perjantaina, toukokuuta 08, 2020

[4] Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?



*

...
HS: "Tutkimus: Ilmastonmuutos uhkaa kuumentaa miljardien ihmisten elinolot sietämättömiksi"

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006500207.html   - 
..

Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

Ilmaston osalta Korona tuli "taivaan lahjana", sillä sen ilmestyminen jarrutti kulutuksemme 30-70 prosenttiin "normaalista", mikä on ollut kasvuhokeman seurannaista meitä kaikkia elättävälle biosfäärille. Olemme osa tuosta Elämän monimuotoisuuden kirjosta, joka tosin muun muassa kulutustoimiemme myötä on kutistumassa.

Tähän koronalliseen aikaan sijoitellaan jo "uutta normaalia", mikä lienee vielä tarkemmin määrittelemättä. Eräs looginen määritelmä tuolle PM Sanna Marininkin NNV-hallituksen käyttämälle "uudelle normaalille" on vähentäminen - kulutushoetun kasvun sijasta.


On tosiasia, että viimeisen ~100 vuoden kulutushypetyksen ja kasvutavoittelun kumuloitunut ympäristöhaittajälki juuri meiltä läntisiltä kasvutalouksilta on ryöstäytynyt vauhtiin ja esimerkiksi muille, mikä taas lopulta tukehduttaa Pallomme hengenahdistukseen, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset saavuttavat läntisen ihmisen per capita kulutustahdin.

On hienoa, kun Suomen suurin laatumedia, joka peräänkuuluttaa faktisuuden hyvettä, ottaa nyt esille tämän kiperän tapahtumaketjun, jossa ihmisen osuus on ylittänyt reippaasti sen kulutusjäljen, mikä meille olisi luontaisesti suhteelliseen biomassaamme nähden "evoluutiosallittua".


Entä nyt, kun todellisuus puhaltaa yhä kuumempana omiin otsiimme?

Mitä meidän olisi tehtävä? Helppoa kuin aiempi heinän teko, sillä me Suomesta voimme näyttää esimerkkiä ja aloittaa hallitun vähentämisen ja tehdyn työn sopeuttamisen ostovoimallisiin tarpeisiimme. Näin voisimme ratkaista muitakin kiireentyneen ja stressaantuneen mielenterveyden sivuvaikutuksia.

Nyt on aika nähdä 'metsä puilta ja se kuuluisa aita sen seipäiltä'. Meidän on kyettävä siirtämään laskennallista vuoden ylikulutuspäivää tuonne Joulukuun lopulle tämän toukokuun sijasta. Onnistuuko? Keskimäärin otettuna - olisitko Sinä valmis reilun neljänneksen-kolmanneksen kulutusvähentämiseen?

Onko nyt näin tuo ihmisinhimillinen näyttö- ja vertailutalous illassaan?

...

                   *
                TIEDE [10103]

Ei kommentteja: