Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ...
lauantaina, syyskuuta 17, 2022
Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
"Ilman meitä ihmisiä kuolisi päivittäin", sanoo teho-osastolla työskentelevä – hoitajat osoittivat mieltään Helsingissä
" -Yle -toimittajina muun muassa Silja Viitala, Jarno Tiihonen, Tiina Karppi, Mari Jäntti ja Esa Koivuranta.
..
Anonyymi-24 - Ilkka Luoma
Yle-Aamu esitti tänään 17.9.2022 erinomaisen haastattelun [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12627671 - |1 ] toimittajana Seija Vaaherkumpu - vastaajana hoivahyvinvointialueen todellinen asiantuntija - poikkeavasti ministeri: perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden|* - SDP. . |1 Yle-otsikkoingressi näin: "Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ei hyväksy hoitajien teho-osastoille kohdistamia lakkouhkia. Lindénin mukaan tilanne on "erittäin tulehtunut". Lindén kommentoi hoitajien tilannetta Ylen Ykkösaamussa.". . |* ~ https://valtioneuvosto.fi/marinin-hallitus/perhe-ja-peruspalveluministeri - | .
Suomessa ovat jo nyt suurehkot tuloerot ja kaikki ne eivät johdu todellisesta osaamisesta ja/tai vastuusta onnistua asetetulla tavalla ---
Meillä on useita alipalkattuja toimi- ja työaloja - eikä hoitajiin liittyvä ole siinä vaativuusalueena poikkeus. Palkka on aina tekijänsä, soveltuvuutensa, osaajansa, vastuunsa ja onnistumisensa yhteissumma. Epäonnistuminenkin kuuluu inhimilliseen elämään.
-- Sairaala on koneisto, jossa tarvitaan soivaa konseptia ja vireessä olevaa orkesteria ---
[Tässä emme unohda kokonaisketjua löytää kansakunnastamme ne alkavat terveyttä ja elämistä vaikeuttavat riskit ja pimennosta esille nostot, jotka uhkaavat työtä, mielenterveyttä kuin hyvinvointia -
.. on kyse jatkuvasti kehityksensä alla olevasta informaation kulkuketjusta vaikkapa terveyskeskuksista erikoissairaanhoitoon ja kyvystä ensiavussa kartoittaa todellinen kiireys ja tarve. On siis kyse kansallisesti eräästä tärkeimmästä tiedonkulusta, jota voidaan tehostaa erilaisin ohjelmistoin |2 - Apotti?]
"Ministeri Lindén hoitajien lisääntyneestä työkuormasta päätteen ääressä: ”ATK tarkoittaa nykyään automaattista työajan kaksinkertaistamista”" -HS-toimittajana Juha-Pekka Raeste. .
Sairaala ja yleensäkin terveyden - ja sairaanhoito on monitoimikenttä, jossa vastuu alkaa niin lääkäreistä kuin ylläpidosta - kaikkia sektoreita tarvitaan ja sinne yhtä tärkeäksi asemoituu kokoko hoitajakenttä - olkootpa sitten "tehyä [Tehy] tai superia [SuPer]" - unohtamatta mitään tukitoimintaa! --
Mikään tai kukaan ei ole toistaan tärkeämpi. Lopulta on kyse yhteistyöstä ja orkesterin soivuudesta - yhdessä -
.. ollaan arvoasetelmassa, jossa enemmän ja vähemmän kouluttautunut | kokemuksista omaksunut kokonaisjoukkue pelaa yhteen arvostaen kunkin tekemää työtä osaksi kokonaisuutta, mikä ratkaisee onnistumiset - tässä jopa kansallisen hyvinvoinnin perustekijäksi.
Toiminnallisuus ja sen myötä hoito-orkesterin nuotilleen soivuudesta
Itse toiminta kokonaiskentässä, jossa hoito- ja hoivaosastot ovat autonomiassaan eriytyneet ja ehkä erkaantuneet kokonaisvaltaisesta hoitokäsittelystä - onhan moni kansalainen potilaana niin sanotusti "monivammainen", joka tarvitsee hoitoa monista "autonomioista", sen hyvistäkin ominaisuuksista ja alkavista kehitysmalleista lähtien --- --
Puhdas sairaala luo edellytykset toimivan tietohallinnon ja tekniikan kuin sairaalasuunnittelun kanssa puitteet, joissa analyysit, diagnoosit, tutkimustoiminta ja itse hoito aina leikkauksiin ja lääkemääräyksiin saakka ovat yhtäläisellä alustalla kansakunnallemme, joka ikääntyy vinhaa vauhtia - luoden monille työsektoreille vajetta, joka täytyy täyttää - varsinkin hoitoalalla - hoitajista lääkäreihin. --
Potilaan puheenvuoro
Moni kansalainen on saanut elää täyttä terveyttä jopa 40-60 vuotta - siksi kuitenkin moniin muihin valtioihin nähden meillä asiat ovat "kunnossa" ja kunnossa!
Piireistä kiirii tieto, jossa sote-alueen kokonaisyhteiskuntamenoista yllättävän suuri osa sijoittuu kansalaistemme viimeisen 6-24 kuukauden hoitoon.
Yllättävääkö - ei suinkaan, sillä esimerkiksi syöpiin tulee uusimman tiedon mukaan sairastumaan jopa joka kolmas suomalainen. Esimerkiksi tämä syövän hoito maksaa paljon ja meillä on erinomainen tulontasaus tälläkin osin, katsomatta sairastuneen lompakon paksuuteen. Syöpäpotilas on niin sanotusti "monivammainen" ja tarvitsee vaikkapa suomalaisen sairaanhoidon helmessä HUS' ssa - Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri - moniosastoista hoitoa.
Moniosastoinen hoito edellyttää tehokasta, nopeaa ja riittävästi kaikkitietävää informaation kulkua osastoilta toisille, jotta hoito orkestroituu harmoniaksi ja tulos toivottavasti onnistuneeksi.
On osaltansa kyse poikkitieteellisyyden dilemmasta, mikä saattaa olla jarru osastojen välisessä tiedon kulussa. Tosin vanha sanonta, jossa kehotetaan 'suutaria pysymään lestissään' - toimii osaltansa tässäkin!
Entä Apotti [ ~ https://www.apotti.fi/ - ] - jonka piti ratkaista moniongelmaisuudet laaja-alaisena yhdistäjänä, tiedon keskuksena, joka tuo helpotusta rutiineihin?
Tuntuisi hurjalta jossa niin hoitajien kuin lääkärien ajasta liian iso osa kuluu sinällään tärkeän tiedon tuottoon - muille, kaikille tarvitsijoille - myös potilaalle (Apotin osa Maisa).
Miten onkaan tämä uusi moderni ja hieno tietohallinto?
Lisää määrärahoja, sillä lääkärien ja hoitajien lähtökohtainen paikka on itse potilaan ympärillä - työtehtäväkuvan ja työ- kuten potilastarpeiden mukaisesti.
Tänään oma kokemukseni kymmenien sairaalahoitopäivien näkökulmista on se, että potilasajasta hoitajat - laajasti ottaen - täyttävät noin 90 prosenttia - tämä ei ole sormella osoittelua lääkärikunnalle, sillä lääkärit lopulta kantavat vastuun potilaan hengestä -
.. tosin potilaalle moni käytäntö hyvänolon toteutumisena kohdistuu hoitajan ja potilaan vuorovaikutuksessa ja kohtaamisajassa. On korostettava, että nyt puhuu maallikko, mutta kuitenkin kokeneen potilaan näkökulmasta.
Lääkäri on ikään kuin arkkitehti, joka piirtää hoitokartan toimenpiteineen ja "rakennuspalikoineen" ja hoitajat rakentavat itse "talon" eli hoitoketjun - paljolti potilaan vierestä. Onkin tässä tietäen sanottava, että lääkäri kuitenkin näyttäytyy paljon useammin kuin arkkitehti rakennustyömaalla -syyllistämättä mitenkään itse arkkitehtiä.
Mikään talo ei valmistu ilman rakentajaa (tässä: hoitajaa), joka kasaa palikat yhteen ja toisaalta mitään "liittämistä yhteen" ei voida saavuttaa ilman ymmärrettävää piirrosta, jonka pohjalta komponentit löytävät paikkansa. Olemme siis jälleen soivassa orkesterissa, jossa niin 'viulu kuin huilu' soivat sovussa, kun kapellimestari antaa ymmärrettävästi yleistahdin!
!Jättivastuu kohdistuu niin sanottuun sotu-tunnuksen kulkuun osastojen välillä - unohtamatta lääkesekoitusten tekoa ja kulkua - vaikka sytostaatteina! --
Entä nyt kriisi, jossa jopa suomalainen tervehdyttämishoidon helmi - HUS elää - hoitajapulassa, lääkäripulassa, lisääntyvissä potilasmäärissä - ikääntyvän potilasjoukon kasvaessa.
Hoitajien vuoro!
Nyt hoitajat vaativat lisää - arvostusta, työolojen parannusta, rahaakin - sillä nyt on tullut pää vetävän käteen.
On tullut aika tasaistaa yleistäkin palkkaeroa ja suhteuttaa ansainta työn vaatimuksiin, osaamiseen ja onnistumiseen - kaikkiin noihin antaa helpotusta valmistunut uusi malli toteuttaa koko sote-sektori.
Hoitajat ovat ansainneet palkallisen lähestymisen - edes vähän - lääkärikuntaan ja erityisesti sellaisia työtehtäviä kohtaan, joissa edunvalvonta on onnistunut jo "liiankin hyvin" ja aiheuttaneet näin vastikkeetonta palkkaeroa - tässä makaa kiperä kysymys, sillä kukaan ei halua 'luopua ansaituista eduista ja saavutuksista'.
Olisiko nyt sen aika? --
Kokemuksesta olen nähnyt tarvitsemieni sairaalahoitojen myötä noin 40 hoitajan ja kymmenkunta lääkärin käytännön toimet, teot kuin osallistumisen - kukin tavallansa ja vieläkin korostan - potilaan näkökulmasta.
Kokemukset kumpuavat niin maakunnasta kuin HUS' sta - ja nopeana yhteenvetona:
"Olen saanut erinomaista huolenpitoa hoitajilta ja lääkärit ovat onnistuneet ainakin toistaiseksi määrittämään "arkkitehteina" oikeat hoitomenettelyt -
.. voisin todeta, että Elämä on, mutta sillä voi olla kuitenkin äkkipikaisiakin ja ennakoimattomia yllätyksiä - niin hyvässä kuin pahassa - ja aina näihin on kohtuutonta vaatia täyttä osaamisen ennakoivuutta, siksi monimutkaisia ja osin lääketieteelle tietämättömiä ovat "ihmiskehon virtaukset", jotka säätelevät lopulta koko kehoamme ja eloamme".
..
Meillä on pääkaupunkiseudulla erinomainen helmi, joka voisi kasvaa timantiksi, jos potilaan kokemuksena löytyisi toimivuutta ehkä tuossa "osastojen välisessä poikkitieteellisyydessä", mikä tekisi tämän suomalaisen helmen kokonaissävelen ja soinnin harmoniseksi - myös yleistyvän tutkimustyön osalta -
.. ehkä Apotti onkin vielä pahasti kesken ja nyt kysytään rahaa lisää, sillä ohjelmistokehittäjät ovat aina osanneet pitää puolensa palkkojensa suhteen.
Osaamisesta ja vastuunkannosta maksetaan -
.. nyt onkin hoitajien vuoro päästä oman osaamisensa, vastuunsa kuin tarpeellisuuden osalta heille kuuluvaan ja ansaittuun tasoon.
Uskallan väittää, että kansakuntamme on nyt hoitajiensa takana ja suomalaiset haluavat lopulta tämänkin harmonisoitumisen myötä itselleen turvatumpaa huomista ja tulevaisuutta, kun juuri me yli 60-vuotiaat tiedämme osuutemme vain kasvavan ja hoitojemme kallistuvan - muun muassa yleisen hintatason kohoamisen myötä kuin kallistuvien erikoishoitojen paineessa.
-- Kaikuiko nyt eduskuntamme rappusilta hätähuuto? [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12627861 -, Yle-otsikoituna näin: "Joukko entisiä järjestöjohtajia arvioi Ylelle hoitajakiistaa: “Työmarkkinoiden pyhä sääntö on rikottu – nyt pelataan venäläistä rulettia”" -toimittajana Kirsi Heikel ]
Ellemme onnistu nyt tässä terveyden- ja sairaanhoidon kriisissä - joutuu koko hoitoketju pohtimaan jopa priorisointia - hoitojen antamisen | saamisen suhteen |3! . |3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/03/juuri-sina-et-saa-nyt-tata-hoitoa.html -, otsikoituna näin: "Juuri Sinä et saa nyt tätä hoitoa!" -IJL-BLOG .
En lähde yhden ikäkauden edustajana laittamaan edes omaa näkemyksellistä mielipidettäni priorisointiin, mutta tunnustaen elämän jatkumisen, nuorien tulevaisuuden kuin omien lasteni - niin aikuisina kuin osan vielä ollessa alaikäisiä - oikeuden nähdä terveitä elämän vuosia. --
>>>
Yhteiskunnallinen vastuu omista suomalaisistamme
Valtiovalta ratkaiskoot kansakuntamme hyvinvoinnin vartijoina nyt vastuunsa -
.. enemmän huomiota meidän omiin asioihin - vähemmän toimia ja rahaa asioihin, jotka eivät meille kuulu eikä meitä suoraan kansakuntana liikuta - inhimillisyydestämme huolimatta |4. . |4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/08/yhteiskuntarahaa-ukrainan-sotaan.html -, otsikoituna näin: "Yhteiskuntarahaa Ukrainan sotaan, aseisiin vai meidän omaan terveyteen?" -IJL BLOG. .
Hoitajille nyt se mikä heille kuuluu -
.. tämä on kansallinen kysymys, meillä ei ole varaa väheksyä sitä väsymystä ja ahdistumista liiaksi kasvaneesta hoitajavastuusta, hoitajaa kohden - toisten eli meidän kansalaistemme elämästä.
Annetaan vilpitön arvostus kullekin tekijälle -
.. oli se sitten orkesterissa puhtautena - hygieniana, tekniikkana, osaamisena, kuin myös lääkärikunnassa kuin hoitajissa - sillä meillä on nyt yhteiskuntana tehtävä saada tämä kansakunnallemme tärkein orkesteri soimaan harmoniassa.
Rahallakin on nyt lopulta osansa - hoitajien motivaatio pitää nousta ja saada omia suomalaisia nuoria innostumaan hoitoalasta.
Tarvitsemme myös hoitajia toisaalta ja tässä maailmallisuus voi olla terveen yhteistoiminnan esialkurakentaja ja osa monikansallista toimintaa, jossa kaikilla täällä meillä on yhteinen tavoite - hoitaa potilaita - ihmisiämme Suomessa.
Mainittakoon, etten mitään kieliongelmaa en ole monien kymmenien hoitopäivien osalta niin lääkäri- kuin hoitajakunnasta kokenut - ei pääkaupunkiseudulla kuin maakunnassakaan. ..
Meillä on hyvät hoidon eväät ja nyt lisätään mauste, joka tekee yhteen soivasta keskinäisyydestä hyveen koko hoitoketjussa - unohtamatta yhtään vireessä olevaa "soitinta" tässä hienossa orkesterissa, jota voidaan nyt yhdessä koko kansakuntana tsempata kohti huomisen haasteita, jotka ovat yhteiskuntamme merkittävimmät - juuri nyt.
Enemmän rahaa omiimme ja vähemmän turhiin aseisiin -
.. osaamme hoitaa ulkoisia asioita siten, ettei aseiden tekemiä haavoja tarvitse meillä paikata, vaan keskitymme parantamaan niitä haavoja, joita saamme omassa elossamme -
.. kantaen kansalaisina vastuun siitä omastakin tavasta elää ja toimia - huolehtien näin myös omasta itsestämme. Tämän saatoin oppia liian myöhään?
6 kommenttia:
I e-mail:
Lähetetty: lauantai 17. syyskuuta 2022 21:30
Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi; aki.linden@eduskunta.fi; markku.makijarvi@hus.fi; hanna.sarkkinen@eduskunta.fi
Kopio: petteri.orpo@eduskunta.fi; annika.saarikko@vm.fi; maria.ohisalo@eduskunta.fi; li.andersson@minedu.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; riikka.purra@eduskunta.fi
Aihe: Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
II e-mail:
Lähetetty: lauantai 17. syyskuuta 2022 21:37
Vastaanottaja: seija.vaaherkumpu@yle.fi; juha-pekka.raeste@hs.fi; kirsi.heikel@yle.fi; silja.viitala@yle.fi; jarno.tiihonen@yle.fi; Saramo Jussi
Kopio: anna-maja.henriksson@om.fi; arja.juvonen@eduskunta.fi; elina.valtonen@eduskunta.fi; katri.kulmuni@eduskunta.fi; matti.kalliokoski@otava.fi; ville.tavio@eduskunta.fi
Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osaharmoniassasoivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
III e-mail:
Lähetetty: lauantai 17. syyskuuta 2022 21:46
Vastaanottaja: markus.lohi@eduskunta.fi; tiina.karppi@yle.fi; mari.jantti@yle.fi; esa.koivuranta@yle.fi; juha.sipila@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi
Kopio: tytti.tuppurainen@vnk.fi; antton.ronnholm@sdp.fi; henrik.haapajarvi@vnk.fi; jouni.molsa@tpk.fi; mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu
Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
IV e-mail:
Lähetetty: lauantai 17. syyskuuta 2022 22:01
Vastaanottaja: maria.tuominen@tehy.fi; markus.mustajarvi@eduskunta.fi; anna.kontula@eduskunta.fi; matti.putkonen@perussuomalaiset.fi; matias.turkkila@perussuomalaiset.fi; leena.meri@eduskunta.fi
Kopio: Laura Saarikoski; kaisa.juuso@eduskunta.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi; antti.rinne@eduskunta.fi; kimmo.kiljunen@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu
Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
V e-mail:
Lähetetty: maanantai 19. syyskuuta 2022 8:14
Vastaanottaja: a-studio@yle.fi; Rytkönen Millariikka; mia.laiho@eduskunta.fi; pekka.aittakumpu@eduskunta.fi; kim.berg@eduskunta.fi; kaisa.juuso@eduskunta.fi
Kopio: satu.hassi@eduskunta.fi; elina.lappalainen@hs.fi; elina.vantonen@hs.fi; pia.kauma@eduskunta.fi; anneli.kiljunen@eduskunta.fi; noora.koponen@eduskunta.fi
Aihe: II - Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
VI e-mail:
Lähetetty: maanantai 19. syyskuuta 2022 8:30
Vastaanottaja: sari.sarkomaa@eduskunta.fi; paula.werning@eduskunta.fi; ville.valkonen@eduskunta.fi; piritta.rantanen@eduskunta.fi; juha.pylvas@eduskunta.fi; aino-kaisa.pekonen@eduskunta.fi
Kopio: jari.koskela@eduskunta.fi; petri.huru@eduskunta.fi; sofia.virta@eduskunta.fi; heidi.viljanen@eduskunta.fi; minna.reijonen@eduskunta.fi; veronica.rehn-kivi@eduskunta.fi
Aihe: II - Kansalaiskirjoitus: Hoitaja on tasa-arvoinen osa harmoniassa soivaa terveyden tavoittelun orkesteria
..
Lähetä kommentti