maanantaina, toukokuuta 25, 2020

"Ei enää koskaan!" -tämä niin kohtalokas huudahdus, kerta toisensa jälkeen



.
HS: "Korona tekee meistä pyhimyksiä tai paholaisia"

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006515547.html  - 


...
II Maailmansota oli järisyttävä tuhoamiskoneisto - ihmisen itsensä toteuttamana. Emme puutu enää tuon sodan synnyn vaikuttimiin eikä tavoitteisiin, kuin yhdeltä osin - "Ei enää koskaan" -tämä kuultiin kaikkien toimijoiden taholta - sodan loputtua.
Tuon maailmansodan jälkeen on sodittu verisesti. Esimerkiksi Vietnamin sodan aikana pudotettiin enemmän pommejä kuin koko II Maailmansodan Euroopan rintamilla yhteensä. Niin - "Ei enää koskaan".
Tämän vuosituhannen kuuluisimmat sodat ovat olleet ja ovat osin edelleen: Afganistan 2001 -, Irak 2003 - 2016?, Libya 2011 - ja Syyria 2013 - . On muitakin - Afrikan Mali, Somalia, Jemen ja väkivaltaa uhotaan niin Persianlahdella, Venezuelan avustuskuljetuksiin jne ... Ei siis enää koskaan?

..
Ihmisiä sävyttävät: "Lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä"; olemme kulutuskerrannaisia kasvuhokemassamme - haluamme näyttää kuin riikinkukko peräsulkiaan - olemmehan näyttö- ja vertailutaloudessa. Minulla menee näin hyvin; tienaan paljon, autossani on neljä pakoputkea ja sieltä lähtee muhkea ääni. Tunnen erinomaisuutta, vertaillessani itseäni muihin.
Korona tuli avuksemme. Saimme näkyvyyttä taivaanrantoihin, vuoretkin kaukaa tulivat esille - saimme silminnähden kaukokatseisuutta, mutta vain silmillemme, entä teoillemme - myöhemmin, kun Koronakin väistyy taka-alalle tehden tilaan uusille.
Koronan seurannaisena vähensimme kulutustamme 30-60 prosenttia. Onko tuo se määrä jolla biosfääri ja sen Elämän monimuotoisuus pelastuvat? Ehkä, tai sitten sekään ei riitä.
Olemme jättäneet meitä kaikkia Elättävään luontokokonaisuuteen kumuloituvat ympäristöhaittajäljet, jo 150 vuoden ajalta. Lähinnä läntinen kulutusyhteisöllinen "lisää ja nopeammin" on tehnyt tehtävänsä.
Meillä täällä kulutusonnelassa on henkilökohtainen ympäristöhaittajälkemme ylivertainen ja se on paha rasti, jos yritettäisiin hillitä kehittyvien maiden ihmisiä kulutusvähenemälle. Onko heillä sama oikeus kuluttaa kuin meillä?

"Ei enää koskaan!", herääkö jälleen tuo toteamus?

..
TIEDE | S24 | VU | FBV 
...

Ei kommentteja: