perjantaina, maaliskuuta 22, 2013

Voittamisen filosofia - taistelutahto*


Urheilu on sallittua, ja laillista sotaa paikasta auringossa. Vain viimeinen voitto muistetaan 2]. Tahto voittaa vaatii aivan erityispiirteitä – noissa piirteissä kohtaavat periksiantamattomuus ja kyky hallita omia osaamisalueita, jotka on ahkeruudella huippuunsa koulittuja. Voittaja on esikuva, koska hän on sillä hetkellä paras.


Formula 1 on autourheilun kuninkuuslaji
[ … nyt median suitsuttama suomalainen Kimi Räikkönen voitti Australian 2013 GP:n Lotus autollaan – heti kilpailukauden avajaisiksi 3] … ]


Vain hyvin harvat pääsevät huipulle – nyt radoilla pyörii ”kolme” suomalaista – se on paljon väkilukuumme nähden. Meillä on ollut muistakin lajeista ikimuistettavia voittajia – Matti Nykänen 4], mäkihyppääjä – Mika Häkkinen, toinen F-1 ajaja – Lasse Viren, kestävyysjuoksija sekä paljon muita, unohtamatta jääkiekkoilija Teemu Selännettä 5], joka osoittaa, ettei ikäkään ole este olla huipulla.Voittamisen ja näyttämisen tahto


Ihmiseloa sävyttää voimakkaasti näyttäminen ja vertaileminen E]. Kilvoittelu on jokaisessa ja kukin elossa oleva on suuren elämänpelin toistaiseksi lähes uskomaton voittaja – jatkumon ulottuessa hamaan historiaan saakka. Kaikilla nyt elävillä on tasan yhtä pitkä voittoputki takanaan – tosin osa ei jatka tätä voittamisen eliksiiriä suonistaan, vaan päättää jatkumon omaan loppuunsa ilman lisääntymistä.


Sota on myös voittamista
[ … ja ihmiskunta vaatiikin aina aika-ajoin sotansa – oli se sitten kuinka verinen tahansa6] ]


Rintamilla on kilvoilteltu vuosituhannet – tehden ruumiita ja silvottuja raajarikkoja – tässäkin on kyseessä kilpailu, tosin verinen sellainen. Urheilu on myös ”veristä” kilpailua paikasta yleisön sydämissä, kuten poliitiikoilla ennen vaaleja. Tällöinkin on kyseessä näyttö ja vertailu, kuten oli Australian F-1 avauskisassa, jonka suomalainen Kimi Räikkönen voitti ja kansa sai kaivattua Maamme laulua.Sitkeys, laaja lähtöaines ja systemaattisuus tekevät voittajia


Kiinalaiset päättivät vain yhdestä tavoitteesta kahdeksan vuotta ennen omia ensimmäisiä Olympialaisiaan – tavoite oli saavuttaa eniten kultamitaleja Pekingin Olympialaisista vuonna 2008. Päätöksen jälkeen alkoi urheiluhistorian suurin mobilisaatio ja myöhemmin tavoite saavutettiin ja Kiinan ylin johto oli tyytyväinen. Mobilisaatio on massiivista sitkeyttä, jossa kyllin monesta kandidaatista väkisinkin löytyy se ”maailman paras”.Mikä ajaa olemaan voittaja?


Voitto on nektaria. Tieto olevansa paras on testosteronia ja euforiaa kehon sykkivien nesteiden kiertäessä kohisten ja hyväillen aivosynaptiikkaa. Voitto on juovuttavaa kemiaa, kuten narkomaanien ohituskaistainen kemikaliomielikuvanautinto. Narkomaani oikaisee, koska hänellä ei ole kykyä eikä sitkeyttä hakea ”elämän kiksejä” rankan harjoittelun jälkeisistä tuskatyön tuloksista – vain harvat saavat voiton ja mittelön luontaista euforiaa.

Narkomaani saa sen keinotekoiskemikalisoidusti – vertaamatta itseään mihinkään, vaan todennäköisesti saaden itsensä muiden holhottavaksi ja yhteiskunnan turvaverkkojen huolehdittavaksi.Voittaja tuo kansallista tunnetta – tällöin kulttuurierot ovat suurimmillaan
[ … juuri Me voitimme, vaikka voittaja olikin yksi ihminen – esimerkiksi Kimi Räikkönen … ]


Sodissa haetaan kansallista tunnetta, voittaja on aina jokin valtio/ valtioryhmä tai kansakunta – ja voittajan on helppo hymyillä. Sodissa häviäjälle ei jää edes selitettä – vain voittajan sana kuullaan ja noteerataan. Kansa palkitsee voittajansa – niin nyt Räikkösen kuin takavuosina lentävän Matin, joka myös juovutti sohvakansaa Maamme lauluilla 7] – voitettuaan edelleenkin ennätysmäärän mäkihyppyarvokisoja. Sittemmin poikkeuksellisesti suuri tavallinen arkikansa ei ole unohtanut Mattia.


Voittaja kokee viimeisen häviön -aina!

Katkera kalkki tulee nieltäväksi, kun joku on lopulta aina parempi. Lopullisesti ylivoimaista nyrkkeilijääkään 8] ei ole – voittajalle löytyy aina uusi voittaja. Mike Tyson kohtasi voittajansa, kuten Muhammed Alikin. F-1 sirkuksen tilastoykkönen Michael Schumacher poistui myös voitettuna, vaikka ylivoimatilastot jäivät toistaiseksi hänen nimiinsä.


...
Kansakunnan ahdinko


Revitty kansakunta vedenjakajaltaan huutaa äänettömästi johtajaa, joka olisi voittaja sekä karisman täyteinen luottopelaaja, johon uskalletaan ”turvata” – nimenomaan vaikeina aikoina. Tänään suomalaisessa politiikassa ei ole voittajia, on vain häviäjiä, koska oma sielu koetaan politiikan tekijöissä tärkeämmäksi kuin tehtävä kansakunnalle.


Nyt ei ole laajasti vielä riittävän vaikeaa – enemmistöllä menee itseasiassa hyvin, vain vähemmistö ”valittaa kohtaloaan” ja hakeutuu suomalaisen sisun äärelle – puremaan nyrkkiään ja laittamaan luottamuksensa heihin, joita ei vielä ole.

VIITTEET


2]Vain viimeinen voitto muistetaan” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/ilmiit-voitoista-ja-hviist.html -


8] Laillista väkivaltaa – voitto mielessä! - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67978-rehellinen-vakivalta -


...
Ilkka LuomaTEEMA

Voitto yhdistää kansallismielisyyttä”EXTRAT

Ayrton Senna – legendaarisin F-1 kuljettaja, hänkin lopulta hävisi, radalla -kuolemalle ... http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/f-1-legenda-ayrton-sennan-uskomaton.html


”Kilpailu luo henkeä ja lopulta viimein vie hengettömyydeksi”OT~

Voittamisen filosofia ja häviämisen vääjäämättömyys

(Kilvoittelu on alkanut jo siitä kuuluisasta ”uintikilpailusta”, jossa ”tytöt ja pojat” kisaavat paikasta kohdussa ja jatkumosta ”ikuiseen elämään1] - milloin voimme odottaa poliitikoiltamme rehtiä ja vastuullista kilvoittelua, tosiasioiden nimissä? )Sent          
                             

Lähetetty:
18. maaliskuuta 2013 12:09:47


Vast.ott.:
paavo.arhinmaki@eduskunta.fi (paavo.arhinmaki@eduskunta.fi); sinuhe.wallinheimo@eduskunta.fi (sinuhe.wallinheimo@eduskunta.fi); alexander.stubb@formin.fi (alexander.stubb@formin.fi); jouni.backman@eduskunta.fi (jouni.backman@eduskunta.fi); jan.vapaavuori@tem.fi (jan.vapaavuori@tem.fi); presidentti@tpk.fi (presidentti@tpk.fi); jyrki.katainen@vnk.fi (jyrki.katainen@vnk.fi); maria.guzenina-rickhardson@stm.fi (maria.guzenina-rickhardson@stm.fi); puheenjohtaja@keskusta.fi (puheenjohtaja@keskusta.fi); taru.tujunen@kokoomus.fi (taru.tujunen@kokoomus.fi); risto.nieminen@noc.fi (risto.nieminen@noc.fi); kalervo@kummola.fi (kalervo@kummola.fi); harri.lintumaki@hameenlinna.fi (harri.lintumaki@hameenlinna.fi); juhani.pakari@autourheilu.fi (juhani.pakari@autourheilu.fi)


Kopio:
ari.puheloinen@mil.fi (ari.puheloinen@mil.fi); carl.haglund@defmin.fi (carl.haglund@defmin.fi); office@noc.fi (office@noc.fi); matti.putkonen@perussuomalaiset.fi (matti.putkonen@perussuomalaiset.fi); timo.laaninen@keskusta.fi (timo.laaninen@keskusta.fi


AL


BLOG15780IL


---17032013---

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kirja tulee olemaan Mega-BestSeller! Ensinnäkin henkeä salpaava ura - nollasta, jossa vanhemmat tekivät kaiken, niin pienestä, mutta yrittämisen ja osallistumisen suuruudesta. Toisekseen Kimi on tehnyt kaiken itse, vaikka välillä media riekkui mollaten, varsinkin vuonna 2005 (7-päivää lehti) ... Kimissä esiintyy kaikki se suomalaisuus, mistä jokainen meistä voisi olla ylpeä. Ensi vuonna Kimi ajaa toisen mestaruutensa, ja päättää uransa samaan kuin toinen suomalainen - Mika Häkkinen.
.
~ https://www.iltalehti.fi/formulat/201808162201136606_fo.shtml -

...
Niin. Isän ja pojan välit ovat usein jännitteelliset. Pystyn arvioimaan, ettei ole isää, joka ei omia lapsiaan rakastaisi. Lapset ovat evoluution luoma kuolemattomuuden jatkopala, jossa isien ja äitien niin hyvät kuin pahat teot siirtyvät aina hivenen jalostuen eteenpäin. Toisilla vahvistuen ja monille vähentyen - eräs asia on kuitenkin varmaa, perintötekijät ovat kaukaa "historian alusta", ja siihen liittyy rakkaus luoda uutta vanhasta!
.
~ https://www.iltalehti.fi/formulat/201808162201126939_fo.shtml -

...