maanantaina, marraskuuta 23, 2020

Sananvapaus ja informaatio - miten käy suoran kansalaismedian?


Kuva: ~ https://www.vastarinta.com/lisaantyva-sensuuri-toteutuuko-sananvapaus/

(Selvyyden vuoksi kuvan ja linkin käyttö eivät tässä merkitse mitään sitoutumista, mutta lukea saa!) 


*

...
[ ... Maailmallista vaikutusvaltaansa puolustava ja maailmanpoliisirooliaan ylläpitävä Yhdysvallat kielsi Huawei -casen |1 myötä kiinalaisten ohjelmia USA' ssa ja houkutteli muitakin - lähinnä EU-valtioita ryhtymään Kiinan vastaisiin pakotteisiin, kiristämiseen ja uhkaamiseen ... ]

1 - Toisaalta Kiina on kieltänyt kansalaisiltaan jo tuon Facebookin, tosin se toimii kaikissa kansainvälisissä hotelleissa, joita Kiinassa on paljon - nuo lähinnä eurooppalaiset ja amerikkalaiset hotelliketjut tuottavat sievoiset voitot omistajilleen - Kiinasta.

Tosin eräät kiinalaiset ovat oppineet käyttämään Naamakirjaa sopivissa paikoissa, kun hotellin tai kansainvälisen yhtiön konttorin WLAN yltää mukavasti hiukan "uloskin" - tämä tiedetään Kiinan viranomaisten keskuudessa, mutta sen "annetaan olla" - miksi, siihen palataan seuraavassa tämän aiheen lisäkommentissa 2.

Maailma on jakaantumassa ja US käy yhä kovempaa informaatiosotaa Kiinaa vastaan - monien väitteiden ja syytteiden kuorruttamana - näihin väitteisiin houkutellaan myös läntisen yhteisön valtioita, tuottaen niille valinnanpakotteen - ehkä pidemmässä juoksussa itselleen ongelmiksi - jää nähtäväksi.
.
.

Tämän lännestä paljolti herätetyn ja käynnistetyn vastakkainasettelun takana on informaatiosodan lisäksi myös kauppasota, kun US huomasi jääneensä jo vuonna 2016 kakkoseksi maailman suurimpana taloutena - kyseessä bkt/PPP -mittaus - IMF' n toimesta vuonna 2015 >


.
HS: 

Salomon­saaret kieltämässä Facebookin – Vaikutus­valtaansa kasvattavan Kiinan sanotaan hääräävän taustalla*

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007624085.html.
Informaatiosota näkyy nyt meilläkin - näissä laatumedian uutisoinneissa, joilla yhä selvemmin näkyy hienostunut tarkoitushakuisuus. Meitä väännetään lännen eli US-hegemonian valintaan - aina aivan tavallisia lukijoitakin myöten. Tätä voitaisiin nyt jo kutsua jopa manipulaatioksi*.


2 - Sota kiihtyy erityisesti blokkiutumissa

Kiina sai päivä muutama sitten maaliin RCEP - maailman suurimman vapaakauppa-alueen synnytyksen vuosien väännön jälkeen "maaliin" - puhutaan Aasian vapaakauppa-alueesta. Sen amerikkalainen vastinversio TTP ajettiin US-presidentti Donald Trumpin myötä ainakin toistaiseksi "nurin".


Facebook on esiairut uudesta kansalaisen suoramediakehityksestä - käyden nyt kovaa kehityssotaa itse Naamakirjan moderaattoreita vastaan

Nyt yhä tiiviimmin tutkitaan Yhdysvalloissakin miten FB toimii ja miten sitä aletaan valvomaan - myös valtiohallinnon myötä. Toive kansalaisen vapaasta omasta suoramediasta jää vielä toivelistalle.

Ehkä nouseva 5G avaa portit ja kansalaiset saavat omaehtoisen vapaan sanan - sen aidossa muodossa, entä viha ja patoumat, joita nyt näkyy yhä enemmän juuri anonyymipalstoilla - miten niiden käy? Opimmeko olemaan "hyvä puheellisia -hyvin sanotusti", rakentavia ja toisiamme arvostavia, vaikka kannatusta ei kaikelle tarvitse antaa.


5G kehityksen myötä Kiina avaa informaatiorajoja, ja Naamakirjakin tulee sallitummaksi

Tässä kohdin Kiinan viranomaiset odottavat kiinnostuneina miten US ja EU laittavat suitsia ylimaalliseksi kasvaneelle Facebookille ja muillekin vastaaville - ehkä läntinen valvonta lähentyy kiinalaista valvontaa, kun huomataan uusien infoväylien olevan yhteiskuntahaitallistenkin toimijoiden käytössä.

Missä mennään vapaa sana, kun pilapiirtelykin |2 on saanut jo suurta vahinkoa aikaiseksi?Mikä onkaan tiedontuottajan ja sen välittäjän rooli ja vastuu - jää sekin nähtäväksi, kuten laatumedian määritys. e

..
|2 ~ x - 


...

Ei kommentteja: