maanantaina, toukokuuta 04, 2020

Voimmeko tieteellistää uskonasioita?



*
...
HS:

Saarikoski ja korona, 47. päivä: Pelastaako tiede, auttaako usko? Kari Enqvist ja Janne Saarikivi väittelevät koronasta

..



Ilkka Luoma 

1 - Kuuluu HS-klassikkosarjaan keskusteluna [HS], jossa toimittajan kunniaksi jäi valita kaksi erinomaista keskinäisdebatoijaa - toimittajan työhän on paljolti myös osuvien aiheiden pinnalle nostoa (kuten viruksetkin 'uutena versiona' nousevat tietoisuutemme pinnalle) ja valikoimista sellaisten joukosta, jotka osaavat, mutta tässäkin jäätiin puolitiehen - täyden tiedon osalta.

Mikäli ihminen tietäisi absoluuttisesti kaiken, siis myös tuon kosmologeillekin mysteerin - kaiken teoriasta täystiedon pinnalle tulona. Mikäli ihminen tosiaan tietäisi kaiken - kaikkien osalta - menettäisi uskontonkin merkityksensä?

Tai sitten uskonto avautuisi aivan uudella tasolla - täydellisenä hyväksyntänä jostain voimasta, joka ohjaa, tietää, ja on olevaisuutena kaikialla - sille saattaisi muodostua 'jumaluuden käsite - universaalina käyttöjärjestelmänä', jossa ohjelmalausekkeiden kauneus, ehdottomuus ja täydellisyys kohtaisivat universaalissa sopeumassa ja synkronisaatiossa.

Kosmologi näkee 'jumalan käden' katsoessaan ylös tuonne jonnekin - lähes äärettömyyksiin, tietäen, että universumin käyttäjärjestelmä muotoili pienimmätkin hippuset järjestykseen, jonka sekoittumista me vain ihmettelemme.

Ihmettelyn myötä puolisuojelevasti kaatumisherkkää mielenharmoniaamme suojaten, hyväksymme matkalla syvyyksiin - vain nuo atomit, muun ollessa kaukana tuonpuoleisessa - jousien [string theory] herkkänä täydessä harmoniassa olevaa koossa pitävää tanssin voimaa.

Ehkä se jumaluus alkaa vasta tuon atomistiikan rajan 'sisäpuolelta' - ikuisena voimana, jossa aika on käynyt niin vähiin, että on pysähtynyt - kun mitään ei sitten ollutkaan. Kaiken syvyydessä ymmärtämämme liike on poissa - on ikuinen liikkumattomuus, jota kohden 'jousien tanssi' käy ohjelmallisena päättölauseena ... ? > [LINK]



.



2 - Viruksetkin ovat kosmologi Kari Enqvistin mukaan atomistiikkaa, siis sitä puolitiehen jäämistä. Virus ei tunnista atomeita, se elää niissä ja niiden alaisessa meille mystisyyttä aiheuttavissa osasissa, joiden silmiimme tulo on estynyt - vaillinaisuutemme vuoksi.

Nokkela ihminen keksi suurennuslasin ja vaipui fotonien armeliaisuuden myötä kauas pienuuksiin - maailmoihin, joissa virukset, nuo "jumallisuuden lähettiläät" [= scifistisesti] elävät jonkun sellaisen ohjauksessa - kaiken evoluution systematiikassa, jolle on vain ajanhetki "nyt". Tuo hetken olemattomuus on meille mysteeri, mutta virus [47|151] ei siitä välitä.


Millainen sanansaattaja tuo virus onkaan?

Sitä emme tiedä, emmekä halua tunnustaa lähettiläisyyttä, koska se olisi sitä mystiikkaa, jota tiedemiehet eivät atomisteina osaa hyväksyä. Niin tai näin, mutta virus on käynyt vuosisataisen tuotekehitysketjun läpi, ja aina silloin tällöin on järjestänyt meille ihmisille kiperiä hetkiä - ajassa.


Meille aika on syntyä ja kuolla

Emme ymmärrä noita rajapyykkejä - niin Elämän syntynä, kahden osasen kohdatessa - emmekä tuota toista rajapintaa, kun Elämä hellittää ja katoaa universumin käyttäjärjestelmän pilvipalveluihin - tietovarastoksi myöhempien aikojen saatoksi! [?]

Elämä on - hetken verran. Hetki on juuri nyt - ei muuta. e

..

Ei kommentteja: