keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2016

Puoluetuet, -moraali ja poliittinen vaalinäkyvyys – case Tolppanen


[U] Aina ennen vaaleja suurimmat mediat kertovat: ”Vaalipaneelipaikat ovat rajatut, vain eduskuntapuolueet pääsevät” – näin eduskunnan ulkopuoliset puolueet ja kansanliikkeet eivät saa tasapuolisesti näkyvyyttä kuin rahalla.


Nyt Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä loikkasi Maria Tolppanen SDP’ n eduskuntaleiriin. Kerrotaan, että edustaja Tolppanen oli siirtynyt demareista sosialisoimattomaan työnväenpuolueeseen - persuihin.

Persujen eduskuntavaaliehdokkaat saivat ”soinismista vahvan persunosteen” eli jytkyn hytkyttelyn – kautta maan, näin varmaan Tolppanenkin kuittasi uudelleen eduskuntapaikkansa.


PS moitti Tolppasen lyttyyn äänestäjiensä kautta –

 … persupomo Timo Soinikin selitteli kaiken kokeneena harmiaan kansalaisten takia, jotka antoivat äänensä Tolppaselle. Timo Soinilla ei käynyt mielessä oma moraali, joka mitattiin jo vaalilupausten jälkeen hallitusohjelmana. Missä se vaalimoraali ratkesi ja missä kypärän remelit piukkenivat?


Tolppanen vaikersi omien sanojensa mukaan vuoden,

 … koska hänen antamat vaalilupaukset ja ajatukset olivat heittäneet häränpyllyä, koska PS oli pyörtänyt monia pyhiä lupauksia ja teesejä, joilla jytkyttely alkoi jo vuonna 2011. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista syntyi vielä torjuntahytky, ja Tolppanen uusi valtakirjansa monien muiden mukana.


Mutta nyt oli tullut kansanedustajan oma moraali kuvaan ja oli vaihdos edessä –

 … PS – puolue oli pettänyt ehdokkaansa vaaliajatukset – persut eivät olleet berberipyörityksen jälkeen kuin varjokuvansa ja puolet gallup-mittauksissa kannatustaan menettäneenä. Mitta oli rouvalla tullut täyteen ja näin SDP-puheenjohtaja sai täytettä omiin pyrkimyksiinsä. Lopulta kansa päättää mitä seuraavissa vaaleissa sanoo … meneekö eduskunnan puhemies Maria Lohela nyt näin vaihtoon?[ … kansalainen taas pohtii äänestääkö vai ei 1]. Suomen suurin ”puolue ja kansanliike” on ollut ja on tunnetusti Nukkuvien puolue. Politiikka ei kiinnosta 2] – on mennyt luottamus tai usko ehkä molemmat … ]

Puoluetuki on kansanedustajien itsensä keksimä keino saada ehdokkaaksi asettajilleen rahaa, jotta se voisi viedä omaa sanomaa, aatetta ja ideologiaa eteenpäin kansalaisten piiriin, joiden pitäisi sitten äänestää. Heikosti on mennyt, koska Nukkuvat ovat suurin ryhmä, ja ottaisivat eduskunnasta reilusti yli 60 paikkaa! 3]


Pitäisikö olla äänestyspakko?
[Belgia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgian_vaalit - [Äänestysvelvollisuus]

Eräissä EU-maissakin on äänestyspakko – tällöin uurnaan on jotain tipahdettava – kuponki ”aku-ankkana, kirkkoveneenä tai tyhjänä”, kuitenkin kannanottona.  Pakolla ei tule kuin ’heikkopäisiä kansanedustajia’ – siksi nykyistä muotoa ei muuteta. Vai pitäisikö muuttaa?
HS ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1418443675121 - [Australiassa on äänestyspakko]


Näkyvyys vaaleissa

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat monille ’myrkkyä ja haitakkeita’, aivan kuin Björn Nalle Wahlroosin mukaan kansalaiset, jotka toivat kengissään pankkisaleihin vain hiekkaa. Pienpuolueita ei oteta isojen mukaan, voisivat vaikka esittää harmillisia kysymyksiä tai esittäisivät sellaista, jotka sytyttäisivät nukkuvia ja sehän ei käy, koska eduskunnan paikkajako menisi aivan uusiksi. Usein pienet ja ärhäkät uskaltavat esittää jotain uutta – sellaista jota juuri nyt tarvittaisiin.


Media voisi arpoa vaaliesiintymiset!

Arvalla onneen, Lottokin tuo, jos myös vie. Kaikki ehdokkaita asettaneet tahot pitäisi saada samalle viivalle, ja jos 16 on liikaa – tehdään kaksi ryhmää. Arvalla nuo ryhmät sekaantuvat mukavasti ja kansalaiset saavat huvia ja hyötyä koko rahalla. Erityisesti näin todentuu paljon hoettu tasa-arvo ja demokratia.


Puoluetukea ei voi arpoa
[ mutta sen voisi toki jakaa rehdisti suoraan äänestävälle kansalleKKRVR ]

Puoluetuki voidaan sen sijaan jakaa kokonaissummasta siten, että kokonaismäärä on yhtä paljon kuin äänioikeutettujen yhteismäärä eli 100 %, ja jokainen äänioikeutettu on pisteytetty 10 euron arvoiseksi.


Otetaan helppo esimerkki: Äänioikeutettuja olisi 100, ja äänestäneitä 70, suurin puolue A saisi vaikkapa 50 % äänistä ja seuraava B 25 % - Nukkuvia D olisi 30 % - yksinkertaistamme laskentaa, otetaan vain kaksi ulkopuolista ei puoluetta, jotka eivät päässeet kovasta yrittämisestään huolimatta Arkadian mäelle ja näille olisi tullut ääniä E 15 % ja F 10 % . Tällöin esimerkiksi 100 euron kokonaispuoluetuki jakaantuisi seuraavasti:

A saisi puoluetukea 50 % 70 eurosta eli 35 euroa ja B saisi samalla kaavalla 17,5 euroa ja rannalle jääneet saisivat tukea seuraavaa kertaa varten – E saisi 15 % 30 eurosta eli 3 euroa ja F saisi vielä 1,5 euroa – näin tuet olisivat yhteensä 57 euroa – loput 43 euroa jaettaisiin hyväntekeväisyyteen tai kansalaisvalistukseen – miksi kannattaa äänestää. Rehtiä – eikö?


Taulukko puoluetuista uuden kaavan mukaisesti

Puolue                Äänimäärä äänioikeutetuista                                   Puoluetuki       
 
A                          35/100                (50 % äänistä/70)                           35,00€/70€:sta - Äänestäneiden osuus                 
B                           18/100                (25 % äänistä/70)                           17,50€/70€:sta - Äänestäneiden osuus
C                           11/100                (15 % äänistä/70)                           04,50€/30€:sta - Nukkuvien osuus
D                          07/100                (10 % äänistä/70)                           03,00€/30€:sta - Nukkuvien osuus

Jäännös                                                                                                      40,00€ hyväntekeväisyyteen ja vaali-infoon   
                                               
Nämä kaksi ajatusta voisivat tasoittaa puntteja perinteellisten puolueiden ja vielä pääsemättömien uudistajien välillä, vielä enemmän kuin nyt kansalaistemme varoilla ylläpidettävä YLE’ n tarjous jokaiselle vaaliehdokkaalle neljästä minuutista vaalivideota, joka on jo selvä alku jollekin uudelle.


EXTRA A – Koko kansan rehellinen vaaliraha
EXTRA BArvokas kansanedustaja!


AIHELINKIT

3] Häviön koki perinteellinen puoluepolitiikka ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/vedenjakajaeduskunnassa-suurimman.html -


Ilkka Luoma
Helsinki, kansalaisaktivisti


AL  ..  IL  ..  Vf  ..  Pz  ..  BL  ..  VVD .. US ..  BLOG 51184

---25032015---
---22062016---

doc.: Puoluetuet ja poliittinen näkyvyys_25032015 – Microsoft Word Starter
doc.: Puoluetuet ja poliittinen näkyvyys_22062016 – Microsoft Word Starter


588s | 189

788s | 

Ei kommentteja: