maanantaina, toukokuuta 11, 2020

Idän ja lännen välinen valtakamppailu - Koronan jälkeen?




...

HS

”Pandemia on tilapäinen suurvalta” – asiantuntijoiden mukaan kriisin jälkeen kamppailu vallasta jatkuu maailmalla entistäkin arvaamattomampana


..
Ilkka Luoma 

Maailmaa ravistelevan Koronan covideineen olisi arvannut yhdistävän yhteistä kamppailua ihmiskunnan edun nimissä. Näin ei ole nähty liiemmin tapahtuvan, vaan kukin valtio on keskittynyt ensisijaisesti toimimaan omanaan, turvaamaan omat edut ja lisäämään omavaraisuuttaan.

Vallalle on levinnyt reviiripuolustautumisen filosofia, jota evoluutio oli jo harjoitellut ja tuotekehittänyt satoja miljoonia vuosia. Kukin on omansa näköinen ja haluaa pitää ominaispiirteensä omiensa luona.

Ennen Koronaa ja Koronan jälkeenkin jatkuu idän ja lännen välinen vastakkainasettuminen. Nyt halutaan maailmallista enemmistöperiaatteellisuutta.

Aiemmin viime vuosisadalla elettiin Yhdysvaltain johtamaa maailmanjärjestystä - US' n populaatiosuhteella noin 0,3/7,2. Tänään rinnalle ja ohi on nousemassa Kiina - ""China' s Century" (The Newsweek) populaatiosuhteella 1,4/7,8.

Tähän päivään mennessä läntinen yhteisö on vallannut elintilaa yhteisakuntajärjestyksenä - niin Euroopan idästä kuin USA' na muualla maailmaa - erityisesti US Army' n johdattelemana - mediakin muistaa ne monet US-osallisteiset sodat liki kaikkialla - erityisesti öljyä tuottavissa arabimaissa - Afganistania unohtamatta.

Kiina tarjoaa jo maailmalle - erityisesti nousevaan Afrikkaan aiemman eurooppalaisen kolonialismin sijasta kiinalaista yhteiskuntajärjestystä, jonka jo kuullaan Kiinasta olevan vientituote (?)

Kiina ja Venäjä ovat löytämässä tosiaan - pienien mutkien kautta, jotka halutaan lännestä nähdä kiinalais-venäläisenä eripuran alkusiemenenä. Näin se ei ole. Kiinan presidentti Xi Jinping oli tulossa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa Moskovan Punaiselle torille juhlistamaan suuren Isänmaallisen sodan päättymistä* - kunnes Korona iski.

Tänään lännen ja idän välinen vastakkainasettelu ulottuu jo median harjoittamaan informaatiosotaan - nimikkeellisesti
West trolling manipulation -ilmiönä, joka kehitettiin idän vastineen East trolling propaganda' n rinnalle.

Suomi sijaitsee idän ja lännen vedenjakajalla!

...

Ei kommentteja: