sunnuntaina, huhtikuuta 23, 2006

Suomi voi rauhassa ottaa irtioton Natoon liittymisestä

"Suomen ilmavoimallinen puolustus kurkistaa Nato-historian takaa". Kuvan etualalla II-maailmansodan aikainen legendaarinen amerikkalainen mäntämoottorihävittäjä North American Mustang P-51 pitkänmatkan suojahävittäjä mm. amerikkalaisille "lentäville linnoituksille", jotka pommittivat Saksan kaupunkeja maan tasalle murhaten pari sataatuhatta saksalaista siviiliä vuosina 1942-1945.

Kuvan taka-alalla Suomen itsenäiseen puolustukseen tarvittavia hävittäjiä, vasemmalla amerikkalaisvalmisteinen McDonnell-Douglas Hornet F-17 kaksimoottori-suihkuhävittäjä ja oikealla puolella englantilaisvalmisteinen Hawk harjoitussuihkuhävittäjä.

Suomen puolustus nojaa omaan tehokkaaseen (?) armeijaan, jossa suomalainen mies ja nainen on Isänmaamme paras puolustaja. Suomi ei ole Naton varjossa takana, vaan kirkkaasti Venäjän vieressä omassa asemassaan, jossa huomioidaan juuri meidän omat erityispiirteet. Suomi tietää mitä on olla suurvallan naapurissa niin hyvässä kuin pahassa. Me emme pelkää naapureitamme, vaan me teemme kauppaa molemmin puolin valtakuntamme rajoja, niin idässä kuin lännessä. DSC_6754.JPG. Kuvattu Lappeenrannassa 2. heinäkuuta 2005, klo 15:40. 1/800s, f4.2, 51mm. Photo by Ilu 2005. Nikon D70.

YLE 1:n A-plus puhututti "päättäjiä" jälleen Natosta. Presidentinvaaleista päästyämme ja saatuamme sieltä vain epäselviä kantoja, on nyt vuorossa alemman tason päättäjät, joilla on yhtä vaikeaselkoiset kiertelyt kuumasta perunasta Nato ja siihen liittymisestä. Vain nuorison edustaja oli kirkasotsainen ja liputti puolueettomuuden puolesta, siten, kuinka se nyt voi missään sitä täysin olla. Nuoriso on huomista ja tulevaisuutta.

Sveitsi on puolueettomin maa Euroopassa. Suomi voisi olla pohjolan sveitsi. USA kurtistaa suomalaisten kulmakarvoja ja George W:n järjestyspoliisina olo suojaa lähinnä vain heidän öljynsaantiaan, sillä USA tietää, että se on saamassa vastinkumppanin taloudessa ja myöhemmin myös maailmanpolitiikassa Kiinasta, joka ostaa osansa mm. maailman öljyvaroista. Öljy ei tule näillä kulutuslukemilla riittämään kaikille. Maapallo on hyvin riippuvainen energiasta ja me olemme maailman suurimman energiavarannon vieressä.

Suomalainen rauhanturvaaja on käsite maailmalla. Voi olla mahdollista, että jossain päin maailmaa esim. Irakissa hyvin tiukoissa paikoissa irakilaiset kautta linjan haluavat oikeasti puolueettomat tahot valvomaan heidän keskinäisiä erimielisyyksiään ennenkuin tappavat kaikki toinen toisensa. Voi olla, että he kelpuuttavat vain suomalaistyyppisiä, oikeasti myös sitoutumattomia, rauhanturvaajia.

Suomalainen kriisinhallinta voisi syntyä myös käsitteeksi luotettavana ja oikeudenmukaisena tahona olemaan ulkopuolinen arvioitsija esim. juutalaisten panssarivaunujen/ taisteluhelikopterien ja palestiinalaisten ritsapoikien väliin. Suomalaisen sotilaan käsite elää vieläkin isoisiemme kättentyöstä ajalta, jolloin Itsenäisyytemme ratkaistiin.

Suomen kansa ei halua liittyä Natoon, suomalainen arkikansalainen on myös arkijärkevä; me tiedämme missä me sijaitsemme ja se ei ole pelkoa vaan tosiasioiden hyväksyntää. Me tunnemme naapurimme ja osaamme elää kummankin kanssa. Ruotsi ei ole meille uhka, eivätkä he Natoon liity. Venäjäkään ei ole uhka, kunhan vain haluamme heidän kanssaan jämäkästi neuvotella. Venäjän energia voi olla meille ratkaisevaa, kun energiapula iskee koko Euroopan Unioniin. Näyttää siltä, että venäläiset kaipaavat Suomesta edesmenneen voimamiehen presidentti Urho Kekkosen kaltaista päämiestä, joka tietää mitä Suomi tahtoo.

Suomalainen huolehtikoot omasta puolustuksesta, määrärahoja voidaan lisätä; se on meidän parasta "Natoa". Karttaan katsoen huomaamme, että USA on yhtä kaukana kuin Kiina. Kiina nousee vaikuttajien rooliin tulevassa Iranin poliittisessa kriisissä. Kiinakaan ei liity Natoon, vaan rakentaa oman uskottavan puolustuksen. Suomi ei ole Kiina, mutta Kiina tulee olemaan meille merkittävä kauppakumppani. Maailma on nyt yksinapainen USA hegemoniana ja USA pitää pitkään kiinni sotilaallisesta ylivoimastaan. USA on ainut sotilasmahti, joka kykenee liikuttamaan joukkojaan minne tahansa maapallolla. USA ei myöskään hyökkää Suomeen. Kiina nousee toiseksi tai kolmanneksi navaksi seuraavan 30 vuoden aikana.

Suomalainen puolueettomuus tulee olemaan kovaa valuuttaa, kun todelliset konfliktit alkavat maailmalla loppuvana öljynä, puutteena puhtaasta vedestä ja ruoasta. Riidan siemenet ovat myös valmiina siitä, kuka saa päästää ja mitä. Aavikoituva Afrikka ajaa ihmiset loputtomiin kansainvaelluksiin. Kuivuva Etelä-Eurooppa muuttaa tasapainoa koko EU:n alueella. Suuret maat linnoittautuvat kahteen-kolmeen blokkiin, sillä Venäjäkään ei ole liittymässä Natoon. Suomelle on tilaus olla ulkona blokeista. Suomella ei ole mitään geopoliittista jänniteasemaa. Suomi on ikänsä seissyt kristillisten kirkkojen välissä sekoittaen välillä itsekkin luterilaisuutta ja ortodoksisuutta. Nykyiset uskonnot ovat jo niin rauhantahtoisia, että ovat miekkansa tuppeen laittaneet. Suomelle riittää taloudellisesti vankat siteet niin USA:han, omaan EU:hun, Venäjälle kuin Kiinaan.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: