lauantaina, helmikuuta 08, 2020

Kuuluuko vesi kaikille - yksityisesti vai julkisesti hoidettuna?





*
...

HS:

Yksityinen osaomistus toimii Tanskan vesilaitoksilla

...

Ilkka Luoma 

Noin 10 vuotta siten oli eräs suomalainen mahdollisuusyhtiö "elämänsä paikassa". Olimme Kiinassa Anhuin maakunnan pääkaupungissä Hefei City' ssä - tapaamisella oli kaupungin ylin johto. Aiheena oli jäteveden puhdistus - oli "keksitty" uusi menetelmä - muun muassa peretikkahapolla ... alustavat kokeet olivat lupaavia ja kaupungin johto oli innostunut ---

Suomalaisille tarjottiin mahdollisuutta neuvotella kunnallisen vesilaitoksen "haltuunottoa" teknologisesti ja monopolissa toimien. Se tarkoitti sitä, että suomalais-kiinalainen yhtiö saisi vesiliiketoiminnan - puhtaasta vedestä jätevesien puhdistamiseen - yksityisen liiketoimimahdollisuuden piiriin.

Oli vain yksi merkittävä tekijä - kaupunki edelleen määräisi hinnan kuluttajille, erityisesti kotitalouksille - yrityskäyttäjien suhteen olisi ehkä mahdollisuus neuvotella kuutiohinnasta erillisesti - yksityistoiminnallisemmin.

Kiinalaisten vihje oli kirkas kuin puhdas vesi. Jos luotatte puhdistusmenetelmiinne, voitte saada kiintoisan mahdollisuuden tehdä liiketointa, ei vain myyden kemikalioita, vaan ottaen vastuun itse toiminnasta. Jos menetelmänne on hyvä - saatte kehitettyä tuotantokuutiohinnan sellaiseksi, että saatte liiketoimintavoittoa. Voimme neuvotella heti alussa tuolle kuutiolle hinnan, joka on korkeampi kuin nykyinen kuutiohinta.

Suomalaiset eivät oivaltaneet annettua mahdollisuutta. Neuvotteluissa oli mukana myös Kiinan Keskushallinnon edustaja, ja näin idea sai rohkaisua Pekingistä.

Idea oli yksinkertainen. Vastuullisesti voitollinen liiketoiminta, jossa tuloksena kiinalaiset saisivat puhtaampaa käyttövettä ja joet, jonne jätevesi laskettiin - saisivat puhdistettua mikrobivapaata kiertovettä ... siis win-win -tilanne.

Merkittävää oli se, että tapaamisessa oli mukana kaikki tarvittavan toiminnan kiinalaiset osapuolet - kiinalaiset olivat ajatelleet asian pitkälle, mutta suomalaiset eivät oivaltaneet avattua mahdollisuutta. Anhuin maakunta olisi ollut pioneeripaikka ja vesinäköala Keskushallinnolle.
.
Suomessa tapahtuu
..

Vesi kiertää




Vesi on uusiutuva luonnonvara. Vettä ei häviä maapallolta minnekään, eikä sitä myöskään tule mistään lisää. Vesi siis kiertää. Välillä se on maanpinnalla pintavetenä, välillä ilmassa näkymättömänä kosteutena, välillä sateena, jäätikköön sitoutuneena tai maaperässä maaperän vetenä tai pohjavetenä. Hyppää hetkeksi vesipisaroiden matkaan - avaa se linkistä.

.

Yle
https://yle.fi/uutiset/3-11199294 - 

"Kun Tallinna yksityisti vesihuoltonsa, melkein kaikki meni pieleen – "Älkää tehkö Suomessa näitä virheitä", sanoo kilpailuviraston johtaja
Yksityistämisen jälkeen veden hinta Tallinnassa moninkertaistui. Ongelmien korjaaminen vei lähes 20 vuotta.
Tallinna
... "
.
..


...

Ei kommentteja: