perjantaina, helmikuuta 05, 2021

Joe Biden: " ..”Amerikka on palannut. Diplomatia on palannut” .."

 

Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-9006171

" ... Britanniassa julkaistiin tänään keskiviikkona niin sanottu Chilcot-raportti, joka perkaa maan osallistumista Irakin sotaan ja pääministeri Tony Blairin osuutta päätöksissä ... " -Yle


*

...

US-presidentti Joe Biden: " ..”Amerikka on palannut. Diplomatia on palannut”.. " -lainaus HS' sta.
Toivottavasti amerikkalaiset sodat, hyökkäykset ja pommitukset eivät palaa

Edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella - ei tehty kuin muutama pommitus, ohjusisku ja suunniteltu attentaatti tappona - Irakissa, kun USAF murhasi iranilaisen sotilaskomentajan.

Nuo pommitukset ja ohjusiskut kuin drone-murhatkaan eivät ole demokratiaa, jonka puolesta Biden lupaa nyt taistella
Oliko Afganistanista Syyriaan tehdyt USAF-pommitukset myös demokratian ja oikeusvaltioperiaatteiden puolustamista? Herää erityisesti täällä EU-Euroopassa kysymys, sillä moni EU-jäsenvaltio otti osaa näihin 2000-luvun länsi-iskuihin - Irakista Libyan kautta Syyriaan.
Biden avasi mallikkaasti pelin - soitti Venäjän kollegalleen Vladimir Putinille ja sopi heti kättelyssä strategisten ydinasekärkien määräksi |1 sovitun luvun - seuraaviksi viideksi vuodeksi. Maailma hengähti ja myös EU-Eurooppa.
Nyt Biden haluaa lopettaa jemeniläisten kurittamisen - aiemmin suorina USAF-iskuina ja nyt saudien taistelutoimien aseistamisen päättämisenä.

Mallikkuus olisi voinut jatkua Saksaan saakka |2
Ja näin olisi voitu kotiuttaa nuo Trumpin lupaamat us-taistelusotilaat. Se olisi luonut vakautta ja aseriisuntaa Euroopan tasolle - muistammehan, että Euroopan suurin valtio on Venäjä, ollen myös se toinen ydinasesuurvalta.
Iran on valmis sovintoon, kun US palaa takaisin yhteiseen EU' n , Venäjän ja Kiinan kanssa tehtyyn sopimukseen rauhaisemmasta tiestä kohden tasapainoa - uskontojen värittämässä Lähi-idässä ja arabimaissa - Iran mukaan lukien.

Venäjän vaikutusvalta on nyt kasvanut lähes onnistuneen Syyria operaation jälkeen
Nyt vuoroon tulee Iran. Jos Biden oivaltaa tehdä come back' in - on tie kohden normaalimpia aikoja kivetty - ainakin hyvillä aikeilla. Kun vielä saadaan Israel mukaan |3, voisi alueelle kohota uusi alku.
USA ei ole enää maailmanpoliisi |4 - vähemmistöedustajana. Kiina on tullut tasoittamaan tilannetta |5.


...

Ei kommentteja: