keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2006

Kohtaako presidentti koko kansan arvonannon?

Tasavallan presidentiksi kansalaiset valitsivat 2006 TarjaHalosen, ... jo toiselle kaudelle. Virkaanastujaisia "katselivat" niin patsaina P.E. Svinhufvud (kuvassa) kuin myös Suomen marsalkka Mannerheimin hevonen; tosin hevosen takapuoli oli Eduskuntatalolle päin. Suomi olisi tarvinnut koko kansan presidenttiä, mutta äänestys jakoi Suomen kahtia. Halonen tunnetaan vähemmistöjen puolustajana, inhimillisenä vaikuttajana, joka sormeili jo ensimmäisellä kaudellaan virkanimityksiä mieleisekseen (Korkeimman Oikeuden presidentiksi valiintui oik.kand., sitoutumaton demari (?). Kuva 12.03.2006, kello 16:56. 3008X2000. DSC_11209.JPG. Nikon D70. 2,81 MB. Photo by Ilu 2006.

Tasavallan presidentin virkaanastujaiset ovat historiallisia tapahtumia, joissa kansalaiset saavat johtajan, jossa pitäisi yhdistyä niin arvostus, kunniantunto kuin karisma. Tiistaina Eduskunnan rappusia asteli historillisten presidenttiemme silmien alla henkilö, jolle suotiin juhlapuheissa historian paikka aikakirjoihin. Kansalaiset jakaantuivat kahtia tammikuun valintatilanteessa. Olisi voinut kuvitella nähneensä Mannerheimin hevosen sierainten värähtävän tässä juhlallisessa tapahtumassa.

Aurinkoinen ilma ei ollut saanut kansaa laajasti liikkeelle, vaikka kyseessä oli merkittävän aikakauden alku seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Suomi on EU-puheenjohtajamaa kuusi kuukautta ja suhteet USA:han, Venäjälle ja Kiinaan tulevat seuraavina vuosina ratkaisun paikkaan. Koko kansan presidentti olisi koonnut yleisömeren kannustamaan valittuansa. Todellisen koko kansaa yhdistäneen presidentin ulkopoliittinen pelisilmä kaupankäynnin vankkumattomana puolesta puhujana ja armeijamme tarpeiden ymmärtäjänä olisi saanut kansalaistemme yhteenkuuluvuuden sille kuuluvaan arvoon raikuvina hurraa-huutoina.

Suomi sai aikakausipresidentin, jolla on sijansa odotukseen vahvasta osallistujasta ja kansakuntansa yhdistäjästä kohtaamaan ne lähitulevaisuuden vaikeudet niin kansainvälisessä uustyönjaossa, yksinäistyvissä ihmisissä, juurettomuudessa ja nuorisomme pahasta olosta ja työttömyydestä.

Suomen armeija otti vastaan Eduskunnan edessä uuden vanhan presidenttinsä ja ylipäällikkönsä, aina niin korrektina ja ryhdikkäänä. Upseeristo tietää armeijan uudistusten tarpeet ja määrärahavähennykset. Kuinka ylipäällikkö tukee näitä tarpeita, jää nähtäväksi. Ikääntyneet veteraanimme myös ymmärtävät historiallisten presidenttien arvot menneisyydestä, kuinka vaikeissa tilanteissa kansakuntaamme on johdettu. Eduskunnan ympäriltä saattoi mielikuvituksella hahmottaa jykevien presidenttihahmojen mietteliään katseen huolesta, kuinka Suomea johdetaan uuden aikakautemme kohdatessa ne haasteet, jotka ovat jo näkyvissä.

Arvomaailma missä nyt eletään, kuvasti presidentin kanslian päätös vuodelta 2004, missä punnittiin koko kansan sinivalkoisen äänen toivomusta viimeiseltä matkaltaan. Toivomus jäi täyttymättä. Suomen kansa on aina ollut ylpeä armeijastaan ja sen teoista toden hetkillä, kun yhtenäisyyttä ja aitoa omaa kotimaista voimaa on tarvittu Isänmaamme puolustamiseksi. Toivomuksena olisi tämän perinteen jatkuminen myös ylipäällikön sydämissä, sillä kuten historian kuuluisa lause on sanonut - Suomi on hyvä maa ja vain suomalainen voi sitä aidosti puolustaa, myös rauhan aikana. Toivotamme valitulle presidentille hyviä ja oikeudenmukaisia virkavuosia koko kansan eduksi.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: