tiistaina, heinäkuuta 03, 2018

Valemedia ja vihapuheet – koskevatko myös lännenmiehen mediaa?






Lännen perinnemedia rummuttaa nyt täysillä olemassaolonsa oikeutusta oikeamielisenä ja totuudellisena, tai ainakin totuuteen pyrkivänä mediana ja uutisväylänä.

Tämän välikädellisen ja ajatuksia muokkaavan mediaväylän rinnalle pyrkii kiihtyvällä tahdilla lukijoiden oma suorakanava [1, jossa tiedon käyttäjästä on tullut myös sen tuottaja – suoraan ilman esimerkiksi West trolling manipulaatiota [2.


A. Vihapuhe on aina – kaikissa tapauksissa [* - tuomittavaa, myös perinnemedian osalta!

” … Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan sananvapaus ei koske pelkästään harmittomia tai yhdentekeviä tietoja ja mielipiteitä. Se koskee myös sellaisia, jotka valtio tai osa kansasta kokee järkyttäviksi tai häiritseviksi. Sananvapautta voidaan kuitenkin rajoittaa, sillä sen käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta.
Tietyissä tilanteissa EIT on katsonut sananvapauden väärinkäytön niin räikeäksi, ettei sananvapausartiklaan ole voinut lainkaan vedota … ” -ote Helsingin Sanomista, toimittajana Susanna Reinboth.

Allekirjoittaneen kommentti: Media- ja lukijamaailma pysähtyi suru-uutiseen, kun ranskalaisen pilailulehden toimitukseen oli tehty murhaava hyökkäys. Joidenkin mielestä pilailulehden kuvitus oli ylittänyt uskonnollisen siedettävyyden rajat.
Sananvapaus on kaksiteräinen miekka sivalluksissaan, sillä käsitteellinen maailmankatsomus ei ole kaikilla lähellekään sama. Hienotunteisuus ja toisen ajatusmaailman kunnioitus kuuluvat sivistyneen toimijan ja toimittajan keinovalikoimaan. Huumoria on hyvää ja pahaa.
Uskonnollisen irvimisen hyväksyttävyysrajat ovat usein veteen piirrettyjä. Oikeustapahtumat kertovat päätöksissään, että sananvapaudellakin on lakiin perustuvat rajansa. Kuvallinen ilmaisu on osa sananvapauden maailmaa.
[* Lännenmiehen huumori ei ole huumoria suurimmassa osassa maapalloa. Huumori kuin ’vitsi -vitsi’ ovat erilaisia, eri kulttuureissa. Idän huumori ei ole välttämättä huumoria meille, varsinkin kun talouden näkökulmasta olemme jäämässä jopa alakynteen … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/01/lyoko-sanahelinallinen-sananvapaus.html [BLOG/ Ilkka Luoma 17.01.2017] [US-linkki] ---


...
B. Valemedia on aina hyljeksittävää – tämän koskiessa myös perinnemediaa, vallankin lööpityksessä!

” … Tämän vuoden toukokuussa valehtelutahti kiihtyi kahdeksaan potaskaklönttiin päivässä. Hengennostatuskokouksessa Nashvillessä Donald Trump teki luultavasti maailmanennätyksen. Hän valehteli 35 kertaa.

Jos Trump olisi Pinokkio, hänen nenänsä ulottuisi jo nyt Atlantin Euroopan puoleiselle rannalle. Ennen virkakautensa päättymistä hän nuuskisi Uralia … ” -ote Helsingin Sanomista, kolumnistina kirjailija Jari Tervo.

Allekirjoittaneen kommentti: Kolumnissaan Tervo venyttää sananvapauden sietorajaa äärimmilleen. Tervo yrittää olla sanahelisyttämisen nokkela hauskuuttajamestari uutisvuodollisin tavoin.
Se tiedetään, että Trump venyttää rajat paukkuen tietotodellisuuden uusnormaalia jopa vääristelyn ja suoranaisen valheen puolelle. Tervon olisi kuitenkin pitänyt irvinnässään mainita edes äärilaidoiltaan kaksi valhetta noiden 3300 joukosta.
Samalla voisimme aloittaa jo peruskouluista lähtien rehellisyyden lähtökohtien opetuksen, ettei uusista varttuvista huomisen poliitikoistamme tule todellisuuden väistelyiden mestareita.


...
Totuuden kestäminen on tuskaa ja rauhoittavaa!

Aivan ensimmäiseksi olisi märiteltävä tarkasti mitä on valemedia, mitä on manipulaatio ja mitä merkitsee asioiden ja tapahtumien kokonaan tai osaksi kertomattomuus.

Totuus on hetken piina [3 -kerrotaan pohdintakammareista mietityn. On myös todettu, että tieto luo tuskaa – ja se näkyy esimerkiksi kansalaislukijoiden mietteissä ja kommenteissa, kun ei voi luottamussuhteiden myötä kertoa/ kirjoittaa kaikkea – vaan joutuu pitämään todellisuuden ja (osa)totuuden sisällään.


Perinnemedia voi piiloutua lähdesuojan taakse, jopa ilmaisuissa

nimettömät lähteet, otaksumat, luulot ja arviot, jotka usein valistuneiden lukijoiden taholta nimetään West trolling manipulaatioksi (Wtm) ja/tai East trolling propagandaksi (Etp) [2 – näiden merkitessä tarkoitushakuisuutta, päämäärätietoisuutta, mutta myös yksipuolisuutta puolustettaessa kantojaan, joka ilmentyy tänään vastakkainasetteluna idän ja lännen välillä [4. Nyt on meneillään voimakas natotus [5 ja idän uhan luonti jopa Venäjän uhkuvien maalaaminen [6 – liki kestämättömin, jopa olemattomin tai keksityin todistein – useimmiten luuloin, arveluin ja otaksumin – unohtamatta yksipuolista selitemanipulaatiota tositapahtumista.


Missä mennään lukija – kun meidän kansalaismedia tuotekehittyy omalla evoluutiollaan?

Nykyiset tietotekniset välineet ja ”kaiken kattava” internet kutovat verkkojaan yhdistäen meitä (lähes) ”kaikkia” - vain kielimuurit välillään, kohta edes niitäkään.

Onko internet manipulaation, propagandan ja tarkoitushakuisen mediavaikuttamisen tulevaisuus – kyllä, sinne siirtyvät ”kaikki”, vaikka nyt arvellaan muun muassa Venäjän valmistelevan kansainvälisestä verkosta irtautumista [7 suurkriisin edellä –

voimme olla varmoja, etä kaikki valtiot miettivät samaa, siksi voimakkaaksi on nouseva, kansalliset reviiripuolustusten ajatuskaaviot vaikuttumassa – ohjaahan reviirejä ja niiden rajallisuutta itse luontainen vuosimiljoonainen evoluutio, joka määritti reviiripuolustuksen laji- suku ja perhekohtaiseksi mekanismiksi mahdollistamaan hallitun lisääntymisen!

...
Viitteet:
[7 HS ote: ” … Internetin tiukka valvonta saati katkaisu vaikeuttaisi entisestään sananvapautta Venäjällä, mutta se saattaisi herättää myös länsimaiden hallituksissa halun kontrolloida verkkoa, jotta Venäjä ei olisi kriisitilanteissa etulyöntiasemassa … ” -HS/ Pääkirjoitus 01.07.2018 ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005739539.htmlAllekirjoittaneen kommentti: On helppo ymmärtää, että jo nykyisissä verkko-operaatioiden haitallisissa tapahtumissa ja niiden seurauksissa, on maassa jos toisessa tehty suunnitelmia ja analyysejä miten kunkin oman valtion bittivirralliset sisääntulon yhteydet suojataan ja jopa katkaistaan. Erittäin haitallisista informaatio- ja datavirroista eristäytyminen on jokaisen vastuullisen yhteiskunnan velvollisuus suojeltaessa omaa yhteiskuntajärjestystä. Venäjä ei ole ainoa valtiojärjestelmä, joka miettii ja varautuu tietoverkkosotaan. Nyt on kysymys siitä, mihin haitallisuustasoon kukin yhteiskunta off-vipunsa määrittää.

...
EKSTRA
Mediassa käydään väkevää debattia valemedioista [L1, joista on syntynyt uhka. Millainen uhka? Perinteellinen media pitää kiinni asemastaan neljäntenä valtiomahtina – kuten se ennen olikin, jopa presidentin tekijä. Lukijat ovat osin pioneereina nousseet barrikadeille uutisvirran muuntuessa tarkoitushakuiseksi, jopa manipulaatioksi
Jo lapsesta lukien vastuulliset vanhemmat opettavat ettei saa valehdella. Valehteleminen on rumaa ja luo epätietoisuutta sekä ristiriitoja. Valhe on yksiselitteinen virhe, joskin luonto on täynnä ”valheita”, joita kutsutaan myös salaamiseksi! [L2 …, mutta mikä onkaan vale ja mitä valehteleminen? … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/vihaa-valhetta-ja-muunnelmia.html - [165]



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 173811

DOC vale-_ja_vihamedia_02072018.doc – OpenOffice Writer
PVM 02072018

842_8009 – 09:44/09:59/10:32/14:14

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Facebook, Youtube ja muut internetjätit saatetaan pakottaa poistamaan vaaralliseksi määritetty sisältö pikavauhtia

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005797769.html -
.

C: Ilkka Luoma 21.8.2018 - 6:02
Sananvapaus filosofisena käsitteenä on näin muodoin mennyttä maailmaa. Nyt puhumme hallitusta ja valvotusta vapaudesta puhua, ilmaista ja kirjoittaa sopeutuvaisesti sallittua.

Olemme siirtymässä erilaisten suodattimien maailmaan, jossa filtteröinnistä vastaavat tahot, jotka eivät ole kirjoittajien ja lukijoiden hallussa.

Välikädellinen ja osin manipulatiivinen perinnemedia saa tässä oikeuden harjoittaa mainostamaansa laatumediaa ja kansalaisten suoramediaväylä joutuu koulun penkille opettelemaan mikä on soveliasta ja mikä ei.

Sosiaalinen media on kehityksensä alkutaipaleella ja kansalaismedia suorakanavana oppimisen alkuvaiheessa. Mainostettu sananvapaus saa uusia muotoja, ja valtakoneisto määrittää mitä ja miten informoidaan raja-aidoin. Perusteluna on hallitsemattoman väkivallan suitsiminen.

Valtiollinen väkivalta jää jäljelle hyväksyttyinä sotina, joita vahvimmat saavat käydä mandaatilla (Libya) ja jopa ilman (Irak ja Syyria).

Terrorismi halutaan kitkeä pois, hyvä niin. Kuka ja ketkä määrittävät terrorismin, onkin jo hallitun sananvapauden asia. Valvontayhteiskunta on sääntöjärjestelmä, jossa eri kulttuurit näkevät ja ovat nähneet sananvapauden itselleen soveliailla tavoilla ja perusteluilla.

.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Topicin kuviin liittyen:

~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitellutkaan-iskua-suomeen-nain-zapad-todellisuudessa-eteni/ -

"Eikö Venäjä harjoitellutkaan iskua Suomeen? Näin Zapad todellisuudessa eteni

KASPERI SUMMANEN | 24.12.2017 | 13:50- päivitetty 24.12.2017 | 21:58

Asiantuntijan mukaan saksalaislehden kohu-uutisen väitteet Venäjän sotaharjoituksesta eivät pidä kutiaan.

Venäjän syyskuun Zapad (Länsi) -suursotaharjoitusta tarkkaan seurannut Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofman kiistää saksalaisen Bild-lehden Suomessakin laajaa mediahuomiota herättäneen uutisen väitteet. Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista. Saksalaislehden juttu perustui kahteen nimettömään ”länsimaiseen tiedustelulähteeseen”.

CNA:n ja Wilson Centerin tutkija Kofman arvioi Bildin uutisen väitteitä Venäjän asevoimiin keskittyvässä Russian Military Analysis -blogissaan. Kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan myös Viron yleisradion sivuilla. Kirjoituksessaan Kofman käy läpi, miksi monet saksalaisuutisen väitteistä ovat täysin epäuskottavia sekä antaa myös lyhyen selvityksen siitä, kuinka Venäjän suurharjoitus oikeasti eteni.

– Tästä harjoituksesta voi saada tärkeitä oppitunteja, mutta kuten aina, sensaatioväitteet sotkevat asioita ja johtavat säännöllisesti siihen, että ihmiset oppivat asioita, jotka eivät ole totta, Kofman kirjoittaa. ... "