"
HS-analyysi: Suomi linjaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa epävakaana aikana – ”Ei koskaan voi tietää, mikä yhteistyö pettää”
"
*
Suomi kiinnittyessään yksipuolisesti länteen, US' han ja ajattelemaansa mahdollisuuteen liittyä Natoon hädän hetkellä - tuottaa juuri tämän puristavan olon - kahden ydinasesuurvallan väliin - toinen on kaukana Atlantin takana ja toinen aivan vieressä 1300 kilometrillä.
1 - "Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana"
Puristusta tuottaa katse idästä, kun Suomi laskee läntisen sotakoneen - Nato/US' n harjoittelemaan sotimista tänne meille, Suomen maaperälle - aivan Venäjän viereen ja varsinkin Lapissa, joka on vain "poron kuseman päässä" maailmallisen suurydinsodan esto- ja tasapainouhan järjestelmistä - Venäjän Pohjoisen laivasto strategisten ydinsukellusveneiden Boreiden kalliotukikohdista.
Tämä "poron kuseman matka" on puristavaa - myös katsottuna Venäjän näkökulmasta, joka valvoo luonnollisesti etujaan täällä Peräpohjolassa.
Suomalainen itse - suurena kansanenemistönä helpottaisi puristusta ja helpottaakin - antamalla ohjeita poliitkoille:
"Emme liity Natoon" - me täältä, missä aina lopulta ruumiit pestään, tiedämme, että Natoon liittymättömyys antaa tilaa hengittää ja vähentää puristusta.
Kansalaiset Suomessa ymmärtävät miten Venäjä näkee Naton ja varsinkin sen, jos Naton taistelujoukot olisivat 1300 kilometrillä kiinni Venäjässä - täällä ehkä strategisimmalla alueella - erityisesti Kuolan niemimaan vieressä.
"Ellet voita vihollistasi - tee siitä ystävä"
Puristavaa ahdistusta voidaan purkaa älykkäästi; sen tarkoittaen niinistömäisiä "hyviä palveluksia" niitä tarvitseville. Tämän "hyvien palveluksien" pohja rakentuu kansalaisenemmistön vakaasta ohjeesta - 'ollaan suomalaisia', kuten presidentti Sauli Niinistökin sanoi amerikkalaiselle Financial Times aviisille: "Olen suomalainen", ... oli kysytty Suomen asennetta Natoon.
Hyvien palveluksien konkretia ja laaja kansainvälinen luotto niihin kuin arvostus perustuvat suomalaiseen sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, puolueettomuuteen ja kykyyn olla sekaantumatta toisten vieraiden omiin sisäisiin asioihin >
..
HS: "
Suomi jää helposti puristuksiin suurvaltojen väliin
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006704404.html -
.
Meillä tulisi olla näkökyky yhtäläisesti niin itään kuin länteen
2 - Olemmehan itse lännen ja idän vedenjakalla, tuntien historiamme pitkälle - Ruotsin valtaan, Venäjän tsaarin antamaan autonomiaan kuin sotiin saakka - jättiläisen kanssa.
Itsenäisyytemmekin kirjattiin tunnustuksena Pietarista - Neuvosto-Venäjän taholta 4. tammikuuta 1918.
Niinistön hyvä palvelut on noteerattu niin Venäjällä, Yhdysvalloissa kuin maailman suurimmassa taloudessa Kiinassa
Olemme aivan erityisasemassa, ja tämän kansakuntamme suuri enemmistö kokee selkärangassaan - tietäen vanhan sananlaskun: "Ne ovat eri miehet jotka ruumiita tekee ja ne, jotka niitä pesee".
Media on uutisoinut mitä erikoisimmilla tavoilla lähes jatkuvasti Venäjän uhasta - varsinkin iltapäivämedia on erikoistunut niihin kissankokoisin lööpein etusivuillaan.
"Kuka kertoo miten Venäjä on uhka meille, miten se ilmentyy ja miten se on konkretisoitunut?"
Tosiasia faktantarkistajilta on se, että olemme Eläneet täyttä rauhan aikaa jo vuodesta 1946, sen tarkoittaen 74' ää vuotta. Meillä on ollut vain yksi aikakausi, jolloin rauha kesti pidempään - se oli autonomian aika, ellemme ota huomioon englantilaisten ja ranskalaisten hyökkäilyjä rannoillemme Krimin sodan aikana.
Miksi media näkee jopa velvollisuudekseen tuottaa enemmän tai vähemmän uhkakirjoituksia tuosta itäisestä naapuristamme?
Tällä vuosituhannella kuitenkin sotinein valtio on USA ja nyt olemme heidän sotakoneensa päästäneet Suomeen, tehdyn - kansalta ja eduskunnalta kysymättä - Nato-Isäntämaa (MoU) pöytäkirjan myötäisesti.
Toinen kysymys medialle ja poliitikoille:
...