sunnuntaina, toukokuuta 10, 2020

Kuinka Dresden tuhottiin massapommituksin ja miksi atomipommit kehitettiin?




..
Saksan kolmannen valtakunnan kaupunkien siviilipommitukset sadoin ja jopa tuhansin pommikonein olivat raakaa tuhoamistyöskentelyä, jolla ei ollut enää sotilaallista vaikutetta. Saksan sotakone oli lyöty ja venäläiset hoitivat idässä maailman historian verisimmässä yksittäissodassa - Itärintaman sodassa - loput.
Saksan kansa ei taipunut noista massapommituksista - se taipui Adolf Hitlerin itsemurhan jälkeen valitun laillisen johtajan - Karl Dönitzin päätökseen antautua ehdoitta.

Erään tulkinnan mukaan II Maailmansota alkoi jo 1937, kun Japani hyökkäsi Kiinan Mantshuriaan ja tuo maailman verisin kokonaissota päättyi myös Aasiassa, kun Japani antautui amerikkalaisilleelokuussa 1945 taistelulaiva USS Missourin kannella.
Ennen täyttä antautumista US oli käyttänyt tähän mennessä ainoat atomipommit - lähinnä japanilaisia siviilejä kohtaan - aiemmin pommittamattomiin Hiroshimaan ja Nagasakiin; uhriluvun noustessa lopulta yli 150.000 - tuokin tuplapommitus oli rikos ihmiskuntaa kohtaan [?] - sekään ei ollut sotilaallisesti enää tarpeellista.
Nuo pudotetut atomipommit olivat rakenteeltaan ja toimintamoodiltaan erityyppiset, ja niiden käyttö oli myös testi, miten ne vaikuttavat aiemmin tuhoamattomissa kohteissa.

Kun nyt tässä ruoditaan turhia pommituksia (mitkä olisivat niitä tarpeellisia?!), niin ei ole syytä unohtaa Vietnamin sotaa, jossa US pommitti vietnamilaisia suuremmalla määrällä pommeja kuin koko II Maailmansodan Euroopan osalta yhteensä. Vietnamissa uhrimäärä nousi lähes kahteen miljoonaan, joista amerikkalaisia sotilaita oli noin 55 000.

II Maailmansota oli sotateknologioden huippukehittymisen aikakautta - kärkituotteenaan Albert Einsteinin varoittama ydinase, joita nyt on niin paljon, erityisesti kahdella ydinasesuurvallalla, että niillä tuhotaan lähes koko ihmiskunta.
Mitä teemme? Mitä USA' n ja Venäjän presidentit haluaisivat - entä muut ydinasevaltiot: Englanti, Ranska, Kiina, Israel, Pakistan, Intia ja arvattavasti Pohjois-Korea.

..
HS: "Tulimyrsky valtasi kauniin Dresdenin toisen maailmansodan lopun jo häämöttäessä – Välillä on hyvä muistuttaa myös saksalaisten siviilien kärsimyksistä"

..
TIEDE [6|10]


Ei kommentteja: