lauantaina, helmikuuta 08, 2020

Start-uppeja ennen ja nyt - nollasta miljooniin sekä myös konkurssiin




...

HS:

Suomalainen ohjelmisto-startup keräsi huomattavan sijoituksen Piilaaksosta, nelivuotiaan yrityksen arvo jopa 236 miljoonaa euroa

...

Ilkka Luoma 

Viimeeksi jo ennen vuosituhannen vaihdetta käytiin kasvuhuuruista olettamuspeliä uusyrittämisen onnesta. Puhuttiin internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta myös jo kokemustekniikasta.

SMS-viestit, joiden varaan rakennettiin todellisina pioneereina reaaliaikaista kännykällä maksamisen kulttuuria - oli Dynexco - he yllättivät perinteelliset pankit 'housut kintuissa'. Vasta nyt mobiilimaksaminen on in. Dynexco oli edellä kulkija - sen arvoksi asiapiiritkin veikkailivat 1000 miljoonaa (markkaa) - elettiin vuotta 1999.

Tätäkin aiemmin oli pinnalla silloin Soneran omistama tytäryhtiö, joka askarteli verkkobittien turvallisuusrajapinnoissa metsästäen haitallisuuksia - torppaamaan ohjelmaviruksia ja luomaan turvaa räjähtävästi kasvavalle tietoliikenteelle - yhtiö oli SmartTrust, jolle saatiin myös miljardiarvot (markoissa - euroissa) - yhtiö* katosi bittien pölisevään maailmaan, vaikka ajatukset olivat pioneerien.

Mutta oli myös vieläkin vähän aiemmin kummallinen 'tietoturvayhtiö' Data Fellows, jo ennen internettiä - oli nykyisen Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka etsi sijoittajia- kaikki eivät lähteneet mukaan [1988], mutta nyt F-secure Oyj on pörssinoteerattu ja hyvässä maineessa. Lienee miljardi yhtiö (markoissa?)

Oli muitakin - oli Wap-it - "matovaltasen" innoittamana - WAP-sovelluksineen, sekin katosi bittiavaruuteen, kuten monet muut, jotka olivat ladattu lopulta kevyin eväin muutuvaan verkostomaailmaan. 
Oli myös IOBOX - sähköposti kaikille! Innovaattori pulasi itselleen mukavat tienistit espanjalaiselta operaattorilta - johonkin tuo "input-output" on sittemmin kadonnut - sulautunut jonekin bittimaailman pilviverkostoon.

Toivottavasti nyt 20 vuotta myöhemmin ei tehdä samoja virheitä. Erikoistuminen on päivän sana - meidän 5,5 miljoonan kansakunnan on oltava tosi terävä ,että pärjäämme esimerkiksi Kiinasta joka vuosi valmistuville 340 000 ylemmälle insinöörille, laatu löytyy lopulta aina massoista.

Herra Jack Ma ja hänen kiinalainen verkkomaailma AliBaba näyttää mallia - nollasta miljardeihin, maailman suurimmaksi.
..
Uutta toimivaa luodaan uteliaasti erehdyksien kautta"
...
FB

Ei kommentteja: