sunnuntaina, huhtikuuta 09, 2006

Hengitysilma ahdistelee Helsingissä maan päällä ja alla

Helsingin keskustatunnelin räjäytyskaasujen ulospuhallusputkia Korkeavuorenkadulla. Näistä piipuista puhalletaan ulos tunnelin myrkkykaasut. millalailla rakentaja on ajatellut puhdistaa ulostulevan ilman, on vielä julkisesti hämärän peitossa. Kuva otettu 9. huhtikuuta 2006, klo 13:30. DSC_11363.JPG. 2,81MB. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

.____________________________________________________.Helsingin keskusta pullistelee peltilehmiä ja nimenomaan myymälöiden jakeluautoja. Erityisesti joka kevät keskustan kadut täyttyvät katupölystä, raskasmetallihiukkasista sekä pakokaasupäästöistä. Autot ahdetaan nyt kävelijöiden iloksi katujen alle jakelemaan kulutusjuhlamme hedelmiä kauppoihin. Kuulemma uusi uljas Kamppi - kaupunkikonekeskus on jo ollut hilkulla suljettavaksi kohonneiden ilmansaasteiden vuoksi? Kampin maanalaiset pakokaasut johdetaan ulos töttöröitä pitkin ihmisten haitaksi keuhkoja kiusaamaan.

Helsinki louhii maan alle uusia pysäköintilaitoksia entistä suuremmalle määrälle peltilehmiä, jotta ostoksille meno olisi mukavampaa ja kuivempaa myös rospuuttokeleillä. Pysäköintiluolasto on suurta businesta, parkkeeraus ei ole ilmaista ja kansa halajaa ilman päällystakkia kulutuksen alttareille. Herää kysymys minne autojen pakokaasut joutuvat; niin, ne "puhalletaan" laimentumaan ulkoilmaan keuhkojemme iloksi. Minne tunnelityömaiden aikana räjäytyspölyt "lingotaan"; niin, nepä suurella ylipaineella "puhalletaan" ilmastointikanavia pitkin mm. Stockmannin välittömään läheisyyteen. Mitäköhän Suomen suurimman tavaratalon paikallisasukkaat tuumaavat hiukkaspäästöistä ja tunneliulosteista ydinkeskustan maanalaisista ilmastointikanavista? Puhdistetaanko näitä päästöjä lainkaan, vai jääkö se takavuosien muotioperaatioksi eli pelkän ulkoilmalaimennuksen varaan?

Maan alta tuodaan joka päivä satoja kuorma-autollisia ammuttua kivimurskaa; pelkät räjäytyspölyt ovat kymmeniä tonneja ja ei niitä hermeettisissä "pulloautoissa" kaatopaikoille steriilisti rahdata. Ne puhalletaan alhaalta ylös hengitysilmaamme. Keväisin katupölyn määrä kohoaa tutkimusten mukaan sanan mukaisesti taivaisiin. Suomessa kuolee hiukkaspäästömyrkytyksiin satoja ihmisiä vuodessa. Katupöly pöllyää valtoimenaan kansalaisten hengitettäväksi; lastenrattaat ovat juuri dramaattisella korkeudella hiukkaspartikkelien pääsyksi pienten lasten hengityselimiin.

Kampin työmaa on vielä hitusen kesken, joten linja-autojen pakokaasut eivät ehkä vielä virtaa ulos toivotulla tavalla. Kuka oikeasti tutkisi tilanteen? Ei ole kovinkaan erinomainen mainos uljaalle ostosparatiisille, kun hengitysilma on ahdistavampaa kuin sisään houkuttelevat tarjoukset. Bussit tupruttavat dieselhöyryjään hiukkasineen jonnekkin, ihmisten neniin. Kansalaiset voisivat esittää aiheellisen kysymyksen päättäjille, rakentajille, kauppiaille ja isännöitsijöille mitä he aikovat tehdä asian parantamiseksi. Onko nyt tehty kaikki voitava kansalaisten keuhkojen suojelemiseksi?

Suomen tavaratalohelmi, Helsingin keskustan Stockmann, lisää myyntipinta-alaa saadaksen kasvun liikevaihtoa. Kuinka Stockmann sijoittaa markkinointiinsa uuden parkkiluolaston ja huoltotunneliston rakentamisen pienilmastohaitat asiakaskuntaansa, kun se koittaa selostaa uusilla entistä ehommilla myyntilattianeliöillä asiakaskuntansa miellyttävämpää ostostapahtumaa. Melkoisen moni mm. Stockmannin asiakas kävelee käyttämään palkka- ja eläkerahojaan kulutuksen megakeskukseen suoraan ohi tupruttavien piippujen, jotka nostavat räjäytyspölyt lähes suoraan neniin ja kurkkuihin. Kuka laittaa "haistelumittarit" tuuletuskanavien suulle ja parahtaa viisareiden tappiintumista? Kuinka on liiketoimintaimago ja huolehdinta muustakin kuin asiakkaiden kukkaroista? Olisiko vastuullista politiikkaa tehdä asialle jotain; voisiko noita kaasumyrkkyjä jotenkin puhdistaa, vähintäänkin tutkia? Väittäisin, että Helsingin keskustan asiakkailla on varaa vaatia imagoa myös keskustan myymälöiltä, joiden hintataso on selvasti laitakaupungin suurien ostosparatiisien yläpuolella. Kansalaiset voivat halutessaan äänestää terveydellään ja keuhkoillaan.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: