumassa moninapaisuuden tielle, jossa kukin itsellinen ja itsenäinen yhteiskunta (valtio) saa tehdä ja toteuttaa itselleen sopivia elämisen mallin arvotekijöitä omin käytännön elämään vaikuttavin perintein, historiavaikuttein kuin kansakuntaidentiteetein - kukin tavallansa ja mallinsa.

--
Moninapainen maailma takaa lopulta elollisuuden oikeudenmukaisuuden sekä pakottamattomuuden olla oma itsensä näköinen edustus maailmallisessa yhteisöllisyydessä

Mikään hegemonia ei voi lopulta vaatia muille pakkomallia, joka on saavutettu asein, voimalla ja väkivallalla (jo viime vuosisadalta) - on hyvä tässä muistaa amerikkalaisten sodat 1900-luvulta - Vietnamista pieneen Grenadaan -

.. tässä kohdin on myös erinomaisen tärkeää muistaa US-sotimistaajuus sen kiihkeydessään vuosina 2001-21, jolloin USA operoi omia hyökkäyssotiaan -

.. eikä kukaan lännestä, EU-Euroopasta kuin Suomestakaan oivaltanut kysyä kansainvälistä sotarikosoikeutta us-presidenttejä vastaan heidän sotilaidensa tekemistä mahdollisista sotarikoksista ihmisyyttä kohtaan.

On erityisen tärkeää muistaa us-hyökkäyssodat Irakiin, Somaliaan, Jemeniin ja Syyriaan -

.. eikä Afganistankaan ollut pyhäkoulua läntisen mallin pakko-opetusprojektina - vaan se oli tappavaa sotaa, johon Suomikin osallistui, ollen tuon sodan ulkoinen osapuoli Naton kumppanina (UPI-FIIA asiantuntija Charly Salonius-Pasternak' in näkökulmana)



..
Meillä ei tuolloin raskaiden us-hyökkäyssotien aikana 2001-21 kukaan eikä mikään herännyt vaatimaan amerikkalaisille viisumikieltoja maahamme tai koko EU-alueelle -

.. ei se käynyt mielessä, vaan todellisuudessa nyt Venäjän hyökkäystä Ukrainaan markkinoidaan Venäjän uhkana ja Naton autuutena turvaksi Suomelle, vaikka mitään ulkoista sotilaallista uhkaa ei kukaan ole aikuisten oikeasti esittänyt -
todistein!

Näin mekin olemme asemoitumassa täällä idän ja lännen vedenjakajalta puolemme tässä valintatilanteessa, jonka nyt HS on herännyt huomaamaan.

Olemmeko tekemässä tai jo tehneet raskaan arviovirheen kansakunnallemme ja senkin vuoksi 1941-uhomme on noussut jo puoli-falsettiin - juuri itää kohtaan, joka Venäjänä aukeaa suoraan rajamme takaa- Euroopan todellisuudessa suurimpana valtiona?

Onko viisasta ärhennellä viereiseen "hiekkalaatikkoon" ja huudella apua kaukaa valtameren takaiselta "hiekkalaatikolta" - ollaanko tosiaan näin tekemässä historiallista virhettä suomalaisten kohtaloksi?
--

..
82480

..




EKSTRA!

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009098109.html -, HS-ingressiltään näin:


"Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu pohtii, voisiko Nord Streamin vuodon takana olla Venäjän halu varoittaa kyvyistään.


-HS-toimittajana Petja Pelli - ja yksipuolisena ilman todisteita "jopa syyttävänä" arvioitsijana UPI-FIIA Matti Pesu




..

|  306  SUOMI24  713  |  106  TIEDE  427  |  VU  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  FB  |  Twitter  |

..



2

TIETOISKU - verorahoitteinen UPI-FIIA (Ulkopoliittinen instituutti) on luotu tuottamaan puolueetonta tietoa ja valistuneita arvauksia poliitikkojemme päätöksien tueksi. Tämä pyhä ajatus on rikottu pahasti ja nyt UPI johtajansa Mika Aaltolan myötä tuottaa raskasta puolueellisuutta ja yksipuolisuutta omin itsekkäin tarkoitusperin - vaikkapa näin:

" .. kuulostaa oikeudenmukaiselta .." -kyse Venäjän presidentin asettamisesta sotarikosoikeuden eteen -entä us-presidentit, jotka operoivat jatkuvaa hyökkäyssotaa useita kehitysmaita vastaan vuosina 2001-21 -herää kysymys Aaltolalle.

Toisaalta Aaltolan toteamus 19.9. Yleisradion Aamu-TV' ssä:


" .. jos maailma niin haluaa .. muutummeko paremmiksi?"

.. herää jälleen rinnasteisuus kahden ydinasesuurvallan toiminnallisuuksien kohdille, näiden tullen esimerkkeinä mieliin: Vietnamista My Lai, Kuubasta Quantanamo ja Irakista Abu Graiph. Mitähän lopulta Aaltola tarkoitti 'muuttumisesta paremmiksi' - oliko kyse vain Venäjän muuttumisesta? Entä vankat todisteet -Aaltola, vastaatko?



--
Olisiko viisasta pitää ystävät lähellä ja viholliset kaukana ja ymmärtää, ettei meille Suomelle ja suomalaisille kuulu muualla operoidut sinällään väärät sodat, niin Irakina, Somaliana, Jemeninä, Libyana, Syyriana kuin Ukrainakaan -

.. miksi pelaamme peliä, joka on kaksinaamaista ja ulkokultaista - vai koemmeko afgaani-, irakilais-, somali- kuin ukrainalaisuhrit eriarvoisiksi omassa arvojemme maailmassamme - tämän ollen meille tärkeä ja suuri omantunnonkysymys ihmisyyden käsityksessämme!



--
Onko tasavaltamme presidentti valmis kantamaan vastuunsa vastakkaisuuden lietsojana ja virhepäätelmiensä laukojana, kun hänkään ei ole kyennyt uskottavasti ja todisteellisesti näyttämään mitään sellaista toteen, joka olisi konkreettinen uhka juuri meille suomalaisille - Venäjän suunnalta.



Kantaako näin TP Sauli Niinistö sitten lopulta vastuunsa -

.. eläkkeeltä, sillä hänen vastuuvirka-aikansa on päättymässä jo lähivuosina. Arvaisi Saulin kantavan vastuuta edes alaikäisen lapsensa tulevaisuudesta, kuten me kaikki isät haluaisimme toivottavasti tehdä! Olisi sangen ikävää, jos hyvää kansalaisluottamusta ainakin toistaiseksi nauttiva presidentti myöhemmin paljastuisi suureksi vahingoksi koko kansakunnallemme.

--
Jo tehdyt raskaat virheet kansalaistemme suuntaan - huutavat korjaajiensa!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/09/paavo-vayrynen-tietaa-mita-pitaa-nyt.html - ]



Odotukset ja toiveet kohdistuvat ensi kevään eduskuntavaaleihin ---

Esimerkkinä toiveista olisi kansanäänestys Natosta, ja näin toivommekin että Unkari ja Turkki estävät puolestansa nato-ratkaisun ainakin ensi kevään eduskuntavaaleihimme saakka ja näin uusi eduskunta pääsisi määräämään kansanäänestyksen Natosta, nythän tuo ainoa oikea ratkaisu eliminoitiin kansakunnaltamme päättää itse omasta suurimmasta turvallisuusasiasta.



Jo tehdyt virheet jäytävät suomalaista arkielämää -

.. ketkä astuvat lopulta kantamaan vastuuta näistä jo nyt tehdyistä päätöksistä tuottaa vahinkoa meille aivan tavallisille suomalaisille?

Nyt sen sijaan ajattelemattomat EU-tasoiset Venäjän pakotteet ovat suistamassa yhtiöitämme (Fortum), jopa konkurssiin (?) - sähkön hinta on nousemassa tavoittamattomiin, ravintomme saanto-ongelmiin, ainakin hinnaltaan kuin monien raaka-aineiden ja energioiden kallistuessa ohi tavallisten suomalaisten -

.. olemmeko omaa tyhmyyttämme eu-mallioppilaspyrkynä ajamassa kansakuntaamme ahdinkoon - miksi? Onko meillä siihen varaa? Miksi ammuimme ja yhä ammumme omaan nilkkaamme?
--



Sota on aina väärin -

.. nyt Ukrainassakin, mutta sen hoito ei pääty nykytavalla oikeaan parhaaseen mahdolliseen muottiin -

.. onkin odotettavissa, että niin Turkki kuin Kiina voisivat kääntää päitä lännessä, jotta yletön uusi US-sotimisen doktriini taisteluasetoimittajana - ilman omia sotilaita (jotain opittu Afganistanista?) - saadaan päättymään ja näin Venäjäkin taipumaan myös sellaiseen vetäytymiseen, jossa todentuu sen todellinen tavoite Donpas' in alueen vapauttamisena - asuuhan siellä hyvin suuri venäläisasujaimisto kuin Krimin osuus olla osa Venäjää - sillä siellä on paikka paikoin suuri venäläismielisten enemmistö -

.. ehkä kuitenkin YK-valvottu uusi kansanäänestys niin Donpas' in kuin Krimin osalta olisi avain ratkaisuksi, joka päättää väärän sodan - näin ainakin Kiina sen haluaa ---



Sota ja siihen viittaus ovat myös väärin ja tässä USA astui lähemmäksi suurvaltasotaa -

.. uhoamalla toimittaa taisteluaseita ja sota-apua Taiwanille - USA' n ymmärtämättä, että Taiwan ja Peking ovat vain ja ainoastaan näiden kahden välinen historiallisen tosiasian täyttymistä Kiinan sisällissodan voittajan ehdoin. Taiwan ei kuulu muille - se on yhden valtion oma sisäinen asia, jossa ratkaisu on, lännen siihen sekaantumatta "yksi valtio - kaksi järjestelmää ratkaisu", joka myönnetään kehitysprojektina myös Pekingistä.



--


3

USA pelaa nyt erityisen vaarallista peliä Taiwanin osalta -

.. sillä on erittäin paha kaiku maailmanrauhalle, jopa sen ollen tie, jossa Kiinan + Venäjän yhteistyö SOC ja BRICS liityntöineen ylittää läntisen kyvyn olla vähemmistöinen maailmallishegemonia ---




Mutta!

Vastakkainasettelu voi olla maailmallinen onni luotaessa moninapainen maailmanyhteisö, jossa erilaisuus kääntyy voimaksi ratkaista kaikki ne suurongelmat, jotka koskevat meitä kaikkia - ja nuo muhivat katastrofit eivät ratkea asein -

.. vaan yhteistyöllä, eikä yhteistyö edellytä kansallisten elämisen tapojen yhtäläisyyttä - vaan kansakunnilla on historiallinen oikeus valita omat linjansa - uhkaamatta muita vierellä olijoitaan kuin kauempana oleviakaan.

Ensimmäinen yhteinen maailmallinen ponnistus voisi olla ympäristöongelmien ratkaisut, joista muhii kaikkia koskeva katastrofi - sen aloittamisen tärkeyden juuritotuus paljastuu täältä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -! |E

.
|E " .. Video kertoo, että 1800-luvun alussa päästökartalla alkavat erottua ensimmäisinä teollistuneet Länsi-Euroopan maat, etunenässä Iso-Britannia. 1800-luvun puolessa välissä Yhdysvaltojen päästöt nousevat ja 1800-luvun lopussa Yhdysvallat kiilaa jo Iso-Britannian ja Saksan ohi suurimmaksi päästömaaksi. 1920-30–luvuilla myös Aasian maat Japani, Intia ja Kiina alkavat hieman erottua kartalla.

Viisikymmentäluvun lopulla Neuvostoliitto nousee Yhdysvaltojen jälkeen suurimmaksi päästömaaksi. 1970-luvulla Kiinan päästöt alkavat kasvaa ja vuosikymmenen puolivälissä Kiina ohittaa jo Saksan ja 1990-luvulla Venäjän. .. "

|

" .. Nyt iso kuva muuttuu: vaikka Kiina päästää hiilidioksidia ilmaan tällä hetkellä eniten, niin aikojen saatossa selvä ykkönen on kuitenkin Yhdysvallat. Sen päästöt ovat olleet yhteensä kaksinkertaiset Kiinaan verrattuna. Yhdysvaltojen perässä tulevat Kiina, Venäjä, Saksa, Iso-Britannia ja Japani. Merkittävää on, että ne kaikki ovat historian aikana käyttäneet globaalia hiilibudjettia enemmän kuin väestöltään valtava Intia. .. "

.

Näin siis yhteistä työtä riittää - vähemmän rahaa aseisiin ja enemmän tuhojemme korjaukseen - jos haluamme Elää!


..
e

6 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I e-mail:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 19:54

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; paavo.vayrynen@paavovayrynen.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi

Kopio: juha.vuori@tuni.fi; pami.aalto@tuni.fi; sinikukka.saari@fiia.fi; hanna.smith@hybridcoe.fi; Risto E. J. Penttilä; heikki.patomaki@helsinki.fi; pekka.visuri@kolumbus.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä



...

Ilkka Luoma kirjoitti...

II e-mail:

Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 20:00

Vastaanottaja: eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; juho.eerola@eduskunta.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; antti.rinne@eduskunta.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi

Kopio: jussi.halla-aho@eduskunta.fi; mika.aaltola@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; matti.pesu@fiia.fi; charly.salonius-pasternak@fiia.fi; petja.pelli@hs.fi; li.andersson@minedu.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III e-mail:

Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 20:06

Vastaanottaja: Saramo Jussi; jussi.niinisto@kannus.fi; jussi.lehmusvesi@hs.fi; jussi.sippola@hs.fi; markus.lohi@eduskunta.fi; markus.mustajarvi@eduskunta.fi

Kopio: markku.kangaspuro@helsinki.fi; matti.nojonen@ulapland.fi; jyrki.kallio@fiia.fi; jyrki.katainen@sitra.fi; Laura Saarikoski; seija.vaaherkumpu@yle.fi; marja.sannikka@yle.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

IV e-mail:

Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 20:13

Vastaanottaja: kai.mykkanen@eduskunta.fi; ville.skinnari@formin.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; ville.niinisto@europarl.europa.eu; ville.simila@hs.fi; ville.nieminen@fiia.fi

Kopio: antti.lindtman@eduskunta.fi; henrik.haapajarvi@vnk.fi; antton.ronnholm@sdp.fi; satu.hassi@eduskunta.fi; riikka.purra@eduskunta.fi; arto.luukkanen@perussuomalaiset.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä



...

Ilkka Luoma kirjoitti...

V e-mail:

Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 20:21

Vastaanottaja: anna-maja.henriksson@om.fi; anna.kontula@eduskunta.fi; laura.halminen@hs.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu; katri.kulmuni@eduskunta.fi; SARVAMAA Petri

Kopio: leena.meri@eduskunta.fi; elina.valtonen@eduskunta.fi; elina.lappalainen@hs.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; kimmo.kiljunen@eduskunta.fi; antti.hakkanen@eduskunta.fi; antti.kurvinen@eduskunta.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä



...

Ilkka Luoma kirjoitti...

VI e-mail:

Lähetetty: perjantai 30. syyskuuta 2022 20:46

Vastaanottaja: heikki.heiskanen@yle.fi; Mari Manninen; timo.kivinen@mil.fi; kristi.raik@icds.ee; timo.pa.miettinen@helsinki.fi; timo.harakka@lvm.fi

Kopio: mika.hentunen@yle.fi; jari.ronkainen@eduskunta.fi; jari.leppa@eduskunta.fi; jyri.hakamies@ek.fi; mikko.karna@eduskunta.fi; mikko.hautala@formin.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Maailma on yhä syvemmässä vastakkainasettelussa - lännen ja idän välillä



...