maanantaina, toukokuuta 09, 2022

Yhdysvaltojen ja Venäjän sotakassat -raskasta mediamanipulaatiota

 |  2270  |  345110  |  00000  |

.


M&T kuva:~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/11bd07b4-2bba-556e-ad88-8d97cb11a631 - , jonka alta paljastuu hyvin kiintoisa medianäkemys "sotakassasta" - ennen Ukrainan sotaa, jo vuodelta 2019 - " .. Lopettaa kuluttaminen ja kerätä sotakassaa .. " - miten tuo kuluttamisen lopettaminen on sotimisen osalta toteutunut niin Yhdysvalloissa kuin Venäjällä --- mediana M&T, joka varmasti on pohtinut maatalousasiantuntijana tätä ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a - aiheena, jossa Venäjä saattaa olla myöhemmin jopa maailmanlaajuisesti ruoka-aitta!


****


..

Sotakassat Yhdysvalloissa ja Venäjällä

PROLOGI - Sipri ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008772646.html - 

" .. SUURIMMAT sotilasmenot [yhteensä 2 113 miljardia USD] oli viisikolla Yhdysvallat [803 miljardia USD], Kiina, Intia, Britannia ja Venäjä [66 miljardia USD]. Niiden osuus kaikista maailman sotilasmenoista oli 62 prosenttia .. " 

Häveliäästi HS unohtaa tuossa jutussaan kertoa US' n osuuden, sen ollen kaikista maailman sotilasmenoista 38 prosenttia - on siinä melkoinen sotakassa!

.


Valtiot käyvät sotaa ja ne rahoitetaan lähinnä kunkin valtion varoista - ollen useimmiten kansalaisten veronkannosta saatuja rahoja - tuo onkin nyt saanut uuden mediakäsitteen - Sotakassa!
.
YLE https://yle.fi/uutiset/3-12432242 - "Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia"
.


! . Nyt puhutaan paljon Venäjän sotakassasta, jonka sanotaan mahdollistavan sodan Ukrainassa . !

Miten puhuttiin vuosina 2001-21 Yhdysvaltojen sotakassan kartuttamisesta |1, kun US kävi jatkuvaa hyökkäyssotaa Afganistanista Syyriaan - välissä olleen hyökkäykset ja pommitukset Irakiin, Somaliaan, Jemeniin, Maliin ja Libyaan ..
.
|1 Mitkä valtiot kävivät aktiivisinta kauppaa Yhdysvaltojen kanssa vuosina 2001-21, ja miten mahdollisia pakotteita, jäädytyksiä kuin yksityisten amerikkalaisten liikehenkilöiden omaisuuksia takavarikoitiin - ja suunniteltiinko niiden realisointia afgaani-, irakilais-, jemeniläis-, somali- kuin libyalaissiviilien kärsimyksien korvaajiksi -hyvitteenä US-hyökkäyksille.
.

(Valtiot käyvät myös ulkomaankauppaa - suuntaan ja toiseen, niin Venäjä kuin Yhdysvallatkin. Ulkomaankauppa on globaali-ilmiö, joka usein kehittää kunkin valtion omia mahdollisuuksia edesauttaa elintasoa ja elämisen helpottamista, löytäen tuotteita ja palveluita, joita oma mielikuvitus ja tuotekehitys ei yksinomanaan oivaltanut kehittää ja tuottaa -tässä muuten yksi syy miksi Kiina on maailman suurin talous ja vientivaltio!)


.
Aseteollisuus on monissa valtioissa erityisen merkittävä tuotekehityshautomo, mutta erityisesti työllistäjä ja muun teollisuuden rahoittaja [ ~ https://voima.fi/artikkeli/2011/muutaman-biljoonan-bisnes/ - ], oman aktiivisen tuotekehityksen vuoksi, tarviten paljon ulkoista apua komponentteina, osakokonaisuuksina kuin oheistoimintoina. Sota- ja aseteollisuus on eräs juurilähde sotakassoille.

Sotakassaa voitiin aikanaan historiassa täydentää myös siirtomaaryöstöinä, kolonisaation seurauksena - löydettiin halvalla hopeaa, kultaa ja muuta arvokasta tilkitsemään sotivien isäntämaiden sotia, vaikkapa Euroopassa - muistamme suurimmaksi kolonialistiksi Iso-Britannian, joka hallitsi aikanaan suurta osaa maailmaamme, tuottaen siirtomaistaan hyötyä isäntämaalle, joka taas loi mahdollisuuksia luoda maailman suurin kauppa- ja sotalaivasto. [T-1]

..
Kukaan ei varmasti tarkoin tiedä kuinka suurta sotakassaa Yhdysvallat käytti ja pyöritti, kun se hyökäten soti kaukana omilta rajoiltaan - lähinnä kehitysmaissa - vuosina 2001-21.

Nuo amerikkalaissodat kestivät pidempään kuin kuuluisa Vietnamin sota, jossa US - nykyinen Naton ainaissotilasjohtaja käytti Vietnamiin rahaa eniten siihen mennessä käytyihin yksittäissotiin verrantona. Toisaalta Vietnamin sota työllisti valtavasti amerikkalaisia, kun piti täydentää menetettyjä sotakoneita - jo pelkästään helikoptereita US menetti Vietnamin sodassa - tuhansia, ja näin syntyi täystyöllisyys esimerkiksi Boeing' lle.

Nyt tänään Venäjän sättimis- ja näykkimispaatoksessaan kuin suomalaisten pelottelun infernaalissa - "piruiluudessaan" [ ~ https://urbaanisanakirja.com/word/infernaalinen/ - ] media keksi "uuden sotatermin" - sotakassan, unohtaen reippaasti paljon suuremman sotakassan, joka lihoi vuodesta toiseen amerikkalaisten käyttöön noina 20 vuotena, mitä USA käytti omiin itsealoitettuihin hyökkäyssotiin Afganistanista Syyriaan. Miksi näin?
--


Ukrainan sodan näkyvyys - sotakassaesittelyn oheen on kymmenkertainen verrattuna US' n 20 vuotiseen hyökkäyssodan käyntiin vuosilta 2001-21 ---

Miksi media tuottaa omalla hienostuneella manipulaatiollaan, jopa yksipuolisella yhden osapuolen esittämällä sotapropagandallaan -

.. tuottaen Ukrainan sodan osalta reilu noin kahdelta alkukuukaudeltaan palstamillejä kuin kuvaruutuminuutteja noin kymmenkertaisen määrän siihen nähden jos teemme vertailun Yhdysvaltojen käymiin hyökkäyssotiin. Tuo hyökkäyssota on massiiviviljelyssään myös tämän "uuden medianormaalin" uutuuskeksintö, jota ei esiintynyt noiden US-hyökkäyssotien yhteydessä ..


Herääkin kysymys miksi media selvästi eriarvoistaa viestinnässään sodat -
.. jopa niin että ihmisarvo, ihmisoikeudet kuin inhimillisen elämän mahdollisuudet ja niiden käsittely ovat kovin eriarvoisessa asemassa, jos katsot vaikkapa afgaanien ja irakilaisten elinoljen kerrontaa suomalaisille lukijoille ja katsojille. Mikä tekee tämän eriarvoisen sotainformaatiokulttuurin - onko eurooppalaisen henki jotenkin arvokkaampi kuin jossain muualla .. -herää hyvin vakava kysymys, esitettynä medialle. [24-1] [T-2]


Entä mediakäsittely, kun katsotaan miten sotapakolaisia käsitellään?

Moni muistaa erinomaisesti, kun Ruotsista vuonna 2015 ohjattiin meille reilu 20 000 sotapakolaista, "myös" Venäjältä |2 - lähinnä Afganistanista ja Irakista.

Miten tuolloin käsiteltiin ja millaisin silkkihansikkain sota-alueelta tulleita ihmisiä, nuoria miehiä, perheitä ja äitejä, jos vertaa nykyiseen tapaan käsitellä mediassa ukrainalaisia lapsia ja aikuisia, lähinnä ehkä äitejä - miksi tässäkin nähdään voimakas ero, jopa kansalaisviestinnän osalta?

Erottaako sodan maantiede julmuudet, tapahtumat kuin vaikeudet toinen toisistaan - onko tällä eurooppalaisuudella jokin lisäävä merkitys inhimillisyyden suuntaukselle, onko ukrainalainen hätä jotenkin erilainen kuin somalin tai jemeniläisen? -herää tässäkin vakava kysymys, ihmisyyden tasa-arvosta! Miten on natojenkaava media - näettekö jotain erilaista näiden sotamaantieteiden osalta?


Entä uhkakuvien koplaus - miten tässäkin maantiede vaikuttaa?

Niin Ukraina, kuin aikanaan Serbia |3 ja myöhemmin Syyria, Irak kuin Afganistan ovat aina "lähellä ja kaukana", mikäli osaamme käsitellä sotia niiden oikealla tavalla, puolueettomasti - tappaminen, väkivalta ja hätä koskettavat aina, oli välimatkaa niin 1000 kilometriä kuin 3000 kilometriä - sota on aina "lähellä", mutta miksi minkäkin sodan uhka on sitten niin erilainen - riittääkö siihen tekijäksi itse hyökkäävä valtio - oli se sitten Yhdysvallat tai Venäjä - molemmat ydinasesuurvaltoja. [24-2]


Onko kyse kuitenkin laajemmasta kontekstista - idän ja lännen kiihtyvästä vastakkainasettelusta [ 673 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - 3079 ], jonka juurisyy onkin maailmallisen hegemonian varmentuminen ja pysyminen juuri ~ 1/5-osa vähemmistöisellä lännellä? Entä itä, joka voidaan nähdä jopa ~ 4/5-osa enemmistöisyytenä; miten on onko tosiaan kyse vastakkainasettelun voimistumisesta [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - ]?

Tosiasia on kuitenkin se, ettei meitä Suomea toistaiseksi uhkaa todellisuudessa mikään Venäjän toimi, joka on mediassa saatu jo "pahan valtakunnaksi" |4, uhaksi ja jopa sen presidentti - Vladimir Putinin - on saatu täyteen jotain pahaa -kuten meidän TP Sauli Niinistö kertoi julkisesti |5. Miksi näin. Emmekö halua ymmärtää kahta aivan eri asiaa, joita kutsutaan nimityksillä - uhka ja varauma [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/04/uhka-ja-varauma-ovat-nato-keskustelussa.html - ].

Oliko nyt lopulta ainoa motiivi medialta käsitellä niin eriarvoisesti kahta hyökkäyssotaoperaatiota - US hyökkäyssotia Afganistanista Syyriaan versus tähän Venäjän Ukrainan hyökkäyssotaan - vain ja ainoastaan Nato, johon media jenkaa nyt täysillä suomalaisia ja Suomea |E.

Nyt näyttää siltä, että natottava media onnistuu vaihe ykkösessä, jolloin päivän muutaman sisällä hakemus jätetään sotilasliitto Natoon Suomen liittymishakemuksena lännen sotakoneeseen - täältä idän ja lännen vedenjakajalta!


Entä vaihe kakkonen, jossa nykyiset natovaltiot käsittelevät valtioittain Suomen jäsenhakemuksen |EE - [24-3]

.. se jääkin vielä nähtäväksi ja täyttä ennustetta on kenenkään mahdotonta sanoa - vakuuttelut, korulauseet kuin julkitulot eivät mitkään tuota täyttä varmuutta Suomelle - vaan tulevaisuus 3-12 kuukauden jaksolta ratkaisee lopullisen päätöksen olemmeko edes kelvollinen sotilasliiton jäseneksi suuren riskikertoimemme vuoksi.


Suomi on suoraan kiinni tuossa toisessa ydinasesuurvallassa -

.. pisimmällä maarajalla muihin natovaltioihin nähden. Ehkä meidät koetaan liian suureksi vaaraksi maantieteemme vuoksi, jossa nykyiset Nato-valtiot katsovat artikla viitosen luoman velvollisuuden liian suureksi uhaksi kullekin jäsenelle.

Lopulta suurin motiivi lienee nykyisellä USA' n näkemyksellä, jossa tavoite on päästä mahdollisimman läheiselle iskuetäisyydelle Venäjän tärkeimpiin sotilaskohteisiin, jotka sijaitsevat yhdeltä osin Kuolassa [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/11/venajan-ydinaseiden-voima-kumpuaa-veden.html - ] - meidän Lapin vieressä, vain ~ 13 minuutin lentorynnäköintimatkan päässä Lappimme lentokentiltä --


Voisi helposti arvioida, että Natossa on monia valtioita, jotka eivät halua tulla taistelemaan suomalaisten kanssa Venäjää vastaan ..

.. tämä seikka ratkeaa vasta kuinkin natomaan ratifiointimenettelyn yhteydessä -

.. nyt annetut vakuuttelut eivät mitenkään sido ketään. Maailma on muuttuvainen, kuten nyt suomalaisille vakuutellaan ajan ratkaisevasta muutoksesta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta mitään muutosta ei meidän natojenkaava media ja sopuloituneet perässä hiihtävät poliitikot huomanneet, kun USA kävi omia hyökkäyssotiaan 20 vuotta - Afganistanista Syyriaan.

Miksi näin -kertooko vaikka Suomen väkevin natottaja - HS-Helsingin Sanomat - vastaavan päätoimittaja Kaius Niemen selittein, joita voisi edesauttaa esimerkilliset toimittajat Kari Huhta |6 ja Jarmo Huuhtanen ..?


.
Viitteet, linkit ja lisätiedot

|5 " .. paljon pahaa on kertynyt [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin sisälle .. " -TP Sauli Niinistön lausunto, jonka ainakin YLE-esitti lauantaina 7.5.2022 --- -
.

"

Turkin lehdistössä alkoi kriittinen keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisia Nato-jäsenyyksiä kohtaan

"
.

..

| 111 SUOMI24 241 | 7 TIEDE 145 | VU | FB | Vapaa sana | FB BLOG | TWITTER |..
e

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: tiistai 10. toukokuuta 2022 10:47

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; Paavo Väyrynen; pekka.haavisto@formin.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi; kaius.niemi@hs.fi

Kopio: antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; antti.hakkanen@eduskunta.fi; mika.aaltola@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; jarmo.huhtanen@hs.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Hyökkäyssotaiset sotakassat myös Yhdysvalloilla


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: tiistai 10. toukokuuta 2022 11:07

Vastaanottaja: ville.skinnari@formin.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; ville.niinisto@europarl.europa.eu; ville.simila@hs.fi; ville.nieminen@fiia.fi; iiris.suomela@eduskunta.fi

Kopio: sinikukka.saari@fiia.fi; hanna.smith@hybridcoe.fi; lauri.nurmi@iltalehti.fi; juha.ristamaki@iltalehti.fi; pekka.hakala@hs.fi; Pekka Mykkänen; kari.huhta@hs.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Hyökkäyssotaiset sotakassat myös Yhdysvalloilla


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III-email:

Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP
Lähetetty: tiistai 10. toukokuuta 2022 17:06

Vastaanottaja: johannes.yrttiaho@eduskunta.fi; tom.packalen@eduskunta.fi; Saramo Jussi; aino-kaisa.pekonen@stm.fi; jari.leppa@mmm.fi; mika.lintila@tem.fi

Kopio: atte.harjanne@eduskunta.fi; harry.harkimo@eduskunta.fi; peter.ostman@eduskunta.fi; jyrki.katainen@sitra.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; paula.risikko@eduskunta.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Hyökkäyssotaiset sotakassat myös Yhdysvalloilla..