torstaina, joulukuuta 22, 2022

Valtiojohtomme pimitti todellisuuden Afganistanin taakse!

ee |2415|378688|cx

.


Kuva: ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008190264.html - IS-otsikoituna vuonna 2021 näin: 

"Yhdysvallat on käyttänyt sotatoimiin Afganistanissa ja Pakistanissa lähes biljoona dollaria. Kuolonuhreja 20 vuodessa on kertynyt yli 240 000, joista lähes kolmannes on siviilejä.

- nykypäivään nähden epäilyttävä mediauutinen -toimittajana Anttijussi Ripaoja.

***


ALUSTUS VUODELTA 2012! 

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2012100116144722

" .. Yhdysvaltain viranomaiset vahvistivat sunnuntaina, että Afganistanin sodassa on kuollut nyt yhteensä 2000 yhdysvaltalaissotilasta. .. | .. brittisotilaita on kuollut vuonna 2001 alkaneessa Afganistanin sodassa yhteensä 433. Noin 20 000 siviilin arvioidaan myös kuolleen sodan aikana. Loukkaantuneita yhdysvaltalaissotilaita on sodan jäljiltä ainakin 17 600.

Irakin sodassa kuoli yli 4400 yhdysvaltalaissotilasta.

Afganistanin sota alkoi 7.10.2001 kun Yhdysvaltain, Yhdistyneen kuningaskunnan, Australian ja Afganistanin pohjoisosaa hallinneen pohjoisen liiton joukot hyökkäsivät Afganistaniin syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon. .. "


JUURI NYT!

https://demokraatti.fi/uusi-selvitys-paljastaa-suomen-afganistan-virheet-sekavat-tavoitteet-ja-kaunisteltua-kuvaa/

"Uusi selvitys paljastaa Suomen Afganistan-virheet: sekavat tavoitteet ja kaunisteltua kuvaa

-toimittajana Niilo Simojoki


..

"Tahatonta - tietoista" valehtelua valtiojohdoltamme vuosikausien ajan?


PROLOGI - Yhdysvallat hävisi oman hyökkäyssotansa Afganistanissa vuosina 2001-21, vaikka kävi raskaita taisteluja ja operoi suurilla USAF-tuhoamispommituksilla - aikaansaaden suoraan ja epäsuorasti kymmenien tuhansien siviilein surmat ---Nyt yllättäen UPI-FIIA paljastaa todellisuutta Afganistanin takaa

[ ~ https://yle.fi/a/74-20008924 -, otsikoituina näin:


"Selvitys: Todellisesta tavoitteesta vaiettiin, kun Suomi päätti osallistumisesta Afganistanin operaatioon"
-toimittajana Tuomas Rimpiläinen]


Näyttää siltä, että valtiojohtomme salasi Afganistan operaatio todelliset motiivit -

.. oli kiire päästä vakuuttamaan sodan hyökkääjälle Yhdysvalloille ja Natolle meidän oma kelpoisuus sota-operaatioihin, joihin tässäkin olimme jo suoraan länsimaiden hyökkäyssodan osapuoli |0.
.
|0 ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009275470.html -
-
!-

Pohdiskelua takavuosilta - mitä Afganistanissa todellisuudessa tapahtui ja miten me suomalaiset olimme tilanteen yhtenä takuumiehenä

Vaimoni kysyi kahvipöydässä - ”Vieläkö lehdet laittavat toimittajiaan Afganistaniin?” - en osannut täyttä vastausta antaa, vaan totesin, että lienevät omalla vastuulla olevia freelance-toimittajia/ kuvaajia – hyvällä korvauksella.

Vaimoni lukee kirjaa ”Ja vuoret kaikuivat” -Khaled Hosseini
1], joka on tullut tunnetuksi afganistanilaiseksi kirjailijaksi teoksista ”Leijapoika” ja ”Tuhat loistavaa aurinkoa” ---

Edelleen vaimoni sanoi, että kirja tempaisee mukaansa … siksi intensiivistä sisältöä se tarjoaa vaikeissa oloissa elävistä ihmisistä, joilla on laaja sydän ja väkevä historia.

[ Afganistan ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistan - ]


Noista aatoksista tuli mieleen – englantilaiset, venäläiset ja amerikkalaiset – kaikki ovat koettaneet järjestyksenpitoa vieraalla maalla – olla opettamassa omaa kulttuuria, tapoja ja menetelmiä. Mikään ei ole kantanut hedelmää. Kaikki vieraiden yritykset ovat leijailleet tiehensä, loistavan auringon alla – vuorien kaikuessa omaa, alueelle tyypillistä historiaa – lännen saamatta mitään vastakaikua.Herääkin kysymys miksi esimerkiksi me suomalaiset lännenmiehet olemme Afganistanissa?


Miksi amerikkalaiset menivät sinne ja tappoivat 9/11 kaksoistornien varjolla *] suuret joukot syyttömiä ihmisiä – ihmisiä vaikeista oloista, joille läntisen maailman kulutus on vain kaiku jostain maallisesta, mitä Allah ei siunaa – eikä Taliban 2] tunnusta.


Afganistan on lännenmiehen haastattelun pohjalta geopoliittinen keskipiste

väylä moniin kulttuureihin, mutta merkittävimpänä ominaisuutena lännenmies totesi miljardien raaka-ainevarat, jotka odottavat löytäjäänsä.


Elektroniikan maailma tarvitsee harvinaisia maametalleja,

 .. tänään niistä 90 prosenttia tuottaa Kiina – ja Kiina haluaa rajoittaa tältä osin vientiään 3]. Lännenmies tietää, että Afganistanissa on myös tätä harvinaista elektroniikan himoitsemaa maametallia! Tätäkö länsi himoitsee?

Tosiasia on se, että kiinalaiset eivät ”puuttumattomuuspolitiikkansa” vuoksi ole Afganistanissa, eikä siellä tarvitse olla muitakaan – vieraita, kutsumattomina. Annetaan afgaanien olla omissa oloissaan ja harjoittaa tapojensa mukaista elämää, uskoa ja elämästä vapautumista. Meillä ei yksinkertaisesti ole sinne asiaa – ilman heidän omaa vapaaehtoista pyyntöä.


Kaupankäynti on ideaalisimmillaan aina kahden kauppa – tasa-arvoisista lähteistä!

Mikäli Afganistan haluaa myöhemmin myydä meille laillisesti jotain- esimerkiksi noita harvinaisia maametalleja, niin ratkaiskoot markkinat ja maksamme niistä markkinahinnan. Emme mene sinne itse harjoittamaan kaivostoimintaa, kuten on ollut kehitysmaissa tapana. Antaa afgaanien kaivella itse, ja olkaamme ostajia, jos niin haluamme tehdä.


Afganistan on ”puolipakosta” suuri oopiumin tuottaja

kun muutoin ei leipää tienata. Huumeiden osalta lännenmies voi olla ehdoton – pysykööt unikot Afganistanissa ja säädettäköön meille itsellemme riittävän vakavat sanktiot ja rangaistukset, ettei nuorisomme huumaa itseään yhteiskunnastamme pois.JK -- Suomi voi sotilasliitoista vapaana maana, idän ja lännen vedenjakajalla sijaitsevana valtiona olla puolueeton näissä ”Afganistan-jutuissa” ja pysyä niistä erossa, ellei erityisesti esimerkiksi Afganistanista heidän enemmistö meitä pyydä välittäjiksi rauhaa tehtäessä – 


 .. tämä voisi olla laajemminkin meidän rooli Naton ulkopuolisena valtiona. Venäjä ja Putinkin arvostaa juuri kansalaistemme vakaata enemmistömielipidettä olosta ilman Natoa! Voisimme saada maailmalla hyväksytyn rauhanvälittäjän roolin..
EKSTRA
Afganistan 2001 -
[ ~ AFGANISTAN 2001 -* - ]

Helsingin Sanomat kirjoittaa osin jo eri näkökulmin tapahtumasarjasta ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005812719.html – ( -HS-toimittajat Pekka Hakala ja Ville Similä) … unohtamalla tarkoituksella tai tietämättömyyttään talibaanit ja mujahideenit ...


--
VIITTEET
1] Khaled Hosseini ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Khaled_Hosseini -
2] Taliban ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban – [wiki]
3] Harvinaiset maametallit [BoF] ~ http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/seuranta-aineisto/Pages/vw201414_8.aspx -|  176  SUOMI24  P  335  |  SUOMI24  A  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |
--
97627

--2


UPI tekee selvityksen - uutinen 15.11.2021
~ https://www.fiia.fi/ajankohtaista/ulkopoliittinen-instituutti-tekee-afganistan-selvitystyon-eduskunnan-ulkoasiainvaliokunnalle -

..
UPI julkisti tutkimuksen 18.12.2022
~ https://demokraatti.fi/uusi-selvitys-paljastaa-suomen-afganistan-virheet-sekavat-tavoitteet-ja-kaunisteltua-kuvaa/ -
"Uusi selvitys paljastaa Suomen Afganistan-virheet: sekavat tavoitteet ja kaunisteltua kuvaa"


..

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

--
"Suomi on sodan osapuoli Afganistanissa
Salonius-Pasternak, Charly (2010)"

~ https://www.doria.fi/handle/10024/68893 -


3


*] Amerikkalaiset kertoivat Afganistanissa tapetun nimenomaan al-Qaidan **] terroristeja, jotka olivat kaksoistornien tuhon takana – mitään täyttä näyttöä tälle ei ole – muistamme myös presidentti George W. Bush nuoremman suoranaiset valheet Irakin joukkotuhoaseista – täytyi saada jokin tekosyy aloittaa sota ja oman ase- ja sotateollisuuden työllistäminen – 


Irakissa ja Afganistanissa on eräiden arvioiden mukaan tapettu kaikkinensa kaksoistornien jälkeen satojatuhansia ihmisiä – ja emme voi olla likikään varmoja, että esimerkiksi Irakissa saavutetaan edesmenneen yksinvaltiaan – Saddam Husseinin aikaista järjestystä ja turvallisuutta. 


Afganistan tulee jäämään historiansa kahleisiin, ja jälleen vieraat vetäytyvät – saamatta mitään kestävää aikaiseksi. Meidän olisi vihdoin muistettava, maailma jatkuu meidän lännenmiesten rajojenkin jälkeen – eikä meidän reviiri ole koko maapallo.

**] al-Qaida ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Al-Qaida -PS.
… pääseeköhän ylläolevilla linkeillä ja asiasanoilla Yhdysvaltojen NSA -listoille?--

EKSTRA II


01082019: ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2012100116144722 -

..
HS: "Yhdysvallat saattaa palata neuvottelupöytään Talebanin kanssa Afganistanissa"
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006190484.html -

..
Ilkka Luoma 1.8.2019 - 14:35

Tunnetusti US hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001 - 9/11-terrori-iskun siivittämänä. Nyt Afganistanin nykyajan toinen sisällissota ulkoisin taistelujoukoin on jo amerikkalaisille pidempi koitos kuin kuuluisa tv-sota Vietnam, jossa US "hävisi" ja Vietnam yhdistyi ja voi tänään hyvin - oikeastaan pulskasti, kun Kiina siirtää sinne paljon omaa tuotantoa.

Voisimme kysyä, onko Afganistaninkin osalta pieneltä pätkältään Kiina rajanaapurina opastanut US-presidentti Donald Trumppia ... Mene ja tiedä, onko täälläkin Pekingin tiekartta jo voimistumassa?

Afganistan oli Neuvostoliiton lopun alkua. Afganistan oli venäläisten "Vietnam", kuten silloinen US-pr. Jimmy Carter ilmaisi: "Saipahan Moskova nyt oman Vietnaminsa". Kornia oli se, että US aseisti ja tuki Neuvostoliiton Afganistan-vastustajaa Mujahideen-kapinallistaistelijoita asein, rahalla ja tiedustelutiedoin 1980-luvulla. Mujahideen oli nykyisten talebaanien edeltäjä, siis Taleban-liike "peri" mujahideenien yhteiskuntamallin - puuttumatta siihen tässä sen enempää.

Meitä suomalaisia Afganistan koskettaa suoraan - olemme tuon ulkoisen sisällissodan osapuoli, olemmehan osa US-johteisen Nato-operaation sotilasvoimaa ja siis sodan osapuoli, kuten Suomesta monet asiantuntijat ovat todenneet. Miksi olemme sotilainemme Afganistanissa?

Trump on vaalilupauksessaan kertonut tuovansa omat sotilaat maailmalta kotiin, siispä vaalilupausten lunastamisen aika on koittanut. Ehkä Kiina oivalsi tämän ja opasti ystävällisesti Trumppia vetämään jollain myötälupauksella sotilaansa pois Afganistanista.

Rauhan tultua Afganistaniin Kiina saa vedettyä perinteellisen Silkkitiensä Afganistanin läpi ja nostaen alikehittyneen Afganistanin mukaan Silkkitievirtaan, joka tuo taloudellista hyötyä afgaaneille .. 


Kiinalla on suuri intressi saada Afganistaniin kestävä rauha - eikä Kiinalle ole merkitystä kuka tai ketkä siellä valtaa pitävät, kunhan sopimukset pitävät ja kauppa kulkee!..

eEi kommentteja: