maanantaina, marraskuuta 09, 2020

Kiinan tiedetty historia kutistettiin läntisten arvojen tueksi?


Kiinan historiajana ~ https://prezi.com/flsrzwtq5zae/kiinan-historian-aikajana/


*

...
Kiina on pisimmistä yhtäjaksoisista korkeakulttuureista ihmiskunnan historiassa


1 - Laatumedialta yllättävä yksipuolisuus, jossa yhden kiistattomasti pisimmän yhtäjaksoisen korkeakulttuurillisen historian jatkumo |* kutistettiin lähinnä muutaman sadan vuoden pituiseksi - alkaen keisari Zhu Di' stä (1402 - 1424 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Yongle - ), jolloin 'Kielletty kaupunki' Kiinan Pekingiin rakennettiin.


Toinen kiintoisa tekijä oli amerikkalaisen "kiina-asiantuntijan" valinta Kiinan historian tietokertojaksi

Verrannollista olisi, jos Yhdysvaltojen historiaa olisi kerrottu US' ssa asuvan kiinalaisen näkemyksenä, tekstissään tämä "us-asiantuntija" olisi voinut sanoa rehellisesti US' n historian alustuneen Kristoffer Kolumbuksesta

Löytöretkien jälkeen valkoinen eurooppalainen purjehti, nousi maihin ja valtasi maan intiaaneilta, jotka puhuivat monia erilaisia kieliä - jo "tuolloisissa osa-valtioissaan" - käyden aika-ajoin keskinäisiä sotia elintilasta ja ravinnonsaannosta.

Kiinassa ei vastaavia maihinnousuja ole tiettävästi tapahtunut tuhansiin vuosiin, jos olisi, niin mistähän he olisivat tulleet? |**

HS-jutussa olisi voitu - amerikkalaisenkin Jeremiah Jennen' kin tietäen, että Kiinan keisareiden sukudynastioiden alkaneen jo ~ 1800 eaa. - ollen Xia-dynastia, näin saadaan hallinnollisesti kiinalaisen kulttuurin iäksi noin 3800 vuotta ... ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_dynastiat -.

HS-jutun kertoja Jenne olisi samalla voinut, kun "aloitti" Kiinan historian 1400-luvun alusta, kertoa keisari Di' n hallinnon ja sen järjestäytyneen valtion olleen maailman suurin.

Keisari Di' n dzonkkilaivastot yhtenä eunukkiamiraali Zheng He' n johdolla purjehtivat "kaikilla maailman merillä - Kiinasta katsottuna" |1 -aina Afrikkaa myöten. Kiina ei löytöretkeillyt eikä koloniasoinut, mutta keräsi veroja maksuksi järjestetystä kaupasta ja turvallisuudesta. Kiina oli tuolloin maailman suurin kauppavaltio >
.


HS: "

Kiinan historiaa murskaamassa

"
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007461609.html  -


.
Keisari Zhu Di' n kuollessa vuonna 1424 Kiinan virkamiehet (mandariinit) sulkivat Kiinan rajat ja keskittyivät omiin asioihin

2 - Maailmanmatkailu Zhu Di' n innoittamana oli käynyt kalliiksi ja samaan aikaan rakennettiin Kiellettyä kaupunkia (1406-1420 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kielletty_kaupunki -), joka sekin kulutti valtion kassaa reippaasti!


Kiinan muuri, jonka sanottiin näkyvän Kuuhun saakka - ei näkynyt

Muuria alettiin rakentamaan - alueellisina osina noin 600 eaa ja pienien muurin/ vallin pätkien yhdistely alkoi noin vuonna 200 eaa - 'ensimmäisen keisari' Qin Shi Huangdi' n aikana.

Siinä HS-juttu on "oikeassa", että muuri menetti merkitystään jo Qing-dynastian aikana - alkaen noin 1700-luvulta. Pisimmillään Wikipedian mukaan [~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_muuri -] muuri oli alkaen jo 206 eaa. jälkeen, kun Han-dynastian valtakausi alkoi.

Miksi juuri nyt tällainen HS-kertomus maailmalliseksi vaikuttajaksi kohonneen Kiinan historiasta - onko Kiina uhka läntiselle vähemmistölle? Se kuitenkin jo tunnustetaan, että Kiina on noussut suurvaltaduopolin osatekijäksi, ollen bkt/PPP - IMF 2015 -tilastoinnin myötä maailman suurin talous.


Maailma on jakaantumassa vahvasti kahtia

Tämä idän ja lännen vastakkainasettelu ottaa tuulta, ja tässä laatumedia haluaa faktantarkistuksellisesti (?) osoittaa vapaan luotettavan sanan voimaa. Onko näin?

Tänään on havaittavissa enemmän paatosta idän vaikutteen diktaturimaisesta "paheellisuudesta, ihmisrikkomuksista ja vakoilusta kiinalaisen teollisuustuotannon eduksi" - kiintoisaa on se, ettei väitteiden eteen ole tuotettu selviä todisteita.

Samalla voisimme huomata, että kiinalainen nykymaailma edustaa jo Maapallosta noin 1,4/7,8 ihmiskuntaosuutta - US edustaa noin 0,33/7,8 -osuutta.


Kiintoisaa on demokratian käsittely tässä enemmistö-vähemmistö näkökulmista.

Oliko tämä vahvasti näkemyksellinen Kiinan historian HS-kertaus osa tätä paatosta, jossa Kiinaa ja kiinalaisuutta pitää nyt halventaa ja väheksyä? e
___


..
|* " ... Kiinalainen kulttuuri (yksink.中华文化perint.中華文化pinyinZhōnghuá wénhuà) on yksi maailman vanhimmista kulttuureista ja kehittynyt tuhansien vuosien aikana ... "


|1 Gavin Menzies "x" ~ https://trepo.tuni.fi/handle/10024/80772  - *-link

*Kirjoittaja Pekingissä - Kielletyn kaupungin portilla - sormi osoittaa kohden puhemies Mao Zedong' ia
...
[2030] | TIEDE | SUOMI24VU |


.

Ei kommentteja: