perjantaina, kesäkuuta 12, 2020

Venäjä itsenäistää meille tärkeän sotilaspiirinsä - Kuolan niemimaa etusijalla
TIEDE | SUOMI24 | VU | FB

*

...
Venäjän Pohjoisen Laivaston itsenäistyminen on merkki myös kahdesta uudesta painopistealueesta. Ensimmäinen on Venäjän lupaus Kiinalle, että Koillisväylän turvallisuus taataan - Kiina pitää Koillisväylää yhtenä Silkkitienään, josta voisi olla merkittävää hyötyä Suomelle, jos oivaltaisimme pari asiaseikkaa - joihin palaamme myöhemmin.

Toinen syy miksi Pohjoinen Laivasto saa lisää painoarvoa - ovat sen strategisten ydinsukellusveneiden päätukikohdat Kuolan niemimaalla. Noissa tukikohtien kallioluolissa huolletaan ja varustetaan Borei-luokan sukellusveneet joiden aseistuksena ovat monikärkiset mannertenväliset ydinohjukset - Bulavat. Borei on Venäjän vastine US Navy' n Ohio-luokan sukellusveneille, näiden ollen ne tuomiopäivän ydinsodan pelotejärjestelmät - ettei koskaan totaalinen ydinsota alkaisi.

On hyvin tiedossa US-presidentti Donald Trumpin irtisanomisaalto liittyen juuri ydinaseistukseen. Näin nuo Boreit ovat Venäjälle erityisen tärkeitä vastineita US' n atomiaseelle - molemmat valtiothan ovat ne ainoat kaksi ydinasesuurvaltaa Pallollamme. Nyt on merkkejä, että sittenkin näistä asioista halutaan neuvotella* (?)

Suomelle molemmat syyt Pohjoisen Laivaston erillisaseman vahvistumisesta ovat merkittäviä - niin kaupallisesti kuin turvallisuuspoliittisesti. Kaupallisesti tiedetään Kiinan olevan kiinostunut rakentamaan aivan uuden sataman Petsamon Liinahamariin ja Moskovan Kreml on tietoinen suunnitelmasta, jossa Suomi saisi vuokrattua niin ratapohjan Liinahamariin kuin satamainfrastruktuurin, jonka rakentamisen Kiina lupautunee hoitamaan?
.
Tuo Boreiden sotilaallinen merkitys on ehkä tärkein meihin liittyvä turvallisuuskysymys. Me olemme Kuolan niemimaassa kiinni ja me olemme Suomessa allekirjoittaneet Nato-isäntämaa pöytäkirjan**, joka ei kansallemme yllätyksenä kiellä US/Natoa tuomasta taktisia ydinaseita Lappiin, josta on erityisen lyhyt matka noihin Borei-varusteluluoliin.

Kansalaistemme on nyt viimeistään syytä perehtyä huolella tuohon Nato-pöytäkirjaan!

..
EKSTRA
...

Ei kommentteja: