lauantaina, kesäkuuta 20, 2020

Kiinaa - sisältä ja ulkoa, mutta mikä onkaan tuo mysteeri - niin monille?



"Historiallinen reiivipuolustautumisen muuri"

*

...

HS:n uusi teemakirjeenvaihtaja keskittyy Kiinan vaikutusvallan kasvuun: Lähetä juttutoiveita Silkkitien kirjeenvaihtajalle


..



Ilkka Luoma 

HS tarttui aiheellisesti alueeseen, josta us-aviisi The Newsweek viestitti lukijoilleen - muutama vuosi sitten: "The China' s Century"**. Meillä Suomessa tuo näkyi jo kiinalaismatkailijoina Lapissa, kunnes Korona pysäytti virran kuin seinään. Kiinan vaikute näkyy myös ulkomaankaupassamme.

Kiina saavutti maailman vuonna 2015 - IMF uutisoi Kiinan nousseen maailman suurimmaksi taloudeksi - bkt/PPP - 2014. Kiina edustaa maailmastamme populaatiosuhteella 1.4/7,8 - sen ollen suurempi osuus kuin koko markkinataloudellisen länsimaailman. Projisoimmeko tässä maailmallista demokratiaa, jossa enemmistön mukaan mennään?

Onkin erinomaista että Suomen luetuin aviisi - yhä enemmän diginä - sen tarjoten erinomaisia sisäänvetoja. Kiina puhuttaa täällä HS' kin - reipashenkistä mielipidevaihtoa kansalaislaarissa, joka nousee nyt US Puheenvuoron rinnalle. Arvaan, että Kiina-aihe nostaa kiintoisaa ajatusten vaihtoa, sillä Kiinasta liikkuu niin paljon tietoa - oikeana, vääränä ja nimenomaan valistuneina (?) arveluina.

Kiina tuntemus on Suomessa vähäistä.
 Sinologeja on vieläkin vähemmän ja Kiinan kielen todellisia osaajia on vain kourallinen. Sen sijaan on paljon lännettynein lasein ja ajatuksin "kiina-asiantuntijoita", jotka julistavat yhtä totuutta - oivaltamatta Kiinan todellisuutta - yhtenä maailman pisimpänä yhtäjaksoisena korkeakulttuurina!*
..

1: Eräs ensimmäisistä aiheista voisi olla se tapa miten Kiina katsoo maailmaa - sen 4000 vuotta vanhasta kulttuurista: Sekaantumattomuuden filosofia toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin! Miten me toimimme?

2: Toinen aihe voisi olla mystinen nykyisen Kiinan taloussuuruuden luojan - Deng Xiaoping' n kehote kansalleen: "Menkää ja rikastukaa" -mitä Deng tällä lopulta tarkoitti?

3: Kolmas aihealue voisi olla Kiinan pitkä historia ja sieltä esimerkkinä keisari Zhu Di' n aikakausi, jolloin Kiina oli tuolloinkin maailman suurin. Tuo seikkailu tuli kalliiksi: "Di' n kuollessa - kiinalaiset laittoivat rajat kiinni ja keskittyivät oman yhteiskuntansa kehittämiseen. [!]


..
|**


.
FB | TIEDE | VU | SUOMI24 
...

Ei kommentteja: