lauantaina, joulukuuta 31, 2022

Mitä Ukrainassa onkaan tapahtunut - todellisuudessa?

i |2423|379768|e

.


Luvut puhukoot puolestansa!


***



..

Totuutta manipulaation takaa - saammeko oikeaa tietoa Ukrainasta?

Yle: ~ https://yle.fi/uutiset/3-7779310 -


"

Ukrainan sotaa pakenee jo yli miljoona – katso, minne pakolaisvirrat kulkevat

Ukrainan sodan kiihtyminen talven keskellä asettaa siviilit kestämättömään tilanteeseen. YK:n mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan. Venäjän mukaan pelkästään Venäjälle on tullut 2,5 miljoonaa ukrainalaista

"

-toimittajana vuonna 2015 Petri Raivio




--
[20U21] - Ukrainassa on runsas venäläis- ja venäläismielinen asujaimisto, josta tosin Ukrainan itäisistä osista on 2014 tapahtumien myötä kymmenet tuhannet paenneet Venäjälle. Ukrainan venäläismieliset puhuvat venäjää ja muut ukrainalaiset Venäjän sukukieltä ukrainaa |1.



Ukrainaa ja Venäjää yhdistää yhteinen slaavilaisuus

Venäjä on omassa lainsäädännössään luvannut suojella omiaan ja venäläismielisiä - myös ulkomailla, tässä tapauksessa Ukrainassa.

Erityisesti Krimillä on runsas venäläisten ja -mielisten osuus asukkaista, jopa yli puolet. Krim välttyikin kaikilta niiltä väkivaltaisuuksilta mitä Ukrainassa Kiovassa ja Odessassa tapahtui.


Syynä tähän Krimin pelastumiseen vuonna 2014 olivat venäläiset palkka-armeijan tunnuksettomat yksityissotilaat sekä Krimin Sevastapol' in tukikohdan Venäjän armeijan palveluksesta vapautetut sotilaat.

Vuoden 2014 mellakointien, vallankaappauksen ja suuremman väkivallan laantuessa sovittiin Minskin sopimuksessa, jossa itäisen Ukrainan asukkaille taataan oma riittävä äidinkielen asema sekä muutoin alueen venäläismielisille enemmän autonomiaa ja omaa elämänsä itsenäisyyttä. Tätä sopimuskohtaa ei olla toteutettu - lähinnä Kiovan vallan kaapanneen hallinnon taholta. Muna - kana?

Venäjä ajaa nyt itäisen Ukrainan asukkaille omaa suurempaa autonomiaa ja varautuminen tulevaan käynnistyi mahdolliseen yhteenottoon Ukrainan armeijan - ja ehkä jopa Ukrainan hallinnon apuun pyytämien Naton sotajoukkojen kanssa.

Venäjä keskitti joukkoja Ukrainan rajalle, juuri tuon lakinsa puitteissa, joka lupaa suojelua venäjämielisille, Venäjän rajojen ulkopuolellakin. Varauma sovitettiin aiemmin jo sovittuun sotaharjoitukseen, jonka mittasuhdetta muutettiin vastaamaan todellista varaumaa - olihan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jo pyytänyt Naton apua armeijalleen ..

Presidentti Zelenskyi viestitti Moskovaan, että haluaa tapaamisen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Putin ei tähän suoraan reagoinut, mutta se oli jo Kiovasta signaali, että halutaan neuvotella sotimisen sijasta.

Aiemmin myös Naton sotilasjohtaja USA presidenttinsä Joe Biden' in myötä halusi tapaamista Putinin kanssa, vaikka Biden oli haukkunut Putinia 'tappajaksi' - ehkä kokemattomuuttaan, mutta on varmaa, että Putin tulee kysymään Biden' ltä mitä hän lopulta tarkoitti hätiköidyllä "tappajallaan". Olivatko amerikkalaiset presidentit vuosina 2001-21 tappajia?



Venäjän perusstrategia on luoda luottamuksen valtioketju omien rajojensa viereen

Lännen sotakone Nato - EU talousajurinaan, on laajentunut monin eri tavoin - lupauksin ja houkutteluin rahalla yhä lähemmäksi itse Venäjää. Tämän kuristusotteen ja mahdollisen taisteluasetelman estämiseksi Venäjä toivoo puolueettomuutta itsensä ja Naton väliin (tällä kohdin on meillä Suomella aivan erityinen asema!). Puolueettomuusvyöhykkeen toteutuessa Euroopan kokonaisrauha idän ja lännen osalta on täysin turvattu. [a][1.]



Ukraina, entisenä vahvasti Venäjän historiaan vaikuttaneena (Kiovan Venäjä) alueena on avainasemassa

Ukrainaa ja Venäjää sitoo moni yhteinen asia - kielihistoria, aiemmin rakennettu perusinfrastruktuuri, Venäjältä siirretty teknologinen osaaminen (esimerkiksi Antonov -lentokoneet) kuin sukulaisuus ja venäjämielisyys ja kaikkia tuota sitä enemmän mitä lähemmäksi tullaan Venäjän rajaa.

Emme voi unohtaa Neuvostoliiton aikana rakennettuja länteen johtavia kaasuputkiakaan, jotka tuovat siirtomaksuina mukavan potin Ukrainan hallinnolle - ennen ja jälkeen vuoden 2014 vallankaappauksen.

Jo ennen vuoden 2014 vallankaappausta oli riitaa maakaasun hinnasta, joka hinnoiteltiin vallankaappauksella syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovytsin aikana huomattavan alhaiseksi - paljon halvemmaksi mitä esimerkiksi Saksa maksoi Ukrainan läpikulkevasta kaasusta.



Kun vuoden 2014 vallankaappaus toteutui - Venäjä nosti maakaasun hintaa ja alkoi riita, joka johti Itämeren Nord Stream II kaasuputkien rakentamiseen - loppuun saakka --



Nord Stream I ja II - nyt räjäytettyinä!


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009292184.html -
HS: "NY Times: Venäjä selvittää räjäytetyn Nord Stream -kaasu­putkiston korjaamista
Sanomalehti The New York Timesin lähteen mukaan syyskuussa räjäytetyn kaasuputkiston korjaus maksaisi vähintään 470 miljoonaa euroa
.
"
..

Näin Ukraina jäi Itämeren kaasunkuljetuksen osalta ilman välitysmaksua ja Saksa sai taas kiristämätöntä kaasua ilman kolmansien maiden välissä oloa - halvemmalla hinnalla (ollen siis win-win -tilanne -myyjälle ja ostajalle).

Minkäänlaista uhkaa Nord Stream I kaasuputki ei ole kenellekään tuottanut, vaikka US uhkailee ja pakottelee jo suoraan eu-eurooppalaisia kumppaneitaan tuon Nord Stream II putken osalta - katsoen sen olevan uhka koko EU-Euroopalle ja erityisesti US' n omalle kansalliselle turvallisuudelle!



Ukraina on monimutkainen, haastava ja tietoa vaativa kokonaisuus!

- meidän suomalaiselle mediallekin, ja onkin vaikeaa olla puolueeton arvioitsija ja uutisoija tässä itään ja länttä erottelevassa vastakkainasettelussa |E.


.

|E~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17569568/a-on-yha-syvemmassa-emvastakkainasetteluemssa---lannen-ja-idan

|E~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy

.







.

|  117  SUOMI24  293 |  SUOMI24  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |



..

98912


..


Ei kommentteja: