maanantaina, helmikuuta 15, 2021

Kuinka UM Haavisto pärjäsi kollegansa Sergei Lavrovin kanssa?


Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11790074

"Haavisto vaati Navalnyin vapauttamista. Lavrov kutsui mielenosoituksia "laittomiksi" ja syytti EU:ta suhteiden alasajosta." -Yle

*

...

A  HS: ” Haavisto pärjäsi suomalaisten asian­tuntijoiden mukaan hyvin, …”

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007804685.html  

..

IJL-kommentti: UM Pekka Haavisto pärjäsi hyvin |1, ja varsinkin siksi, kun Venäjän virkakollega Sergei Lavrov säästi Haavistoa, jonka Sergei alleviivasi toteamalla, ettei EU-ongelmat muuta Venäjän suhdetta millään lailla Suomen suuntaan. Tätä Lavrovin lausuntoa voidaan pitää voittona maalle, jolla on 1300 kilometriä yhteistä maarajaa ja joka on pohjoisosaltaan kiinni Venäjän Kuolan niemimaassa**.

 

Lavrov olisi voinut tuoda esille kaksi kiusallista asiaa Haavistolle

  1. Nato - Isäntämaa pöytäkirjan
  2. Norjaan kohta lennätettävät USAF-strategiset, tarvittaessa ydinaseistetut B-1 B Lancer pommikoneet. Kiusallisuus olisi löytynyt tuolta pöytäkirjasta - siellä ei kielletä ydinaseiden Suomeen tuontia. Sekin jo tiedetään, että USAF-taistelukoneet osaavat tulla Suomeen itse itsensä pyytäen.

 

Lavrov jätti tämän kysymättä | kertomatta -  

 .. vaikkapa Venäjän huolena Kuolan niemimaan suuntaan**, sillä siellä ovat maailmallisen ydinsodan vastauhkajärjestelmät - Borei-strategiset ydinsukellusveneet Bulava-monikärkisine atomiohjuksineen |2. Lavrov tiesi tarkasti tuon kaiken edellä olevan - ja jätti aiheen akselille presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö.

Lavrov halusi selvästi käsitellä Haavistoa silkkihansikkain - julkisessa mediatapahtumassa - mikä oli merkille pantavaa. Olemme erikoisasemassa - me olimme pidempään Venäjän tsaarin alaisina autonomiamme aikana kuin on nykyistä EU-Brysseliin luovutettua valtioitsenäisyyttä.

Haavisto toimi esimerkillisesti EU' n äänitorvena - jopa urheasti sitä puolustaen, vaikka todellinen päätöskykymme on vajaat kaksi prosenttia. Olemme uskollinen oppilas EU-Bryssel byrokratialle |3, ja tarkoin toistamme mitä meiltä odotetaan. Tämänkin Lavrov tietää.

Haavisto täytti kaikki ne toiveet joita hänelle asetettiin - jopa Brysselistä esitettyjen osalta – ’laulamme niiden lauluja, joiden leipää syömme’, vaikka ilkeämieliset parjaavat PM Sanna Marinin kauppaa, jossa ostimme EU' sta "2,7 euroa 6,6 eurolla" |4 - olemme oikea EU-mallioppilas. Ehkä saamme siitä palkinnon?




Kuva: ~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/97bea222-f85f-48eb-abe7-05f88e8cbe39

" ... 

Navalnyi ja Jehovan todistajat esille

" -Iltalehti

 Avoin kirje Pekka Haavistolle

.

B HS:Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston Lavrov-tapaamisesta: ”Hyvä suoritus!”

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007804497.html  

..

IJL-kommentti: Aivan aluksi - Hoitiko UM Pekka Haavisto ensisijaisesti EU' n vai Suomen etuja - ellei peräti hyväksytä, että Suomi, joka edustaa EU-päätöskoneistosta vajaata kahta prosenttia - saa hyötynsä juuri EU' n menestyksen kautta. Näinkö - miten oli pakotteiden osalta, kun Suomenkin oli niihin liityttävä ja maataloutemme sai pahasti siipeensä. Lienee korvattu EU-rahastoista?

Tärkeä huomio oli Venäjän UM Sergei Lavrovin toteamus Suomen suhteiden osalta - vaikka EU tekisi kuinka vahingollisia ratkaisuja Venäjää kohtaan - ei se muuttaisi suhteita Suomeen; tämä voidaan katsoa olevan Haaviston osittaista ansioita, vaikka hän toimi EU-äänitorvena, osasi Pekka käsitellä asioita julkisuudessa kohteliaan diplomaattisesti.

Löydämme kaksi kummallisuutta, jotka herättivät ainakin tarkkaavaiset lehdistötilaisuuden seuraajat:

1 - Helsingissäkin laki kieltää pandemian takia suuremmat mielenosoitukset, ja kun kieltoa ei ole noudatettu - on poliisi hajottanut nuo laittomat mielenilmaukset. Näin myös muualla monissa EU-jäsenvaltioissa. Onko Venäjällä sama laki - kyllä on, tätä Haavisto ei kommentoinut tai sitten halunnut huomioida.

2 - Sekin on selvää, että diplomaattistatuksella toimivat vierasvaltioiden diplomaatit eivät voi sekaantua isäntämaansa omiin sisäisiin asioihin |5, joista nämä laittomat 'navalnistien' mielenosoitukset oli esimerkki, noihin ei diplomaattipassilla olevien pitänyt osallistua - suurin osa Moskovassa toimivista diplomaateista tiesi tämän menettelyn, eivätkä osallistuneet näihin laittomuuksiin.

Lopuksi oli hyvä saada aito ja toisen puolen perusteltu seloste Ukrainan tapahtumista vuonna 2013-14, tällä kertaa paatokseen saakka ulottuneen länsiselitteen rinnalle Lavrov kertoi oman näkemyksen, joka on ollut liian monille lähes tuntematon tapahtumakuvaus. Tässä tuota Lavrovin selostetta ei avata kuin yllätysväitteen osalta, jossa EU jäi seuraamaan vierestä, kun vallankumous kaatoi laillisen hallituksen.


Haluaako EU Moskovaan vuoden 2014 "Maidanin"? -herää kysymys |6.


..

|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/09/ulkoministeri-pekka-haavisto-on.html

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/08/ydinsota.html

|3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/euroopan-unioni-eu-maho-jattilainen.html

|4

|5

|6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/05/valtaa-mellakoinnilla-tai.html

..

| TIEDE | TIEDE | SUOMI24 | SUOMI24 | VU | NATO | BLOG |


1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

18:54

Vastaanottaja:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi; sanna.marin@vnk.fi

Kopio:

erkki.tuomioja@eduskunta.fi; Paavo Väyrynen; pekka.hakala@hs.fi; lauri.nurmi@iltalehti.fi; ina.kauppinen@is.fi; terhi.toivonen@yle.fi; ville.skinnari@formin.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; mika.aaltola@fiia.fi; maria.ohisalo@intermin.fi; katri.kulmuni@eduskunta.fi

...