perjantaina, kesäkuuta 05, 2020

Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä - II




*

...

1 - Media muistaa hienostuneen uhrautuvasti joka vuosi aina tänä C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivänä tuosta Kiinan Pekingin Tienanmenin aukion mellakasta - nyt jo 31. kerran.

Tuo kiinalaisen valtiokoneiston väkivallan muistutus tuo jossain määrin helpotusta meneillään olevaan valkoisen hegemonian vastaisille mielenosituksille - Yhdysvalloissa. Siis tapahtuuhan tuota mellakointia muuallakin - tosin Kiinasta 31 vuoden takaa esille muistutettuna.

Itse Hongkong on Kiinan erityisalue - sopimuksen mukaan, ja sen saman sopimuksen myötä Pekingillä on tuon perinteellisen kiinalaiskaupungin osalta velvollisuus huolehtia sen turvallisuudesta, puolustuksesta ja ulkomaansuhteista - muutoin se elää erityisominaisuuksin.

Peking on muistuttanut, ettei ulkomaalaisilla ole asiaa HK' n sisäisiin asioihin. On olemassa näkemys, että ulkoa muista valtioista sekaannutaan HK' n asioihin.

Tässä on hyvä kysyä miten Peking on reagoinut USA' n väkivaltaisiin mellakoihin, niiden poliisitoimiin kuin muutoinkaan - ovathan US-tapahtumat itseasiassa USA' n omia sisäisiä asioita.

Kiina ei sekaannut muiden vieraiden ja itsenäisten omiin asiakokonaisuuksiin, elleivät ne vaikuta suoraan itse Kiinaan.

Tienanmenin osalta osalta olisi eduksi tietää enemmän mitä media kertoo - siis tuolta 31 vuoden takaa - tässä:

Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä
[ORIG  ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaallisen_rauhan_aukio - 2007]

Kiina oli tullut puhemies Mao Zedong´in [valtakausi 1945 - 76] aikaisen elämän päätepisteeseen ja keskushallinto antoi kansalle merkin levottomuuksien lopettamiseksi >


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006529385.html  -
.
HS:
"Hongkongin lainsäädäntöneuvosto hyväksyi kiistellyn kansallis­laululain äänin 41–1"


2 - Merkki oli yksinkertainen - kuuluisa panssarivaunujen pysäyttäjä oli yksilö, joka markkeerasi kansaa ja joka "pystyi" itse pysäyttämään vanhan järjestelmän. Panssarivaunu pysähtyi ja ei ajanut nimettömän yksilön päälle, vaan koetti ohittaa, mutta pysähtyi lopulta kokonaan. Kansalainen yksilönä oli lopettanut vanhan järjestelmän merkiksi uuden alkamisesta.

Kiinan keskushallinto oli tiennyt "nimettömän kansalaisyksilön" ilmestymisen tyhjästä tankkien eteen - se oli merkki tulevasta muutoksesta. Koko Kiina ymmärsi viestin ja näin sai alkunsa historian suurin muutosprosessi, joka ravistaa nyt koko maailmaa, niin taloudessa tänään kuin politiikkana huomenna.

Tienanmenin aukion tapahtumat jättivät jälkensä historiaan vuonna 1989. Kiinan keskushallinto lopetti mielenosoitukset tehtyjen virheiden jälkeen viestillä kansalaisilleen uudesta ajasta, jossa ihmiset saavat itse päätää kuinka "rikastua". Kiinan Tienanmenin päätöksiä tehnyt Deng Xiaoping [valtakausi n. 1976 - 97] musersi yöllä asevoimin mielenosoitukset palauttaen järjestystä maailman väkirikkaimpaan valtioon.

Järjestys ei palautunutkaan täysin, vaan armeija oli lähetettävä uudelleen kaduille Pekingiin. Kansa pysäytteli ja hidasti tankkikolonnia, kunnes lopulta keskushallinto itse teki ratkaisevan päätöksen lähettämällä kolonnan eteen symboliksi yksilön, joka "pysäytti, rauhoitti ja lopetti" koko mellakoinnin, oli koittanut uuden ajan alku. Deng ymmärsi, että yksilö nousee ja järjestelmä muuttuu.

Länsimaissa tämä yksilö nousi lehtien otsikoihin, hänestä tuli toivon kipinä ja arvoitus

Me emme ajatelleet, että henkilö nimettömyydessään oli valtakoneiston signaali kansalaisilleen. Se oli kunniallinen viesti kasvoja menettämättä - se oli tapahtumasarjan alku, jossa elää nyt koko maailma. e




...