tiistaina, kesäkuuta 14, 2022

Saksa ja sen vastuu historiasta ja nykyisestä taloussuuruudesta

|2393|347825|c|


Saksan keisarikunta vuonna 1871


***

..

Saksa muistaa erinomaisesti sotahistoriansa!

.
HS-otsikko IJL-aiheotsikkoon: 

"

Miksi Saksa ei ole tehnyt enemmän Ukrainan hyväksi, vaikka halutessaan voisi?

", HS-toimittajana Hanna Mahlamäki

.


.. erityisesti vuodet 1941-45; nyt tänään ilmentyy saksalaisesti pohtivaa ja tietoistuvaa epävarmuutta kohden varmuutta mikä on Euroopalle kokonaisuutena parasta!
.
Operaatio Barbarossa ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Barbarossa -
.
Vuonna 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi "yllättäen" itään [ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2010/10/josif-stalin-manipuloi-taitavasti.html - ], yhdessä Suomenkin kanssa. Syntyi maailmanhistorian verisin, tappavin, totaalisin ja raain yksittäissotarintama - II Maailmansodan Euroopan Itärintama.



Pelkästään saksalaisia sotilaita kaatui yli Itärintamalla 1941-45 kaksi miljoonaa

Media ei ilmeisesti tunne Operaatio Barbarossaa, jonka erääksi hyvin tänään kannanottavaksi osaksi muodostui myös Waffen-SS Calicia' n [ https://en.wikipedia.org/wiki/14th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(1st_Galician) - ] - ukrainalaisista muodostettu SS-taisteludivisioona, jonka Neuvostoliiton Puna-armeija tuhosi talvella 1945 kokonaisuudessaan.



Saksa on varovainen, se on riippuvainen Venäjästä -

.. ja tämä tosiasia on myös Saksan taloudelle, ulkomaankaupalle, teollisuudelle kuin kotitalouksille jo vuosikymmeniä sitten muodostunut vapaaehtoinen riippuvuus, siinä kuin mikä tahansa muu talouden ja energian riippuvuussuhde - ole se lähteenä sitten idässä tai lännessä.



Saksa on EU-Euroopan veturi ja Euroopassa toiseksi suurin asukaslukuvaltio -

.. heti Venäjän jälkeen, joka taas on Euroopan suurin pinta-alavaltio jopa riittävä tuottamaan suuren osan EU-Euroopan tarvitsemasta tuotantomateriaaleista, raaka-aineista kuin energiasta.

Vuoden 2021 loppuun mennessä Saksan ja Venäjän taloudellinen keskinäisyys olivat sopusoinnussa -

.. raaka-aineita Venäjältä Saksaan ja lopputuotteita Saksasta Venäjälle. Molemmat hyötyivät. Voidaan olla toki pohtivia miten Venäjää tyydytti/ tyydyttää olo "vain" raaka-ainelähteenä?

Ehkä nyt, kun vastakkainasettelu parantaa hiljalleen Venäjän omaa kaikkinaisempaa omavaraisuutta - myös teknologian osalta - onhan Kiina nyt ainakin osin Venäjän takana - maailman suurimpana vientivaltiona -

.. Kiinahan ei turvaudu pakotteisiin - tosin toivoo erityisesti nyt Ukrainan sodan pikaista päättymistä - ja paluuta normaaliin kilpailevaan kauppapolitiikkaan -rehdein "asein" ja menetelmin.
--



Tänään nykypelissä on mukana suurvaltapolitiikka ja USA' n EU' n uushaltuunotto ---

(Ukraina on tosiasiassa vain pieni sivunäyttämö [ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/ukraina-on-vain-sivujuonne-muuttuvan.html - ], ja se jos mikä tuntuu pahalta itse ukrainalaisten siviilien näkökulmasta!)

--- kaikkien riippuvuusuhkien varjollakin, mutta ei tämäkään havaintosyvyys, vaan kyseessä on vieläkin laajempi syvyys hegemoniapysyvyytenä ja -pyrkynä pitää sen lännen leirissä, mikä edustaa Pallostamme noin 1/5 -osaa ihmispopulaationa.



Nyt on kyse idän ja lännen välisestä vastakkain asettelun kiihtymisestä,

.. jossa talouskaavaksi ilmentyy "Kiina + EU > US + EU", ja tätä US pelkää - EU voisi olla uteliaampi - Kiina on jo! |1, jossa US-vaikute ydinaseineen ei olisi kahlehtimassa EU' ta, mitä USA käyttää tehokkaasti juuri omaksi kansalliseksi edukseen [ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/166477-upi-kiina-ja-venaja-lahentyvat-uhka-lannenmiehelle/ - | https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/09/maailma-tarvitsee-kiinan-usan.html - ].
.
|1 " .. Miten on EU? Miten EU-Bryssel haluaa nähdä Euroopan, joka jatkuu Ranskan Bretagnesta aina Venäjän Uralille asti. Bryssel tietää, että Eurooppa on Aasian jättimantereen jatkumon pieni vähemmistöpinta-ala, jossa suurinta alaa hallitsevat Venäjä ja Kiina. Pitääkö nyt EU' n valita puolensa?

Pitää, ja se on puolueettomuus ja omaehtoinen kokonaiseurooppalainen yhteistyökehitys - Venäjän kanssa, sillä Venäjä on suora eurooppalaisuuden osa - vieläpä suurin sellainen. Kiina taas seuraa uteliaana miten EU-Brysselin yhteiskuntakehitysmalli etenee .. " lisää täältä ~
 https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -

--



Tänään US ei pärjää Kiinaa vastaan yksin |2

Nythän Kiina ohitti Yhdysvallat kansantalouden koossa jo vuonna 2014 - mitattuna bkt/PPP - ostovoimapariteetilla |3 -lähde: IMF https://www.verkkouutiset.fi/a/kiina-ohittanut-usan-maailman-suurimpana-taloutena-29060/#f83fe78b - IMF: " .. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n uusimpien tilastojen mukaan Kiinan tavaroiden ja palveluiden tuotanto on reaaliarvossa tänä vuonna 1760 miljardia dollaria, kun Yhdysvaltojen reaalinen taloustuotanto on vain 1740 miljardia dollaria. .. "
.

|2https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/07/usan-syyttelysota-kiinaa-kohtaan-nousee.html
|3 ~ https://www.stat.fi/meta/kas/ostovoimaparite.html -
.

--
Saksa on nyt todellisuudessa - siksi varovaisuus -

.. se on ainoa EU-Euroopan valtio, joka kykenee yksin Venäjän kanssa yhdessä määrittämään - tahtoessaan vakaasti (aiempi liittokansleri Gerhard Schröder' in aika) eurooppalaisen rauhantilan [ https://www.tiede.fi/keskustelu/72289/yhteiseurooppalainen-puolustus-avaa-ehean-maanosan - ]. 


Onko Saksa epätietoinen "heikon kanslerinsa" johdosta?

>
..
70698

..



2



Tai ei sittenkään, sillä nykyinen liittokansleri Olaf Scholtz tasapainoilee Venäjän ja erityisesti Kremlin kanssa - odottaen osaltansa Turkin ja Unkarin luovasti erikoisia ratkaisupyrkimyksiä.
--


Saksan on pakko kantaa laaja vastuunsa - jo historiansakin puitteista
---

Eurooppalaisuuteen ei kuulu valtameren takaa Yhdysvalloista luotu ydinasevarjo, sen suurena uhkana koko Euroopalle!

..
Saksa muistaa edelleen kuristavan tietoisesti Yhdysvaltojen ja brittien massatuhoamispommitukset Saksan suurkaupunkeihin -

.. joissa tuhottiin enemmän siviilejä kuin pelkissä US' n atomipommituksissa Japaniin vuonna 1945 - Saksan monet suurkaupungit tuhottiin palopommein ja sadat tuhannet saksalaissiviilit tapettiin noissa tulimyrskyissä -

.. nyt Saksa ei halua samaa tulimyrskykohtaloa "maailmojen sodassa", jossa mahdollisesti Yhdysvallat käy kaukosotaa eurooppalaisten tuhoksi meidän mantereella, joka jatkuu aina kauas Venäjän Uralille.

Nyt USA' n "apuun tulo" luulotellussa Venäjän hyökkäyksessä yli sen turvallisuusrajojen on luotua amerikkalaista suurvaltakuvaa, jolla US koettaa säilyttää Euroopassa oman vaikutehegemoniansa ja ulottavan sen jo jopa kauas Aasiaan - kohteena Kiina, jonka vastakkain asetteluun US houkuttelee nyt kohtalokkaasti EU-Eurooppaa.

--
Saksa voi olla tahtoessaan jarru, joka pelastaa Euroopan "maailmojen sodalta" -

.. tämän oivalluksen ensisiemenet on jo sanottu Ranskasta - sen presidentti Emmanuel Macron' in suulla [https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008866713.html - ] |3 - oli puhe myös diplomatiasta, jolla käännetään Venäjän epäluuloa länsi-eurooppalaista EU-läntisyyttä ja erityisesti US' n sotilasjohtamaa Natoa kohtaan - vieroittaen sitä ..
.
|3 HS-ingressi: "”Emme saa nöyryyttää Venäjää, jotta kun taistelut loppuvat, voimme rakentaa poistumistien diplomatian keinoin”, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Näkemys ei saa ymmärrystä eturivin suomalaispoliitikoilta." -HS-toimittajina Elina Kervinen ja Teemu Luukka.
.

.. ja samalla Ranska ja Saksa - toivottavasti yhdessä -

.. ottavat irtioton amerikkalaisten yhä voimallisemmin 'uhka-natottavasta' sotapsykoosista - keskittyen ranskalais-saksalaisena tiekarttana omaan eurooppalaiseen rauhantilan [ https://www.tiede.fi/keskustelu/72289/yhteiseurooppalainen-puolustus-avaa-ehean-maanosan - ] hallintaan -

.. joka muistetaan erinomaisesti vuosilta 2001-21, jolloin Yhdysvallat kävi jatkuvaa hyökkäyssotaa monilla valtiorintamilla kaukana omilta rajoiltaan - lähinnä kehitysmaissa, jotka eivät kyenneet antamaan täyttä sotilaallista vastusta US' n sotakoneelle. Noissa USA' n johtamissa hyökkäyssodissa tuhottiin kaikkiaan yli 100 000 siviiliä .. entä EU - pakotteliko nato-johtajaansa ja ihmettelikö ostoillaan US' n sotakassan riittävyyttä?



..

EKSTRA 1


https://yle.fi/uutiset/3-12491615 - , otsikoituna näin:

 

"Zelenskyin mukaan liittokansleri Scholz on liian huolissaan Saksan ja Venäjän suhteista


-toimittajana Inka Haukka.


.. 




..


|  11  TIEDE  66  |  63  SUOMI24  215  |  VU  |  Vapaa sana  |  FB  |  FB  BLOG  |  Twitter  |


..


e

5 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 8:25

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; Paavo Väyrynen; antti.kaikkonen@defmin.fi

Kopio: mika.aaltola@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; Risto E. J. Penttilä; timo.kivinen@mil.fi; olli.rehn@bof.fi; bjorn.wahlroos@sampo.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Saksa ei sekaannu liiaksi Ukrainan asioihin -historia painaa!


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 9:14

Vastaanottaja: eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; elina.valtonen@eduskunta.fi; kai.mykkanen@eduskunta.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; heidi.hautala@europarl.europa.eu

Kopio: iiris.suomela@eduskunta.fi; maria.ohisalo@eduskunta.fi; li.andersson@minedu.fi; Saramo Jussi; markus.mustajarvi@eduskunta.fi; paivi.rasanen@eduskunta.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Saksa ei sekaannu liiaksi Ukrainanasioihin -historia painaa!


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 10:15

Vastaanottaja: matti.vanhanen@eduskunta.fi; juha.sipila@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; tytti.tuppurainen@vnk.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi

Kopio: ilkka.ahtokivi@verkkouutiset.fi; sk.kirjeet@otava.fi; kari.huhta@hs.fi; antti.rinne@eduskunta.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; Antero Mukka

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Saksa ei sekaannu liiaksi Ukrainanasioihin -historia painaa!


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

IV e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 10:23

Vastaanottaja: juho.eerola@eduskunta.fi; ville.skinnari@formin.fi; markus.lohi@eduskunta.fi; harry.harkimo@eduskunta.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu

Kopio: inka.hopsu@eduskunta.fi; inka.haikka@yle.fi; elina.kervinen@hs.fi; teemu.luukka@hs.fi; hanna.mahlamaki@hs.fi; hanna.holopainen@eduskunta.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Saksa ei sekaannu liiaksi Ukrainanasioihin -historia painaa!


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

V e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 16:18

Vastaanottaja: inka.haukka@yle.fi; sk.toimitus@satakunnankansa.fi; lukijat@ita-savo.fi; timo.heinonen@eduskunta.fi; Kari Lankinen; seija.vaaherkumpu@yle.fi

Kopio: mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu; Mikko Patokallio; heikki.aittokoski@hs.fi; heikki.heiskanen@yle.fi; Risto E. J. Penttilä; Kaisa Hakkarainen

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Saksa ei sekaannu liiaksi
Ukrainanasioihin -historia painaa!


..