tiistaina, marraskuuta 10, 2020

Kuluttamisen pakkojuoksu rapauttaa mieltä ja sen tasapainoa

 


Piirros ~ https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/positiivinen-mielenterveys


*


...
Miksi pitää saada lisää - enemmän ja nopeammin?

1 - Markkinataloudessa jylläävät kasvun lait - sanoisinko kasvuhokeman pakotteet; on saatava enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Näin myös palkkaa, jotta tuo kulutuskasvu saadaan aikaiseksi.

Meiltä vaaditaan yhä enemmän, ja jos ei fyysistä liukuhihnaa nopeammin, niin ainakin ajattelun voimaa, jotta löydetään uusia hokemia markkinoille, jotta jälleen kulutus kasvaisi.

Näin meni edellinen 100 vuotta, jolloin samaan aikaan ympäristöongelmat kasautuivat - kumuloituivat ja keräytyivät luontokoneistoon tehden Elämän monimuotoisuudesta "hängästyneen koneen" - kun sekin tietyllä tavalla on ohjelmoitu "robotti".

Robotin pelko hengästyttää meitä ihmisiä - entä, jos robotti tekisi kaiken sen mitä Sinä - niin mitä meille jäisi, kun haluamme kuitenkin olla osa yhteisöä, joka haluaa tuottaa jotain hyödyllistä, tarpeellista ja toisiltamme tunnustusta saaden.


Miten Sinä määrittelet tarpeellisuuden?

Mietimme mitä teemme ylihuomenna, kun hihnat vinkuvat tekoälyllisten automaatiorobottien 5G-vauhdissa, tehden mitä - niin sitä, että kuluttaisimme vähintäänkin sen, mitä eilenkin, ja hiukan enemmän - olisiko se "hiukan enemmän" kestävän kasvun filosofialla tuo EKP' n vaade "pikkuisen alle kahden prosentin inflaatio - siis kaksi prosenttia lisää - vuosittain"?


Entä meidän mielenterveydellinen Elämän lama, kun heikompi ei jaksa oravanpyörässä juosta uusia kierrosennätyksiä

Jossain se raja tulee vastaan. Mielenterveyden palautuslääkkeitä syödään yhä enemmän, jopa koukuttavia jaksamispillereitä, ettemme tipahda kilpailuveneestä. Tässä kohdin tuntuu arveluttavalta: "Kaikkea on ja raha(a)kin |* riittää!"

Pitäähn saada hiukan enemmän kuin naapuri, tai ainakin uudempi auto pitää olla ja kesämökissä talviastutusvarustelu. Näinkö mennäään kierteessä yhä alemmaksi mielenterveydessä - lähelle ratkeamista, kun "seinät lopulta kaatuvat" > [2]


.
HS: "

Mielenterveysongelmat kasvavat työelämässä, työministeri Tuula Haatainen peräänkuuluttaa armollisuutta työpaikoille

"
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007609981.html  -


.
Kilpajuoksu alkaa jo esikouluvaiheessa, kun kilpaillaan näyttö- ja vertailutaloudessa - uusin ilmentymä on kännykät, niitäkin vertaillaan, jo ala-asteen ekaluokalla. Nyt jopa Pokemon-kortit ovat kisailun kohde - hyvä vai paha? |1

Mene ja tiedä, mutta oveluuden vaihdantasäännöt huomisen materiaalisvoittoiselle menestyspolulle luodaan jo kouluvaiheessa.


2 - Kilpailuun liittyy kouluista alkanut kiusaamisen kulttuuri

Mieleltään heikko ja epävarma on löytänyt omaksi pöngäksi toisen kiusaamisen, toivossa saaden seurailijat, jotka hekottelevat "nokkelien kiusaussukkeluuksien edessä". Se on paha harmi, kun moni koulukiusaaja jatkaa työpaikkakiusaajana ja somekiusaajana - se meni veriin jo nuoren henkisyyskasvun epävarmuusvaiheessa.


Ei siis ihme, että osaksi fysiikaltaan "kivikaudella" Elävän ihmisen psyyke horjuu, kaatuu ja hautautuu

Joka päivä jää nuoria lopullisesti työkyvyttömyyseläkkeelle. Osa siirtyy koukuttajien kautta huumeisiin - kun ei enää kestänyt painetta, mitä kulutusyhteiskunta vaati - merkkifarkkuina, ehostuksena ja harrasteina - olihan muotia, että vanhemmat juoksevat lastensa harrasteissa sanan mukaisesti kieli vyön alla.

Jokainen menetetty nuori on tappio ja paha olo hänelle itselle, vanhemmille ja yhteiskunnalle. Ollaan muutoksen edessä - nyt kannattaa huolehtia nuoret ja työssäkäyvät.

Kirjoittajana olen jo 63-vuotias, enkä enää katso olevan tarpeellista pohtia omaa, vaan lapsien, joiden varaan tämä yhteiskunta nousee tai huonoimmillaan kaatuu. Kannetaan vastuu ja huomioidaan lähimmäisemme. Sitten joskus on jo liian myöhäistä.

Hellitetäänkö hiukan, uskoisin, että meitä kaikkia Elättävä luontobiologiakin hengähtäisi, jos osaisimme vähentää kierroksia, kulutustamme ja hoksaisimme, ettei ikuisesti saavutettuja etuuksia ole.

Käärinliinat ovat taskuttomat, eikä edes omaa sosiaaliturvatunnusta saa mukaan matkalle, kun se "viimeisen aravan ovi aukeaa".

.
|* Miten on? ... ja 'rahakin vai rahaakin' riittää! e

..
|1 Juuri tänään 10. marraskuuta 2020 Pokemon-kortit kiellettiin kaksostemme alakoulussa - Pohjois-Haagan Helsingissä - rehtorin yleiskuulutuksella.


...

Ei kommentteja: