tiistaina, toukokuuta 05, 2020

Bloggaajan kommentointia Helsingin Sanomiin - 04052020 - IX


--------- Bloggaajan ojentunut käsi kohden luojan luomaa yhteyttä kaikkeen --------                      


-04052020-


...
  • 1

  • Onnea, nykymaailma!

    Ilkka Luoma 
    Toivoisin lukijoidenkin eduksi, että HS-toimittaja Kari Huhta olisi valaissut tarkemmin Kuuban kriisin taustoja, joissa US' n masinoima vihamielinen maihinnousu Kuubaan Sikojen lahdella epäonnistui. Kuuban johtaja Fidel Castro osasi maihinnousun estää - pitäen maansa hauraan itsenäisenä.

    Samoin olisi ollut hyvä todeta, että edelleen US-masinoimat ilmavoimat pommittivat Kuuban lentokenttiä - siis jo ennen venäläisten tuomia ydinohjuksia.

    Neuvostoliitto toi ohjukset Kuubaan Kuuban pyytämänä, samoin kuin US on tuonut myöhemmin ydinaseet Saksaan, Hollantiin ja Turkkiin - tänä päivän niiden ollen siellä jo vuosikausia.

    Edelleen noista ydinaseista olisi voinut mainita, että, kun Moskova poisti Kuubasta omat kärjettömät ydinaseensa, niin vastineeksi tuolloin 1960-luvun alkupuolella US poisti ydinaseensa Turkista, tuoden ne sitten myöhemmin Incirlikin lentotukikohtaan - uudelleen.

    Maailma eli kauhun tasapainossa kahden ydinasesuurvallan varjosta - molemmilla on noin 10-15 000 ydinkärkeä, noiden riittäessä tuhoamaan liki koko ihmiskunnan.

    Kiina, joka on tänä päivänä maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15) on edelleen kääpiö ydinaseiden osalta noiden kahden rinnalla. Kiina on suuri vain kaupassa, väkiluvussa ja ympäristöhaitojen luojana - tänä päivänä.

    Jos taas katsomme per capita ympäristöhaittajälkeä, ovat kiinalaiset kaukana kärkisijoilta ja entistä kauempana, kun otamme huomioon haittajälkien kumuloituvuuden viimeiseltä 100 vuodelta.

    Sotilaallisesti Kiina on pieni, mutta kaupallisesti maailman suurin >
  • 2

  • Poliittinen väittely on lamaantunut, kun tiedotustilaisuudet ovat vieneet huomion pois eduskunnasta

    Ilkka Luoma 
    Hyvin vaikeissa tilanteissa ei ole aikaa eikä järkevää käydä eipäs-juupas väittelyä - niin ei tapahtunut Talvisodan kiihkeimpinä päivinäkään - vaan kansa puhalsi tehtaiden lattioilta maajussien kautta johtajakerroksiin saakka yhteen hiileen - ettei se sammuisi.

    Nyt ollaan keskimääräisen yltäkylläisyyden ajanjaksolla, josta valtiovalta säästääkseen terveystoimen resursseja laittoi jarruja kulutukselle ja kuluttajat karanteeniin ja muihin rajoitteisiin - ihmisten hyväksi, sillä nyt nähdään jo 'metsä puiltakin' - ilmanalan kirkastuessa näköpiiristämme.

    Emme ole Talvi- emmekä Jatkosodassa. Olemme virussodassa - toistaiseksi pulitehottomin asein, vain tehottomuuksien tuotekehityksessä, jossa luontainen evoluution lahja - immuniteetti odottaisi "oven takana", jos maksaisimme siitä "hinnan", jota ruotsalaiset nyt maksavat?

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus takoo rumpua, ja näin pitää olla. Rintamataistelussa pitää olla johtaja ja tämän esikunta. Mitä vaikeampi kriisi, sen enemmän edellytetään johtajalta ja johtaja taas nykyaikaisena marinismina osaa kuunnella, osaa tehdä analyysia kuulemastaan - tunnustaa myös virheensä ja korjaa niitä?

    Oppositio eduskunnassa on hampaaton, sillä Sanna vei heiltä sen vähäisenkin aseen - osatessaan rehellisesti (harvinainen piirre perinnepoliitikoissa) tunnustaa hallituksensa virheitä. Sanna ei ole perinnepoliitikko, vaan ihmisrealisti arkitaviksien joukosta, joka ei tarvitse teflonpuvustoa torjumaan heiteltyjä kansalaiskikkareita.

    Kansakuntamme huomasi, ettei Sanna ole teflonisti, vaan rehdisti kuuntelija, joka asetti "Elämä ensin" linjauksen, tarkasteli ryhmähenkisenä tapahtumasarjoja, teki korjausliikkeitä ja tästähän kansa tykkää. 'Kyllä kansa tietää', sanoi aikanaan legendaarinen Veikko Vennamo, joka ei hänkään ollut perinnepoliitikko.

    PM Marin otti oppositionkin mukaan keskusteluun, kuunteli heitä - myös presidenttiä, mutta toimii kuitenkin lain mukaan ja kiitti Sauli Niinistön "nyrkistä", mutta nyrkki jäi nyt Saulin taskuun.
  • 3

  • Kulmuni vappupuheessa: Tulevien sukupolvien maksettavaksi kertyy entistäkin suuremmat verot

    Ilkka Luoma 
    Tyypillistä valtiovarainministeripuhetta. Puolittaista lukkaroivaa opetusta, ehkä varoitusnuhtelua etukäteen, ettei sitten Koronan väistyttyä riemastuta kuluttamaan - velaksi.

    Nyt tuota velkaa otettiin ja otetaan valtion omien suojelupyrkimyksien vasta-aineiksi - itse taloudelle, joka osin pysäytettiin tai ainakin huolella järrutettiin - juuri valtiotoimenpiteiden kautta.

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus valitsi 'Elämä ensin' -linjauksen

    Ruotsi taas valitsi immuniteetin hankinnan ja 'talous edellä' -filosofian. Ei järruteltu niin voimallisesti, vaan annettiin ihmisille oma oikeus tavata, kokoontua ja kuluttaa -myös ravintoloissa.

    Valtio elää vaaleista, kansan valinnoista ja verotuloista, joita ryyditetään jatkuvalla velanotolla

    Ellei velka kasva - niin niitä ainakin uusitaan, loputtoman omaisesti - metsästäen yhä edullisempia velanhoitokustannuksia. Viimeiset yli 10 vuotta - aina valtiovarainministeri Jyrki Kataisesta lähtien valtiomme velka on kasvanut. Silti Katainen puhui, siis vain puhui, ettei 'tuulen tuomia' rahoja ole olemassakaan.

    Velka siis maksetaan takaisin?

    Tälle kohdin ollaan EU-Euroopassa kehittämässä vaihtoehtoa, joka esiintyy jo piilopuolittaisuutena Kreikan velkojen hoidossa, jossa ne ikäänkuin haihtuvat ilmaan - 'tuulen vieminä' rahoina (?)

    Nyt Suomessakin talousviisaat ehdottelevat vakavina helikopteroidusta EKP-rahasta, jopa valtioille, yrityksille ja ei puutu kuin kansalaiset, joille dumpataan pankkitileille 2 000 euroa puhtaana käteen: "Mene ja kuluta". Näinkö se tapahtuisi? Ehkä.

    Nyt valtiovelka ylittää EU-Bryssel määräykset, mutta sääntöjä hellitetään, jotteivat valtiot "kaadu". Eivät valtiot kaadu, mutta biologinen kierto voi kaatua, jos kulutus kasvaa yli äyräiden. Rajallisesta kun ei voi lohkaista jatkuvaa kasvua. Miksi talousviisaat hokevat kasvua?

    Maksammeko nyt otettavat koronavelat koskaan nollille?

    Veikkaan ettemme, vaan niistä ainakin osa "kuoleentuu" tuulen viemiksi rahoiksi, tai jäävät ikuisuuseriksi valtiotaseisiin.
  • 4

  • Vaihtuuko ihmetys Ruotsin koronalinjasta ihailuun?

    Ilkka Luoma 
    Se kaikkien koronoiden peruskysymys: Elämä vai talouden liike-ja kasvuenergia edellä?

    Ruotsi haluaa tuon liikkumis- ja kokoontumisvapauden Covid-19 -taudille altistumisen uhallakin nostaa kansakunnan immuniteettia, vaikka se käy tässä lyhemmässä juoksussa häijysti erityisesti vanhempien Elämää paljon nähneiden kontolle. Elämä on - ja se on sitä aina aikansa!

    Meillä PM Sanna Marinin NNV-hallitus valitsi tasa-arvoisen Elämisen tasapainolinjauksen, jossa sairaanhoito- ja tehohoitovalmius ja kapasiteetti riittävät koko ajan, mutta lopullinen uhriluku on vielä kysymysmerkki.

    On myös odotettavissa, että pidemmässä juoksussa meidän kuolleisuus Koronan aikaansaamiin tapauksiin jopa ylittää ruotsalaisten luvut, emmekä myöskään saaneet laajaa immuniteettia. Pahin peikko tässä on Koronan kehittyneemmän versio toisen aallon tulo ihmisten pinnalle.

    Mikäli muuntunut toinen aalto toteutuu, ei ehkä rokote, jota kilvan tuotekehitetään kymmenissä valtioissa - olekaan tehollinen, tämä tosin vain arvailulauseena. Kukaan ei tunne vielä kehitysasteella olevan tämän Korona-rokotteen toimivuutta käytännössä.

    Emme tunne myöskään viruksien "tehtäväkuvaa", muuta kuin sen, että se hanakka lisääntymään, jos otollinen "isäntäkasvi" on tarjolla, jopa tyrkyllä.

    Virukset ovat saaneet tuotekehittyä vuosisatamiljoonat evoluution täydessä ohjauksessa; kuten me ihmisetkin - homo sapiens-sapiens muotona, muutaman kymmenen tuhatta vuotta.

    Keskiajalla riivasi ainakin eurooppalaista ihmispopulaatiota mikrobi (bakteeri/virus?) - Musta surma, joka "tietojen" mukaan tuhosi puolet eurooppalaisista - on myös tässä oletettavaa, että riittävälle ihmispopulaatiolle kasvoi immuniteetti, todisteena meidän reipas lukumäärä tänään.

    Immuniteetti on evoluution luoma lahja Elämälle - ilman sitä ja kehomme puolustautumisjärjestelmää ei meitä ole.

    Elämä on lajisopeumallista kamppailua, johon "jostain hallittu" kilpailuasetelma suosii vahvoja, jotta lisääntymisen tulos olisi kyvykäs edelleen lisääntymään.
  • 5

  • Koronaviruksen pahimmin kurittamat alueet myös Euroopan saastuneimpia – ”Yksi tärkeimmistä syistä covid-19-kuolemille näillä alueilla”

    Ilkka Luoma 
    Tiedepiireissä tiedetty tulee näin julkiseksi meille kuluttajille. Lännessä elollisuuden mittausparametri on ollut bruttokansantuote. Tuon kansantuotteen nousu on ollut "elinehto", siispä kulutuksen on pitänyt kasvaa - olemme eläneet kasvuhokemassa, jopa talousasiantuntijat "sixteniläisinä" ja heitä ovat kompanneet poliitikot.

    Entä nyt, kun Suomi on saanut harvinaisen ilmiön NNV-hallituksen, jonkin aikaa maailman nuorimman pääministerin johdolla. Nyt PM Sanna Marin - sosiaalidemokraatti, on valinnut ja linjannut keskinäiskeskusteluin hallituksen ja oppositioinkin kanssa tämän 'Elämä ensin' -linjauksen. Ruotsi taas valitsi immuniteettihankinnan, vapauden ja kulutuksen.

    Viimeisten 100 vuoden aikana on puskettu ilmakehään, maaperään ja vesistöihin enemmän haitallisuutta, liian nopeana ruiskeena - meitä kaikkia kehittävän "biologian isännän - evoluution haitaksi"

    Biosfääri sai elää ilman ihmisperäisiä saasteita 99,99 prosenttia elollisuuden elinajastaan - näin evoluutio oli tottunut sopeuttamiseen omalla vakiintuneella toiminta- eli kellotaajuudellaan.

    Sitten ihmisen kulutushokema astui kehiin, noin 200-300 vuotta sitten

    Meidän kulutteisuuden kellotaajuus on huiman paljon nopeampaa kuin evoluutiolla on ollut tapana. Osa meistä haluaa 'yhä enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä'. Miksi näin? Siksi, että niin moni haluaa elää näyttö- ja vertailutaloudessa.

    Virus on isäntäkasvia etsivä vuosisatamiljoonainen eliö-olio. Se on saanut tuotekehittyä rauhassa satoja miljoonia vuosia. Viruksille ja muille mikrobeille on evoluutio kehittänyt vastavoimaksi immuniteetin, joka tosin pitää hankkia. Tuo hankinta vaatii uhreja ja siis elollisuudelta maksua - kuolemina.

    Ihminen on vahva tai heikko, jotain siltä väliltäkin. Jos keuhkomme saavat jatkuvasti kulutus- ja elollistarpeidemme haittatekijöitä, on se heikentäjä - ja näin Covid-19 iskee.

    Ehkä evoluution perimmäinen tarkoitus on ylläpitää vahvuutta sopeumallisella kilpailutekijällä. Kilpailimmeko itsemme tuosta yli?
  • 6

  • Aika ei katoa, vaikka tapahtumia perutaan

    Ilkka Luoma 
    Ajan pohdiskelu on aikaa vievää puuhaa, sillä aika jäädessään taakse on käsityksemme mukaan täysin menetettyä - eikä sitä saada takaisin. Ainostaan aiemman tapahtuman seuraukset ovat läsnä, ellei aika tehnyt tehtäväänsä.

    Ajan merkitys on mittauksellista

    Ellei ole liikettä - ei ole aikaakaan; se on helppo todeta - ei ole mitään lähtöä eikä perille tuloa. Jos molekyylien liike lakkaa - saatetaan saavuttaa absoluuttinen nollapiste (~ 273,13 C), jolloin kaikki pysähtyy - tosin emme tiedä jatkaako elektroni matkaansa, jolloin ajan käsite sen suhteen olisi olemassa.

    Entä atomin ydin, millaista liikettä siellä on - lopulta teoreettisesti ajatelluissa stringeissä -enkä tässä tarkoita ajan käsitettä naisten pikkupöksyissä, vaan jousissa - string theory, jossa "kuminauhat ilman poikkipinta-alaa" värähtelevät. Mutta, ellei poikkipinta-alaa, niin ei tilavuuttakaan - siis tyhjän kanssa koko juttu.

    Koronallinen aika alkoi tässä muutama kuukausi sitten median kertomasta Kiinan Wuhanista, jossa nyt läntisen tiedon mukaan Korona nousi "ihmispinnalle ja tietoisuuteen" tekemään tehtäviään, jotka evoluutio määritti jo satoja miljoonia vuosia sitten - oman tuotekehitysrytmin kellotaajuudella. Ja jälleen tullaan aikaan.

    Kellotaajuus mielletään toimenpiteinä aikayksikössä

    Maakin kierää Auringon yhdessä vuodessa, mikä on likiarvo. Tarkkaa aikaa ei ole, ja se on vieläpä yksilöllistä - vain ihminen määritti sekunnin, jolla taas ei ole mitään tekemistä Elämän kanssa, joka juontuu prosesseista, jotka pohjaavat kellotaajuuteen, joka on lopulta kaikille yksilöllinen - kuten yllättäen ajan kokeminenkin.

    Joskus tuntuu, että se lentää siivillä ja joskus se matelee. Tuntemus ei ole kellollista, sillä sekin Albert Einsteinin mukaan jätättää ja kertoo vain historiallista totuutta tapahtumasta, joka meni jo.

    Koronan aika päättyy joskus, mutta viruksien ei - sillä niin kauan kuin löytyy "isäntäkasveja", on myös viruksia, joille on säädetty ajallinen tehtävä. Aika on lopulta vain hetki nyt.
  • 7

  • Legendaarisen Mannerheim-ristin ritarin mitalit myydään eniten tarjoavalle – Hankalan hävittäjä-ässän johdolla pudotettiin lähes tuhat vihollis­konetta, ja siitä kiitoksena hänet ylennettiin kenraaliksi vielä 90-vuotiaana

    Ilkka Luoma 
    Kenraali Pajarin kunniamerkit päätyivät lopulta sinne ainoaan oikeaan paikkaan; Suomen valtion haltuun. Suomi voi olla vilpittömästi ylpeä sotilaistaan ja upseereistaan, he pelastivat meille Itsenäisyyden.

    [2006] Toivottavasti nykyiset siviilijohtajamme yhtiöissä ja virastoissa niin kunnissa kuin valtiolla ymmärtävät henkilöstön merkityksen osana yhteiskuntaa. Johtaminen on taitolaji ja se ei onnistu kaikilta. Johtajaksi ei käydä kouluja, johtajaksi synnytään. Karisma ei synny Korkeakouluissa, karisma syntyy luonteesta, sen lujuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja kyvystä vaatia itseltä enemmän kuin muilta.

    Johtajan ominaisuus on tarvittaessa antaa omastaan joukkojensa ja työntekijöidensä hyväksi. Sodat on voitettu joukkueina, ei yksilöinä. Taistelu on aina osallistuvan ryhmän summa. Paras johtaja säästää omiaan, mutta tiukan paikan tullen antaa kaikkensa. 1939-1944 jäi monia erinomaisia johtajia rintaman multiin kuollen joukkojensa edessä esimerkkinä. Kunnia on suurin ominaisuus, valitettavasti tänä päivänä kiihkoahneus ja kerskakulutus ovat karkoittaneet ne periaatteet, joilla Suomi pelastettiin.

    Museovirasto osti päättäväisesti Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri Aaro Pajarin merkittävät kunniamerkit ja palkinnot. Valtiomme osoitti arvostusta veteraaneja kohtaan hankkimalla huutokaupasta Tolvajärven taistelujen sotasankarin ja pienen ihmeen tehneen kenraalin mitalit. Pajari osoitti taistelujen ratkaisuhetkillä järkähtämätöntä vastuuta Isänmaastansa ja miehistänsä. Pajari voitti erittäin vaikeat taistelut esimerkillisellä johtamisella, nokkeluudella ja periksiantamattomuudella.

    Mitalien osto ei ollut pelkkä ostotapahtuma. Kauppa oli osoitus valtioltamme sen arvostuksesta sotiemme veteraaneja ja henkensä Isänmaansa puolesta antaneita kohtaan. Lisäksi valtiomme ostotapahtumalla halusi järjestää kaikille mahdollisuuden nähdä ja kokea yhden osan yhtenäisyyden hengestä, mikä vallitsi totuuden hetkinä 1939-1944. Kansakuntamme oli yhtenäisempi kuin koskaan.
  • 8

  • Saarikoski ja korona, 47. päivä: Pelastaako tiede, auttaako usko? Kari Enqvist ja Janne Saarikivi väittelevät koronasta

    Ilkka Luoma 
    1 - Kuuluu HS-klassikkosarjaan keskusteluna, jossa toimittajan kunniaksi jäi valita kaksi erinomaista keskinäisdebatoijaa - toimittajan työhän on paljolti myös osuvien aiheiden pinnalle nostoa (kuten viruksetkin 'uutena versiona' nousevat tietoisuutemme pinnalle) ja valikoimista sellaisten joukosta, jotka osaavat, mutta tässäkin jäätiin puolitiehen - täyden tiedon osalta.

    Mikäli ihminen tietäisi absoluuttisesti kaiken, siis myös tuon kosmologeillekin mysteerin - kaiken teoriasta täystiedon pinnalle tulona. Mikäli ihminen tosiaan tietäisi kaiken - kaikkien osalta - menettäisi uskontonkin merkityksensä?

    Tai sitten uskonto avautuisi aivan uudella tasolla - täydellisenä hyväksyntänä jostain voimasta, joka ohjaa, tietää, ja on olevaisuutena kaikialla - sille saattaisi muodostua 'jumaluuden käsite - universaalina käyttöjärjestelmänä', jossa ohjelmalausekkeiden kauneus, ehdottomuus ja täydellisyys kohtaisivat universaalissa sopeumassa ja synkronisaatiossa.

    Kosmologi näkee 'jumalan käden' katsoessaan ylös tuonne jonnekin - lähes äärettömyyksiin, tietäen, että universumin käyttäjärjestelmä muotoili pienimmätkin hippuset järjestykseen, jonka sekoittumista me vain ihmettelemme.

    Ihmettelyn myötä puolisuojelevasti kaatumisherkkää mielenharmoniaamme suojaten, hyväksymme matkalla syvyyksiin - vain nuo atomit, muun ollessa kaukana tuonpuoleisessa - jousien [string theory] herkkänä täydessä harmoniassa olevaa koossa pitävää tanssin voimaa.

    Ehkä se jumaluus alkaa vasta tuon atomistiikan rajan 'sisäpuolelta' - ikuisena voimana, jossa aika on käynyt niin vähiin, että on pysähtynyt - kun mitään ei sitten ollutkaan. Kaiken syvyydessä ymmärtämämme liike on poissa - on ikuinen liikkumattomuus, jota kohden 'jousien tanssi' käy ohjelmallisena päättölauseena ... ? >
  • 9

  • Sarkasmin asialla

    Ilkka Luoma 
    HS-sunnuntai kersäsi kasaan kolme klassikkokirjoitusta - tämä tervoismista huolimatta se toinen. Tässä ilmiselvästi hyvin tunnettu kirjailija Jari Tervo ei osannut/ halunnut nähdä trumppistiseen sielunelämään, joka on paljolti 'vaillinaisen tiedemieskyvyn' vuoksi kuvainnollisuutta - tässä desinfiointiaineiden spraysuihkeina ihmisten keuhkoihin.

    Tuossa kuvainnollisuudessa on hyvin arkijärkinen peruspoljento

    Kun ei osaa kertoa miten Korona saadaan keuhkoista poispyyhittyä - siis eliminoitua, niin sen sijasta otetaan sanallinen verbaliikka, ohituskaistaa kiihdyttäen - "suihkuta desinfiointiainetta". Tämähän on suorasanallista verrantoa - kuvainnollisuutta!

    Kun satavarmasti tiedetään käsidesinkin myötä desinfioinnin voima ja kyky, niin miksi ihminen (=tiedehankilö) ei keksi vastinetta tuolle käsidesin kyvylle tappaa (viruksiakin) - siis tuotekehittää se omin tieteellisin menetelmin, tutkimuksin, testauksin ja kokeiluin - kuten rokotteetkin kehitellään? Tätähän US-presidentti Donald Trump tarkoitti, lopulta!

    Nyt media tarttui aika tyypilliseen tapaansa trumppistiseen sanahelisyttelyyn - sekin ohituskaistaa pitkin, paneutumatta huolellisen sanatarkkaan käännökseen Trumpin lausahduksesta, josta tämä spraymeteli syntyi - aiheuttaen lopulta myrskyn vesilasiin - todellisuuslähtökohtaisesti analysoituna.

    Nyt sitten suosittu kirjailija iski kirveensä medialliseen harhakiveen, kun ei mitä ilmeisimmin jaksanut hänkään perehtyä huolelliseen käännökseen tuosta trumppistisesta suoramediasta.

    Olisi arvannut Tervon pureutuvan sanansäilällänsä tarkemmin tuohon spreijaavaan lehdistötilaisuushetkeen ja ollen hyvin tarkkana - ei ainakaan vielä, eikä tämän kertaisen tekstin perusteellakaan.

    Trump saa paljon näkyvyyttä mediassa ja media taas huomattavaa trumppismin säiläisyyttä, moitteina, syytöksinä ja harmina, ettei media ymmärrä Trumpin omaa näkymämaailmaa - syvällisenä tosi-tv - ja ajanhetkellä nolla mediapurskeena.

    Trump kehitti oman kansalaisen suoramedian - twiitteineen.

...

Ei kommentteja: