tiistaina, syyskuuta 20, 2022

Kun Kiina löysi jälleen maailman - edellisestä kerrasta noin 600 vuotta

 |2339|363489|i|e

.


Kuva: ~ https://www.thehindu.com/news/international/putin-to-xi-russia-values-chinas-balanced-position-on-ukraine/article65894558.ece

"

Putin to Xi: Russia values China’s ‘balanced position’ on Ukraine

"


***


|  MEDIALINKKI 1  |  MEDIALINKKI 2  |  MEDIALINKKI 3  |

..


.. nyt Uzbekistan' ssa |1, kun erityisesti Venäjä kohtasi Kiinan ja missä merkeissä ---

YLE-toimittaja Aamu-TV' ssa 15.9.2022 - sanasta sanaan: "Mikä ihmeen SCO?"|2 -

.. kuvasti hyvin sitä asenneilmastoa mikä on tietoistarkoituksellisesti yksipuolisuutena luotu manipuloimaan suomalaisia, ja tässä erityisesti kansalaistemme verovaroin ylläpidetystä mediatorvesta - Yleisradiosta ---
.
|1https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009070934.html -, otsikoituna näin: "Valtavat turvallisuus­järjestelyt säestävät Putinin ja Xin tapaamista Uzbekistanissa"
.
|2 SCO = Shanghai Co-operation Organisation - Shanghain Yhteistyöjärjestö, lisätiedot ~ http://eng.sectsco.org/ - | ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation -
.



Nyt EU + Nato ohjailevat omin nokkelin rahalla ja aseilla suostuttelun laajentumisfilosofiaa, josta USA johtaa Naton sotilas- ja taisteluvoimaa ja omanlaistaan aggressiota sotimisen filosofiallaan |3 ja näin koettavat ylläpitää 1900-luvulla saavutettua maailman johtajuutta, lähinnä asein - toistaiseksi |E.

SCO ja alustavasti BRICS talouden orastavana toimijana |4 vastaavat jo huomenna Yhdysvaltoja, Euroopan Unionia ja Natoa - idän mahdollisena jättiläiskonsensuksena; ollako sitä tai ei - jää vielä paljolti nähtäväksi ..



Vähemmistöinen hegemoniallisuus

PROLOGI - Läntinen eurooppalaisuus ja tsaarien venäläisyys aloittivat kumpikin tahoillaan kolonialismin, toinen voimallisesti liittyen koko maailmaan ja Venäjän osalta itään - kohden Siperiaa.



Kolonialismi jätti armottomat jälkensä -

.. erityisesti Afrikan nykyisiin valtioihin ja jäänteeksi myös Aasiaan, jossa irtautuminen lännen koloniaalisesta ikeestä kävi nopeammin - poikkeuksena Hongkong. Jäänteeksi jäivät vieläkin niin sanottuna vajonneena brittiläisenä imperiumina, jota voidaan nyt kutsua löyhäksi brittiläiseksi kansainyhteisöksi |5.



"Kiinalainen maailmanvalloitus"

On myös huomioitava Kiinan keisarien oma kolonialismi - kauppareittien etsimisenä, sen omin tavoin - vähemmän sotien ja enemmän kauppaa käyden - jo 1400-vuosisadan alussa, ennen Kolumbuksen purjehduksia.

Erityisesti keisari Zhu Di' n aikana [Yongle emperor https://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor - ] kiinalaiset tuhansien kauppiaiden ja sotilaidenkin mukana ollen tarjosivat "Kiinan rauhaa ja kauppaa - vaihdantaa" aina Afrikkaan asti - unohtamatta Australiaa, Intiaa kuin Arabian niemimaatakaan.

Arvellaan laajemminkin kiinalaisten kauppiaiden ja sotilaiden etenemisestä (Gavin Menzies - 1421: Kun Kiina löysi maailman https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001787610.html - ), mutta noihin purjehduksiin ei ole täyttä todistetta löytynyt.



--
Nyt käymme jo moninapaista arvomaailmojen sotaa |6 kuin myös vastakkain asettelun voimallista asemoitumista |7 siitä kuinka maailmaamme tullaan ylihuomenna johtamaan, opastamaan, jopa asein väkisin pakottamaan?

.

|6 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/79741/arvomaailmojen-yhteenotto-lansi-kohtaa-idan - 

|7 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - [673|3805]

.



Herääkö viisaus kokea yhteisöllisyyttä, alkaen nyt jopa Euroopan näkökulmasta - hyväksyen sen suurimmaksi valtioksi Venäjän?

.. tässä emme voi olla unohtamatta Yhdysvaltojen aggressioita US-hyökkäyssotina alkaen vuonna 2001 Afganistanista jatkuen Somalian, Jemenin, Libyan kautta Syyriaan - aina vuoteen 2021 asti.

Voimme vain arvella kuinka paljon noiden US-hyökkäyssotien myötä lähinnä kehitysmaiden siviilejä surmattiin näissä arveluttavissa opetussodissa, jotka nyt eivät näytä kovinkaan paljon kiinnostavan suomalaista mediaa.

IDEA! Joku tutkivan journalismin vakavasti otettava edustaja voisi laskea miten paljon suomalaista mediarumpua jymisytettiin USA' n hyökkäyssotien osalta 20 vuoden ajan, suhteessa nyt reilu puoli vuotta käytyyn Ukrainan sotaan! Samalla voitaisiin pohtia miksi noiden kahden hyökkäyssotatapahtuman välille on syntynyt niin valtava mittakaavaero.

..

Nythän on päällä Venäjän pelon lietsonta ja Ukrainan, Yhdysvaltojen kuin Naton suitsutus läntisenä "hyvän ja oikean vartijana",

.. jotta paljon puhutut arvotekijät demokratiasta |8, ihmisoikeuksista |9 ja sananvapaudesta |10 toteutuisivat - läntisessä US-sotavoimien vartioinnissa - pelkästäänkö läntisen halun ja tarpeen sanelemina?

.

|8 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/3302/ketju/demokratian_kriisi_ja_vastuullinen_johtaminen - 

|8 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/10468/ketju/demokratia_on_yksi_valivaihe_yhteiskuntakehityksessa - !

|9 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/29319/ketju/maksammeko_velkamme_kehitysmaille - 


|10 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78114/totuuksien-taistelua-perinnemedia-haluaa-pitaa-sen-omana-yksinoikeutenaan - 

.



Maailmallisuushegemoniasta!

Maailmamme ei ole vain yhden valtakoneistohegemoniaa - se on ja tulee olemaan oivaltavaa keskinäiskäsitystä oikeuksista omanlaiseen tapaan nähdä maailmallisuustarpeet - toisten vieraiden sekaantumatta muiden omiin sisäisiin asioihin.

Samalla olemme unohtaneet, ettei läntinen tapaa elää, kuluttaa, käyttää ympäristöä kuin jakaa myös valitettavaa epätasa-arvoa ole se ainoa tapa elää, toimia kuin ylläpitää omin tavoin kulttuurillisia ja elämänperiaatteellisia perinteitä tällä yhteisellä Pallollamme, joka luo kaikille sen lisääntyville biologioille elämisen edellytyksiä ja mahdollisuuksia.


--
Läntinen maailma edustaa vähemmistöä maailmallisessa ihmispopulaatiossa -

.. noin reilua miljardia ihmistä - valtavalla ympäristöllisellä haittajäljellä |11 - erityisesti per capita laskentaperiaatteella todettuna - unohtamatta kumuloituvuuden näkökulmaa.


.


EKSTRA 1

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/12/etupiirit-mita-ne-ovat-tassa.html

"

Etupiirit ​- mitä ne ovat tässä monisärmäisessä maailmassa?


" -IJL-BLOG


.

EKSTRA 2

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009093560.html - , HS-otsikoituna näin: 

"

”Kiinassa on sotilas­vallan­kaappaus!” Ei ole, mutta kommunistisen puolueen lähestyvä kokous käynnisti huhumyllyn

" -HS-toimittajana Mari Manninen.




..
82246

..


|  124  SUOMI24  474 |  33  TIEDE  241  |  VU  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  FB  |


..



2

|11 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -
--

Nouseva itä - laskeva länsi - ellei sitten yhteinen tasapaino huomioiden keskinäinen suhteellisuus elämisen jälkenä per asukas!

Kiina, Intia ja Venäjä edustavat yhteensä noin kolmen miljardin ihmistoiminnallista potentiaalia maailmassamme, niin ihmiskunnalle kuin koko luontobiologialle - se on vajaa kolme kertaa suurempi kuin koko läntisen maailman potentiaali- ja todellisuusvaikute.

Nykyään kulutuksellisesta ja kumuloituneesta ympäristöllisestä vaikutevoimasta läntisyys ottaa suuren vastuun ja korjausvelan viimeiseltä noin 150 vuodesta - mutta jo huomenna yhdessä koko maailman kanssa, jos haluamme pelastaa meitä kaikkia elättävän luontoympäristön.



Kiina + Venäjä > US + EU, joko nyt vai huomenna?
[ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/92898/kiina-ja-venaja-suurempi-voimakkaampi-kuin-usa-ja-eu - ]

[ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17563785/yhtenainen-eurooppalaisuus-pelastaa-koko-maanosamme-kokonaisuutena - ]

Kiina edustaa SCO' ssa maailman suurinta tuotantokykyä, (arveluttavaa) kulutuspotentiaalia (!), tuotekehitysvoimaa kuin absoluuttisesti tämän hetken suurinta ympäristökuormaa per valtio, mutta ei per asukas - puhumattakaan kululatiivisesti vaikutteista.

Tänään Kiina on löytämässä maailman suurimman energian -, raaka-aineiden - kuin materiaalien tuottajan - Venäjän, unohtamatta Venäjän suurta potentiaalia huomisen ravinnontuottajana https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a - maailmallemme. Tänään Venäjä on jo suurin vehnänviejä maailmassa.

Venäjän suurin käyttökelpoisen peltopintapotentiaalin määrä on siksi suuri, että se tulee varmasti kiinnostamaan monia valtioita, esimerkiksi SCO' ssa, jonne saattavat pyrkiä myös Turkki ja Iran, lisäten näin SCO' n väestömäärää yli 100 miljoonalla!

Suureksi kysymysmerkiksi koko maailmalle muodostuvat kahden ydinasesuurvallan vastakkaisuudet - puhutaan Yhdysvalloista ja Venäjästä ja ketkä asemoituvat kummankin puolelle.



Länsi ei voi ottaa oikeudekseen viedä vain omaa näkökulmaansa, vaan sen on viisaana oivallettava sen oma vähemmistöisyys demokratiansa tasapainottamana -

.. eikä tässä hyveellisen teoriaelämän hokemat tue sitä hegemoniallisuutta, mitä nyt meidänkin perinnemediasta tykitetään - jopa tietoistarkoituksellisin manipulaatioin sellaisesta "hyvästä ja pahasta", joita ei edes todellisuutena ole olemassa.

Esimerkkinä raskaasta manipulaatiosta käy tämä ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009072207.html -, HS-otsikoituna näin:

"Unohdetaan Venäjä, uudistetaan Ukraina".

Preppauskurssit tutkivasta totuuteen pyrkivästä journalismista saattaisivat tehdä terää tylsiin toimittajakyniin, jotka eivät viesti nyt sitä todellisuutta mitä lukijat syvimmiltään odottavat.



Erilaisuus on voimaa, kunhan sen vain oivaltaa, ymmärtää ja osaa tasapainoisesti etuja itselleen poimia huomioiden myös muut. Tämä ei silti riko kilpailun voimaa -

.. se on evoluution luoma ajattomuuden kehitys- ja kehyskaari ylläpitämään elinkelpoisuutta, mutta se ei tarkoita kyvyttömyyttä nähdä toisen 'pienuus suuruutena'.
--



Nyt onkin selvää, että Uzbekistanin SCO on uuden airut uudelle uljaalle maailmalle, jossa kaikille on osansa ja kaikille mahdollisuutensa - niin?

--
Rehti kilpailu on täysin mahdollista, vaikka kukin valtio lopulta aina valvoo vain omia etujaan - varsinkin suurvallat.

Käydään reilua kilpailua, kuten suomalaiset koripalloilijat Susijenginä - voiden luoda itselleen asemaa hyväksyttävin, ihailluin kuin arvostettavin keinoin. Emme tarvitse sotaa, jota jo vihmotaan henkisenä rottinkisuutena Suomesta, maasta, joka osasi elää täyttä rauhanaikaa aina vuodesta 1946 alkaen |12 - täältä idän ja lännen vedenjakajalta |13.

.

|12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/01/vaaralliset-poliitikot-ajavat-kansaamme.html - 

|13 ~ https://twitter.com/ilkkaluoma/status/1571041662805344256  - 

.

..
Meille Suomessa ei ole varaa virheisiin, joita tehtiin vuoden myös 1941 keväästä alkaen |14.

Meidän rooli on tarjota hyviä palveluksia heille joilla on syvä erimielisyys jopa sotimisena, mikä käy aina lopulta eniten siviilien päälle |15. Suomessa presidentillisyyden tulee olla esimerkki, ei vastakkaisuuden lannoittaja eikä kansansa haitaksi toimija.

TP Sauli Niinistön on jo saattanut tuhota presidentillisen yhteyden Venäjään, joka on vieressämme, mitä taas Ukraina ei ole [ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009074959.html - ] - näinkö "lopulta on paljastettu todelliset karvat? -vaikkapa viisumiajatuksien myötä"



--
EPILOGI


Presidentti ja 'sotainen pääministeri' voidaan vaihtaa - kansaa ei!


.


EKSTRA 3

https://areena.yle.fi/1-61696793 - 


Läntinen arvomaailma esittäytyy tässä 


YLE: 5/6. Nicaraguassa ammutaan alas amerikkalainen lentokone ja tapaus herättää paljon kysymyksiä lehdistössä. Sarja sukeltaa yhteen Amerikan lähihistorian räikeimpään skandaaliin, presidentti Ronald Reaganin aikaisiin salaisiin asekauppoihin Iranin kanssa. Uskomattomien tapahtumien ja käänteiden vyyhti avataan virkamiesten, poliitikkojen ja median edustajien haastattelujen ja runsaan arkistomateriaalin kautta.


!https://keskustelu.suomi24.fi/t/15193891/informaatiosodasta-ja-valehtelusta-cian-varjoista - !


"Informaatiosodasta ja valehtelusta CIA:n varjoista"


-Entä tänään, mitä meidän media ei kerro, ei tiedä eikä ymmärrä?


.


JK. Hyvin kiintoisa artikkeli Tieteessä tapahtuu -lehdessä - numero 5/2021 https://journal.fi/tt/article/view/112053 - otsikoituna: 

"Yksinvaltiuden kahdet kasvot: miksi Kiinan ja Venäjän yhteiskunta- ja talouskehitys ovat niin poikkeavat?".


..


Viitteet ja linkit:


|14 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/92931/toistammeko-tanaan-1930-ja-40-lukujen-virheita - 

|15 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2011/11/ykn-turvaneuvosto-suurvaltojen.html

|15 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/kaikissa-sodissa-karsivat-eniten-aina.html


..



e

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I e-mail:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: keskiviikko 28. syyskuuta 2022 9:40

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; paavo.vayrynen@paavovayrynen.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi

Kopio: antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; antti.rinne@eduskunta.fi; charly.salonius-pasternak@fiia.fi; hanna.smith@hybridcoe.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman - vai huomasiko maailma Kiinan?


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 28. syyskuuta 2022 9:46

Vastaanottaja: eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; jyrki.katainen@sitra.fi; annika.saarikko@vm.fi; Saramo Jussi; ville.skinnari@formin.fi

Kopio: Mari Manninen; kirsi.crowley@yle.fi; matti.nojonen@ulapland.fi; jyrki.kallio@fiia.fi; heikki.patomaki@helsinki.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman - vai huomasiko maailma Kiinan?


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 28. syyskuuta 2022 9:56

Vastaanottaja: kai.mykkanen@eduskunta.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; leena.meri@eduskunta.fi; juho.eerola@eduskunta.fi; juho.romakkaniemi@chamber.fi; Risto E. J. Penttilä

Kopio: arto.luukkanen@perussuomalaiset.fi; kristi.raik@icds.ee; mikael.mattlin@utu.fi; lauri.paltemaa@tuni.fi; juha.vuori@tuni.fi; Eero Paloheimo

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman - vai huomasiko maailma Kiinan?


..