perjantaina, tammikuuta 03, 2014

Eläkeiän nosto parantaa elämisenlaatua!

[687.] EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen *] [ ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Lasse_Laatunen ] avasi hiljaisella äänellä, mutta suurella painavuudella E65, jopa E67/68 keskustelun – siis milloin alkaa lakisääteinen eläkeikä – nythän moni singahtaa eläkkeelle jo alle 60 -vuotiaana, esimerkiksi monet johtajat. Eliniänodote nousee hiljalleen – koko ajan.

*] Suomen Kuvalehti ~ http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ekn-lasse-laatunen-ikaantyvien-tyokyvysta-huolehtiminen-vaatii-asennemuutosta/ - [SK]

Iäkkäämpi väestönosa on terveempi kuin koskaan, osa taas sairaampia, etteivät eläkkeelle edes selviä tai pääsevät eläke-eduista nauttimaan vain vuoden – pari. Kansantalouden onneksi perintöosuudet ja määrät kasvat vuosi vuodelta – ikäihmiset ovat säästäväisiä – nuorien ylilainoitettujen perillistensä onneksi!


Tosiasia on se,

että aktiivikautinen veromaksu kestää yhä vähemmän kokonaiselinikään nähden. Nämä työtä tekemättömät ja veroja työstä maksamattomat vuodet ovat kalliita yhteiskunnalle. Onko oikeudenmukaista, että vähenevä kansanosa joutuu kasvavana maksuosana kustantamaan veroistaan ihmisten eläkkeitä ja elämisenmahdollisuuksia heille, joilla kertyi työssäoloa 30-40 vuotta ja vapaanaoloa 10- jopa 40 vuotta!

Nythän keskimääräinen poistumaikä ”yhteiskuntakirjanpidosta” tapahtuu yhä iäkkäämpänä – keskimäärin miltei 80 -vuotiaina.
...
LINK ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/08/23/elakeikakeskustelu-alkaa-vasta-nyt-todenteolla-e65-e67 - Tukahdutettu eläikäkeskustelu alkaa nyt todenteolla!



Kirjoitimme työstä, aktiivielämästä, eläkkeelle lähdöstä ja hyvästä elämästä vuonna 2009 näin ---

Eläkeiän nosto parantaa elämisentasoa ~ keskimäärin!

(Maan hallitus Kokoomusjohteisena myöhentää eläkkeelle lähtöä parilla vuodella - oppositio ja ammattiyhdistysliike älähtivät, kun eivät keksineet itse tapaa, jolla luodaan osalle lisää sisältöä ja aktiivisuutta ikääntyneille ihmisille)

[ …
kuolinilmoituksesta nähtiin, että ehti olla vain vuoden eläkkeellä. Supermarkettien hedelmäpelien 1] kimpussa on joukko eläkeläisiä - vailla tärkeitä ihmissuhteita. Kypsään ikään tulleet naiset ovat löytäneet yksinäisten iltojen seuraksi pullon jos toisenkin 2] ... ]


Media repesi maan hallituksen eläkepäätöksestä nostaa ansaitulle pääsyä parilla vuodella. Ammattiyhdistysjyrät jyrähtivät, ettei koskaan kolmikantaa ole näin loukattu - kävikö Vanhasen II hallituksen rohkea päätös heidän kunnialleen, koska "neuvottelupöytiin" ei kutsu käynyt - ehkä myöhemmin. Maan hallitus teki ainoan oikean päätöksen - kansakunta hyötyy tästä kokonaisuutena.

Eläkeikä on liukuva käsite, kuten on meidän terveyden tila, henkinen aktiivisuus kuin sosiaalisuus tai yksinäisyys. Toinen haluaa verkostoja, toinen omaa rauhaa. Kaikki haluavat kokea turvallisuutta, ja kaikki haluavat edelleen ystävää, jolle kertoa se elämän tärkein asia.

Elämää kokeneet ihmiset ovat usein yksinäisiä,

rahaa olisi, mutta ei keskustelukumppania. Aviomies kuoli tai vaimo jätti - näinhän se keskimäärin menee. Moni odottaa kauhulla eläkeikää, koska viimeinenkin ote verkostoihin ja aktiivisuuteen katkeavat. Osa kuitenkin haluaa eläkkeelle jo 55-vuotiaana - armeijan lentäjät pääsevät jo 45-vuotiaina. Mikä onkaan ihmisen tärkein tehtävä?

Eläinkunta on luotu metsästämään, jatkamaan sukua ja koulimaan jälkikasvun luontokelpoiseksi

Ihmiset ovat luodut lisääntymään. Mies jaksaa elämänsä loppuun saakka - ainakin biologisesti, mutta ei henkisesti. Nainen menettää kykynsä, mutta elää pidempään, koska jaksaa puhua. Mies ei halua puhua, ja kuoleen
3] sisäiseen umpiostressiin, jota ei ole oikein edes tutkittu. Eläkeikä voi olla kauhistus, tai se voi olla uuden elämän alku.

Valtiovarainministeri
Jyrki Katainen on oppinut laskemaan talousasiantuntijoidensa avulla, että Suomi kulkee kohti ikääntyvän väestön rahoituskriisiä tilanteessa, jossa historian suurimmat perinnöt 4] ovat kohta jaossa. Osalla on pankissa, miltei nollatileillä kymmeniätuhansia euroja, osalle punaiset laput ruokakaupassa ovat pelastus saada edes joskus "parempaakin" - ruokajonotkaan eivät ole tuntemattomia monille, vain pelkällä kansanelääkkeellä oleville.

Verotulot eivät tule riittämään pidemmällä tähtäyksellä

Kansa saa lisää fyysisiä elinvuosia, mutta samalla dementoituen yhä suurempiin lääkemääriin, jotka maksetaan aktiiviväestön verokertymistä. Yksinäisten eläkeläisten mieli järkkyy 5], kun ei ole kuuntelijaa tai viimeisillään se viimeinen oli päättöhoidon henkilökunta.

Tuntuu tylyltä, kun raha on tärkein arviointikeino ansaitun eläkkeensä saaneille ihmisille. Osa teki päivätyönsä, maksoi osuutensa yhteiskuntavastuusta ja osa kulki yhteiskunnan taseissa miinusmerkkisenä jo aktiivi-iästä lähtien. Viime kädessä on aina kysymys kansakunnan "yhteisestä vakuutuksesta" ja omavastuuosuudesta!

Suomi tarvitsee työntekijöitä, erityisesti vanhuksien hoitoon

Nyt heitä haetaan Indonesiasta ja Kiinasta - siellä on kuulemma ystävällisemmät ja huolehtivammat hoitajat. Suomalainen on sitä mitä on, mutta vastuun hän on aina kantanut, ehkä ei niin puheliaana kuin kaukoidän hoivapalveluihin tottuneet ihmiset.

Kiinassa vanhukset hoidetaan perhepiirissä 6]

Suomessa asian hoitaa yhteiskunta. Monilla lapsilla on muutoinkin niin kiire, ettei siinä aikaa jää isälle, äidille, isoisälle tai -äidille. Kaukoidässä usein koko suku asuu samassa ja lapsenlapset saavat arvokasta elämänoppia vaarilta ja mummilta. Suomessa sukupolvien välille on revennyt kuilu. Markkinatalous ei suosi "tuottamattomia" periaatteita - kollektivismi ei sovi individualismin johtosääntöihin.

Eläkeiän nostoehdotus oli räväkkä veto,

josta vuosien saatossa kaikki antavat kiitosta - ehkä eniten he, jotka jatkoivat työtä sen 2-3 vuotta. Saattaa myöhempi eläkkeelle lähtö jopa osaltaan vähän pienentää maahanmuuttoakin - Keskustapuolue hoksasi populismiheiton soinimaiseen tapaan. Suomalaiset eivät keskimäärin pidä vieraasta verestä. Olemme tottuneet "tappelemaan" keskenämme kateuden kylästäminä. Lopulta suomalainen hädän hetkellä hoitaa homman kotiin - niin tulee tässäkin tapahtumaan.

Kansa tulee sulattamaan eläkeiän noston, myöhemmin helpottuneena,

kun ei niin nopeasti tarvinnut yksinäisiin kävelyretkiin puistoissa, ei tarvinnut heti käydä hedelmäpelin kampeen - eikä tarvinnut hakea keskustelukumppania lääkäristä, papista tai pankista. Aktiivisuus ylläpitää vireyttä 7]. Tänään keskimäärin moni 63-66 vuotias on täynnä elämäniloa ja työtarmoa ryhtyäkseen valtion tulokertymän takuuihmisiksi.

Raha ratkaisee kokoomushallituksessa

Valtiovarainministeri tulee saamaan helpotusta valtiokukkaroon - lyhyeksi aikaa. Ongelma ei kuitenkaan poistu, koska huomisen eliniänodote on entistäkin pidempi ja entistä suuremmilla lääke- ja hoitokuluilla. Lopulta maan hallitus, joskus myöhemmin, joutuu todellisten päätösten eteen - ja tuolloin on tosi kyseessä ja ratkaisut ovat shokeeraavia, mutta monille helpottavia. Melko kallista. Elämä on.

"Suuremmalla sosiaalisuudella parempaa yhteenkuuluvuutta, luonnon ehdoilla elämää säästäen"



...
Ilkka Luoma



...
Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakertomukset ~
[ kuvia saa käyttää kansioista vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2005, 2009 ]

Kuvakansio 1
Johan Venninen, 99 vuotta, eli pitkän, työntäyteisen ja virikkeellisen elämän - kunnes vieteri oli tyhjä, oli aika poistua... kuvasarja Vennisen kotoa, missä hän työskenteli 99-vuotiaaksi saakka - sokeana.


Kuvakansio 2
Tänään ja huomenna jaetaan historiamme suurimmat perinnöt - kaupungeissa olevat eläkeläiset ovat yksiä suurimmista metsänomistajista - Metsäliiton matkassa perehtymässä kuinka metsä tuottaa, kun sitä hoivataan hyvin - näinkö meidän pitäisi hoitaa myös eläkeläisiämmekin?


...

Sent:

Sent: Wednesday, February 25, 2009 10:25 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Eläkeiän nosto parantaa elämisentasoa ~ keskimäärin!



G
BLOG 28762 AL Vf [341.] IL US  687.
---03012014---


doc.: E65_E67.doc – OpenOffice Writer

941 | 8974

Ei kommentteja: