tiistaina, toukokuuta 17, 2022

Elämme jo kiinalaista vuosisataa!

|  2277  |  345729  |

.


https://www.newsweek.com/gop-senator-warns-china-century-reveals-plan-unravel-us-beijing-ties-1519739


***


..

Kiinan nouseva vahvuus ja vaikuttavuus pelottavat läntistä mediaa

Suomalainen media nyt sätittyään ja nokittuaan Venäjää, eikä sieltä sitten tullutkaan sitä (ainakaan toistaiseksi) median viljelemään "pahan valtakunnan" uhka-aaltoa ja "ilkeilyä", kuten "sotaministeri" PM Sanna Marin aihetta ilmaisi .. niin nyt kohteeksi otetaan Kiina, tuo idän jättiläinen, joka ohitti Yhdysvaltain bkt/PPP tilastot jo vuonna 2016 - tämän ehkä osaltansa herättäessä lännen vastatoimiin Kiinaakin kohtaan.
Tässä vastakkain asettelun kisassa suomalainenkaan media ei jää sanattomaksi ja näin se alkaa - tässä HS-toimittaja Mari Mannisen kirjoitus Kiinasta ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008777286.html -, HS-otsikoituna näin:

"Tällaista on olla valtion vihollinen – Kiinassa ulkomaisia toimittajia seurataan, tönitään ja pidätetään" ---

Niin, miksi tämä negaatiollisen paatoksen humina meidän mediasta, joka itseään kutsuu - kehuu jopa laatumediaksi, vaikka jo alkeellisetkin journalismin teesit jäävät piiloon ja taka-alalle, sillä sekaantuminen toisten vieraiden omiin sisäisiin asioihin ei kuulu yksipuolistettuna uutisvirtana rehelliseen tapaan kertoa kaikkinaisesti käsiteltävästä aiheesta, joka tässä toimittaja Mannisen jutussa lähentelee jo manipulaation piirteitä. Miksi näin?

Maailmassamme on meneillään vahva idän ja lännen välinen vastakkain asettelun kierre [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy?changed=1652520910 - ], jota lietsotaan voimalla esimerkiksi Ukrainasta, jossa Venäjä on saatu täysin median "tikun nokkaan" - median käsittelemättä läheskään kaikkia asiayhteyksiä miksi Ukrainassa on sota.
--

Kiina + Venäjä > USA + EU -tulevaisuuttako ja aikaansaako tämän nyt myös Kiinan vastaisuuden mediallisena ilmiönä
['Kun media kokee nyt jo etukäteen voittaneensa Venäjän' ja saanut manipuloimalla kansakuntamme Venäjän pelkoon ja internetpaalisten galluppien vääristelyin Naton taakse - on syntynyt riemujuhla ratkaisusta, joka heijastelee mahdollisuutta suurvirheeseen |1 vuoden 1941 mukaisesti. Tässä kohdin nykyiset natojäsenvaltiot saattavat pelastaa meidät tuolta 1941 virheeltä - väärästä puolen valinnasta, kun olisi ollut mahdollisuus pysyä sekaantumattomana muiden asioihin ja luoda henkeä, että meiltä voisi mikä tahansa valtio saada "hyviä palveluksia" omiin konflikteihin - nyt tämä TP Sauli Niinistön toive ja tavoite saattoivat ajaa Suomi-laivan karille.]*
--

Kiina on eräs maailman vanhimmista jatkuvista korkeakulttuureista
Kiina ei ole sotija, eikä sotilasvaltio kuten Yhdysvallat. Kiina on kauppakansa, joka haluaa käydä kauppaa omasta kokoluokastaan, mikä edustaa maailmastamme ihmispopulaatiollisesti ~1,4/8,0 osuutta, kun taas sille jo uhkauksia ja pakotteita luonut [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/79691/huawein-ylivoimaa-koetetaan-torpata-epareiluin-keinoin - ] US edustaa lukusuhdetta ~ 0,36/8,0. EU' n ollessa ~ 0,44/8,0 ja Suomen ~ 0,0055/8,0.

Median tehtäväkenttä ymmärretään lännessä "demokraattisten ilmiöiden vuoksi" neljänneksi valtiomahdiksi, ja tämä hyväksyttäisiin täysin, jos media itse hallitsisi journalismin pyhät teesit pysyä totuudessa, tai ainakin niin lähellä sitä kuin mahdollista -
.. kertoen myös sivuvaikutteet edestä ja takaa, joilla on merkitystä miksi näin - ei siis vain syyte, vaan analyysi miksi. Analyysin tekijältä vaaditaan paljon - läntisen silmälasit olisi kyettävä riisumaan läpinäkyvän asiaporaavan ymmärryksen edestä ja näin kohtaamaan erilaisuudet, jopa rikkauksiksi moniarvoisessa maailmassamme.

Mediasyytteidenkin kanssa tulisi toimittajien tarkistaa tapojaan,
.. jo läntinen oikeuslaitos vaatii vankkoja todisteita, muutoin tuomiot jäävät toteutumatta - tämän jos media ymmärtäisi, siis kaivella oikeita todisteita esille ja tuoda niitä arvelujen, luulojen, otaksumien, nimettömien lähteiden kuin väitteiden tilalle, olisi mediakin saamassa takaisin kansalaisarvostuksensa [ ~ https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dc3ec3ff-bb9c-4332-a74a-911aefb91d86 - vuodelta 2021 ja ~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html - vuodelta 2016, media instituutiona - todettakoon, että sosiaalinen media on tässä osa mediakenttää!]

! Mediaväen mielipide ei ole aina totuus, vaan asiayhteydestään lukijaa ja katsojaa haitallisimmillaan ohjaava toimenpide, jolla on yksipuolinen tarkoitus -eikä jälleen liity journalismin pyhiin teeseihin !

..
Kiina on omanlaisensa historiallinen luomus, jossa vaikutteita on kasvatettu erilaisista yhteiskuntamalleista vuosisatojen saatossa - yhden vaikuttavuuden ollen aina sama - sekaantumattomuuden laki -sanoisin. [24-1]
.. viimeisenä kommunismi, jota viritetään valtapuoluehegemonialla
- tämän katsotaan olevan tämän maailmanajan se oikea tapa ohjastaa noin 1400 miljoonaa ihmistä - kansalaista, joille kollektiivisuus on enemmän etusijalle kuin läntisen mallin mukainen individualismi. Meidän suomalaisten on hyvä muistaa että jokaiselle meille löytyy noin 250 kiinalaista ystävää, toveria, kaveria kuin ostaja- ja matkailijakandidaattia.


Ihmisten syvimmät tarpeet ovat kaikkialla yhtäläiset!
Kiinalaisten tarpeet kokea omaa yhteiskuntaansa ovat likimain samat kuin missä tahansa - turvallisuus, hyväksytyksi tuleminen ja oma perhe, suku ja näiden yhteenkuuluvuus ovat tärkeitä niin meille suomalaisille kuin kiinalaisillekin.

Eräs piirre tällä tuhansia vuosia vanhalla kiinalaisuudella on -
.. se on sekaantumattomuus ja sotkeutumattomuus muiden vieraiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin - tämän ymmärtäminen länsimediassa tuntuu oleva vaikeaa.

Läntinen media kokee tärkeämmäksi yksilön etuiluhaluiset tarpeet ja pyyteet, kun taas Kiinassa yhteisöllisyys - kollektiivisuus on se voima, jolla Kiina on ottanut nyt asemansa ja hakee kokonsa mukaista vaikuttavuutta moninapaisessa ihmisyhteisöympäristössä.

Kiina ei halua olla uusi USA, vaan erilaisten yhteiskuntamallien eräs ilmentymä, joka kantaa lopulta pidemmässä juoksussa sen kokonaisvastuun mitä ihmiskunnallekin kaikkinaisesti elinkelpoinen biodiversiteetti lopulta edellyttää.
Olemme jo ympäristötuhojen rajalla ja kumuloituva laskentakaava ei aja enää läntistä tapaa nähdä liikaa liian nopeasti liian harvoille - tämä tie on kuljettu loppuun [ ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -, YLE-otsikoituna näin - toimittajana Seppo Heikkinen:
"

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa

"
- sen kumulatiiviset ympäristöhaittatilastot jo todistavat -
.. ja varsinkin ajattelumalli, jossa joillain yksilöillä olisi enemmän etuoikeuksia kuin muilla - on taakse jäävää Elämää, siis on aika kohdata totuus per henkilö - per asukas ja per valtion kansalainen tavalla, jossa kannamme yhteistä vastuuta koko Pallostamme. [T-3]

..
Kiina on ja pysyy -
.. sätitään sitä meiltä päin mediakeinoin miten tahansa. Viisaampaa on opetella riisumaan länsilasit kasvoilta ja kokea muidenkin historia, kulttuuri, elintavat ja -mallit yhtä oikeutetuiksi kuin omamme ja samalla opitaan, että kukin yhteiskuntamalli rakentaa omaa kehitystään, ja kantaa omaa vastuuta omista virheistä, joita rakentuu aina ja kaikille yhteiskuntamalleille, siksi kokeilevaa yhteiskuntakehityksen tie on ollut ja on edelleen -
.. emme osaa vielä etukäteismallinnusta, jolla noita kehityspiirrevirheitä täysin vältettäisiin, siksi olisikin tietty pidättyväisyyden määrä kohteliasta ja huomaavaista, kun kuitenkin kaikki me teemme yksilöllisiä ja valtiollisia virheitä.


..
EKSTRA 1
Tämä on merkittävin uutinen Suomelle. Venäjä ei hyökkää Suomeen, eikä Kiina. Noiden sijasta Kiina ja Venäjä muodostavat yhdessä maailman suurimman talouskeskittymän raaka-aineiden kera. -
.
~ https://yle.fi/uutiset/3-12447421 - , YLE-otsikoituna näin:
"

Natoa vastustava Kiina keskustelee kiivaasti Suomen päätöksestä liittoutua

"

EKSTRA 2
"

Suomalaisasiantuntija: Jos Vladimir Putin syrjäytetään, se on suurvallan pahin painajainen – ”Kiina tarvitsee Putinia”

"
IJL-kommentti: Kiina tarvitsee kauppaa, markkinoita, raaka-aineita ja erityisesti moninapaista maailmannäkemystä, jossa vieraat kunnioittavat toistensa erilaisuutta - eikä koeta ohjailla kaupalla, pakotteilla, uhkailuilla, sodilla ja muulla vaikuttamisella sellaisia, jotka eivät istu esimerkiksi läntisen maailman ajatusmaailmaan. Kiina edustaa maailmastamme yksin jo enemmän kuin koko läntinen maailma - ollen 1,4/8,0, kun taas USA - läntisen maailman johtaja, joka haluaa ylläpitää viime vuosisadalla hankittua hegemoniaa - lähinnä sotimalla maailmanpoliisina, edustaa 0,36/8,0 osuudellaan.

PS - IJL-kommenttiin: Suomessa on vain muutamia erinomaisia kiina-asiantuntijoita, mutta useimmilla on eräs yhteinen ongelma; he eivät osaa riisua länsilaseja silmiltään - eivätkä näin täysin ymmärrä mitä tarkoittaa moniarvoisuus ja maailmallinen moninapaisuus eikä sitäkään, ettei kannattaisi sekaantua itsenäisten vieraiden valtioiden omiin sisäisiin asioihin.


..
EKSTRA 3
"

Kiinan asema maailman­talouden veturina murenee – miten käy presidentti Xin?


" -toimittajana Outi Kokko...
Viitteet ja linkit:


|* Venäjän reaktiot olivat todellisten asiantuntijoiden mukaiset. Median Venäjän pelon lietsonta osoittautunee manipulatiivisesti härskin ylimitoitetuksi. Edelleen kysytään miten Venäjä meitä aikuisten oikeasti uhkasi viimeisen 20 vuoden aikana, kun samaan aikaan USA kävi omia hyökkäyssotiaan monilla rintamilla - kehitysmaissa ja kaukana omilta rajoilta, lopputulemana kaikkiaan 100 000 tapettua siviiliä Afganistanista Irakin ja Libyan kautta Syyriaan. Miten on media, mikä meni pieleen?
..


..
| 131 TIEDE 461 | SUOMI24 | VU | FB | Vapaa sana | FB BLOG | TWITTER |..
Ilkka LuomaHS-kommentit - IJL

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: perjantai 20. toukokuuta 2022 12:28

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; ville.skinnari@formin.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi

Kopio: mika.aaltola@fiia.fi; matti.nojonen@ulapland.fi; jyrki.kallio@fiia.fi; mikael.mattlin@utu.fi; tuuli.koivu@nordea.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Elämme jo kiinalaista vuosisataa!..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: perjantai 20. toukokuuta 2022 20:16

Vastaanottaja: jussi.halla-aho@eduskunta.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; petteri.orpo@eduskunta.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; Paavo Väyrynen

Kopio: kirsi.crowley@yle.fi; Mari Manninen; seppo.heikkinen@yle.fi; outi.kokko@is.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; sinikukka.saari@fiia.fi; hanna.smith@hybridcoe.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Elämme jo kiinalaista vuosisataa!...

Ilkka Luoma kirjoitti...

III-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: perjantai 20. toukokuuta 2022 21:43

Vastaanottaja: Sami Sillanpää; ville.simila@hs.fi; Laura Saarikoski; bjorn.wahlroos@sampo.fi

Kopio: Anu Ubaud; matti.pesu@fiia.fi; tytti.tuppurainen@vnk.fi; Risto E. J. Penttilä

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Elämme jo kiinalaista vuosisataa!...