perjantaina, kesäkuuta 05, 2020

"EKP:ltä raha ei voi loppua" -Mario Draghi



*

SUOMI24 | TIEDE | VU 
...

HS

Euroopan keskuspankki kasvattaa koronaviruspandemian hätärahoituksensa 1 350 miljardiin euroon ja ennustaa talouden romahtavan liki yhdeksän prosenttia tänä vuonna

..

Ilkka Luoma 

1 - Aivan aluksi - aiempi EKP' n pääjohtaja Mario Draghi oli tokaissut, ettei voi olla tilannetta, jossa EKP' lta loppuisi raha. Tuo oli suora vihje - setelikoneen kampi on edelleen taskussa ja käyttöön otettavissa.

On kovin helppoa pyytää valtioiden jvk-papereita vastikkeeksi katteettomalle europitoiselle bittirahalle, joka jaetaan euromaissa niiden EKP-sivukonttoreiden toimesta asianomaisille valtiolle.

Virallisesti valtio jää velkaa EKP' lle, mutta maksuaikaa on, ja korko voidaan säätää jopa miinuksille, jolloin velan pääoma sulaa vuosi vuodelta - ja jos laina-aika on vaikkapa 75 vuotta - ei jäljelle jää kovinkaan suurta reaalista maksettavaa, jos lainkaan.

Lopultahan on kysymys siitä mikä on rahan määrä reaaliseen Elon ylläpidon pakollisuuteen - ravintoon, lämpöön ja asumisjärjestelyjen ylläpitoon.

Se kuitenkin EKP-linnakkeessa tiedetään, että Maapallo on rajallinen aineellisen materiaalin ja biologian varanto ja siitä ei voi nyhtää loputtomiin tunnetulla kasvuhokemalla, jota ryydittää kansalaiskohtainen näyttö- ja vertailutalous.

Saksa, joka vetää koko EU' ta ja varsinkin euromaita, on jo taipunut pelossa, jossa on vaarana, että Italia eroaa seuraavana EU' sta - brittien perään >
.
EKSTRA
"Ki­vi­nie­mi: EKP voisi "painaa rahaa" ... "
.

Euroopan keskuspankki kasvattaa koronaviruspandemian hätärahoituksensa 1 350 miljardiin euroon ja ennustaa talouden romahtavan liki yhdeksän prosenttia tänä vuonna - II


Ilkka Luoma 

2 - Saksalle on edullista, että euromaat vähintäänkin pysyvät ruodussa, sillä eurokehitys palvelee erinomaisesti juuri Saksaa.

Saksa on kokenut hyperinflaation 1920-luvun lopun superlamassa, jolloin arvokkain käyttökelpoinen postimerkki maksoi 2000 miljardia Saksan markkaa. Ruisleipäänkin kului aamulla kottikärryllinen rahaa ja iltapäivällä jo kaksi.

Maapallon ihmispopulaatio on jo 7,8, josta Kiina, maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15) edustaa lukusuhteella 1,4/7,8 - EU' n ollessa brittien jälkeen suhteessa 0,44/7,8. Herää kysymys kuinka paljon riittää mitäkin kullekkin.

Mikä onkaan kiinalaisten ja intialaisten osuus yhteisistä luontovarannoista? Kuinka paljon aasialaiset saavat kuluttaa - verrantona meihin länsi-eurooppalaisiin?

EU on osaltansa joukko entisiä kolonialisteja, joiden historiatapahtumien laskunmaksu on nyt ajankohtainen. Pohjoisempi Afrikka kuivuu, jopa EU' n eteläiset jäsenmaat kuivuvat - saattaa tulla pula ravinnosta - seteleissä on huonosti vitamiineja ja päälle voi painaa tänne meille pohjoiseen eteläisten EU-jäsenmaiden ilmastopakolaiset. Onko aiemmilla kolonialisteilla joitain velvollisuuksia mustia kohtaan - juuri Afrikassa?

Tämä ei ole pelottelua, vaan vankka skenaario, jolle on jo olemassa nouseva realismi - vähintäänkin siksi, että me ihmiset kulutushuuruisina kavennamme kiihtyvästi Elämän monimuotoisuutta - ja tätä ei ratkaista EKP'n vaihtovelkakirjaostoilla! e



..

         Ilkka Luoma' n

HS-kommenttikirjoitukset

Ei kommentteja: