torstaina, syyskuuta 07, 2023

Kiina on maailman suurin kansantalous

 CHI|2649|431139|NA


Piirros: ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/te/33ca15cd-d7de-4a7d-a3b0-a1adaabf2b88

"V. 2020 - Kiinassa voi olla vastassa rajuin muutos vuosikymmeniin – talous saattaa supistua ensimmäistä kertaa sitten kulttuurivallankumouksen"*


***


Pelottaako Kiinan kasvava suuruus ja vaikute länsimaita?

Te-uutisointia: ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - otsikoltaan näin:
"4.12.2014 -- Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous"

Tuon todellisuuden sijasta läntinen media ja Suomessa mediapooli haluaa itsepäisesti ja väkisin julistaa lukijoilleen Yhdysvaltojen suuruutta |1.

|1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000009833594.html -
HS-otsikoi näin:
"Bloombergin ennuste: Kiina ei ohitakaan Yhdysvaltoja maailman suurimpana taloutena"
-toimittajana Harri Pietarinen.

__
Aivan ensimmäiseksi on huomioitava, että perinteellisesti bruttokansantuote (BKT) ilmaistaan aina Yhdysvaltojen dollareissa (USD)

- tällöin tilastoa vääristävät jo valuuttamuutokset ja niiden nopea vaihtelevuus --- 

Todellisuudessa monilla itsenäisillä valtioilla on aivan oma valuutta (suomalaiset menettivät oman markkansa suuressa "huijauksessa", jo EY-kansanäänestyksen yhteydessä |2), jota kunkin kansalaiset itse käyttävät -

.. on siis kyse mitä saa milläkin työnteon määrällä - projisoituna palkaksi ja ostovoimaksi, lopulta. Vodkaa Moskovassa ruplilla, dollareilla mielilääkkeitä ja opiaatteja Washingtonissa ja Pekingissä riisiä yuaneilla.

__ __
Oikea verranto on BKT/PPP |3 - siis ostovoimakorjattu bruttokansantuote
|3 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_mukaan_(PPP) -

.. ..
Suomen pankki - itsenäisyytensä menettäneenä EKP' n sivukonttorina kirjoittaa näin:

" .. 29.10.2020 - Maailmanpankin vetämä kansainvälinen vertailuohjelma julkaisi kesällä 176 maalle uudet ostovoimapariteettipainot (PPP). Painoilla määritetään maiden välisiä eroja hintatasoissa ja valuuttakurssissa. Uudet painot on laskettu vuodelle 2017, kun aiemmin käytössä olleet painot olivat vuodelta 2011. Uusilla painoilla mitattuna Kiinan talous oli viime vuonna ostovoimakorjattuna Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan kooltaan 17,4 % maailmantaloudesta, kun aiempi arvio oli 19,2 %. Kiinan talous on kuitenkin edelleen ostovoimakorjattuna maailman suurin ennen Yhdysvaltoja. .. "

BOFIT-linkki:
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2020/vw202044_4/ -


__
Onko lopulta tuolla kuluttamiseen liittyvällä suuruudella väliä -

.. ei ole (vain ympäristöllisesti!), kyse olisi mieluumminkin ihmisten ja kansojen välisestä rauhasta ja siihen pyrkimisestä.

Se että USA on maailman sotinein valtio - ja aina kaukana omilta rajoiltaan - viimeisten 30 -, 40 - ja 60 vuodenkin hahlossa - on merkittävämpi tekijä pohdittaessa kauppaa, kansainvälisiä tavara- ja rahavirtoja kuin ympäristön saastumista ja miten se tapahtuu kunkin tarkasteluvaltion tavalla -

.. onkin kiintoisaa tutkia miten erilaiset elintasot, kulutustottumukset kuin päästöt projisoituvat tilastoihin |4, kun katsomme tilanteita - per asukas ja kumuloiden aiheutetut päästöt ja ongelmat meitä kaikkia elättävälle luontobiologialle ja ympäristöllemme.

|4 ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b4ff4caa-77cc-496c-ac5a-82e4e79a9289 -
"Jättiselvitys: nämä maat ovat suurimmassa vastuussa ilmastonmuutoksesta"
IS-toimittajana Magnus Brunnsberg.

|4 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -
"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa"
Yle-toimittajana Seppo Heikkinen.


__ __
Nyt voitaisiinkin suuruuden mittaamisen jankkaamisesta siirtyä myös rauhantekoon -

.. ja ottaa esille Ukraina, tuo itäslaavien keskinäinen välien historiallinenkin selvittely, kun hoksaamme katsoa kiihkotta historiaa, geenejä, käytettyä kieltä kuin perintöä, mitä missäkin on aikojen kuluessa saavutettu.

Tältäkin osin Kiina voikin olla se oikeasti suuri ja yhdessä Turkin kanssa saavuttaa rauha meille Eurooppaan, jottei USAF-sotakone tule pommitusretkilleen, kuten tuli aikanaan Jugoslavian perintösotiin - Bosniaan ja Serbiaan - osin Naton hyökkäysoperaatioina, joita usein kutsutaan rauhaan pakottamiseksi tai rauhanturvaamiseksi!

__ __
Voisiko mediakin ottaa kynän ja näppäimistön kauniiseen käteen ja aloittaa uudelleen aidon journalismin,

.. jossa pyritään kaikin keinoin todellisuuteen, oikeudenmukaisuuteen kuin tasa-arvoon tapahtumia uutisoitaessa.

- Eikä vääntää tarkoitushakuisesti yksipuolisuuden kättä kansan suuntaan - huonoimmillaan viemärimediana |5, joka huutaa etusivut kauppojen kassajonoille punaisina omaa raskasta manipulaatiota, jopa propagandaa -

.. on siis aika avata jälleen tie luotettavaan uutistuotantoon ja se voisi alkaa tosiasioista myös tuon BKT - BKT/PPP tarkastelun osalta - eikö?


|5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/viemarimedia-huutaa-loopeistaan.html -
"Viemärimedia huutaa lööpeistään!"
-korostettakoon tässä että tuo viemärimedia kohdistuu lähinnä iltapäivämediaan - sen ymmärtää hyvin, kun katsoo tuon linkin alta valokuvat näiden medioiden kansista.

 
__ __
EKSTRA 1
Vielä tuosta maailmallisesti kansantalouden suuruudesta
A] T&t uutisoi näin - linkki: ~ https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ohitti-yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan-kiinasta-maailman-suurin-talous/86dd77f5-e793-3645-b75f-33ce60dfcc1c -
"8.10.2014 -- Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous
Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot."


B] IS-uutisoi 5.12.2014: "Nyt se on virallista: Kiina on suurin

IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html

IS-ote: " .. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreimpien tilastojen mukaan Kiina tuottaa tänä vuonna [2014] tavaroita ja palveluita reaaliarvossa 1760 miljardilla dollarilla, kun Yhdysvaltain reaalinen taloustuotanto on 1740 miljardia dollaria. .. "

Lisälinkki: ~ https://www.marketwatch.com/story/its-official-america-is-now-no-2-2014-12-04

MW-ote: " .. Nämä laskelmat perustuvat vakiintuneeseen ja laajalti käytettyyn taloudelliseen mittaan, joka tunnetaan nimellä ostovoimapariteetti (tai PPP), joka mittaa todellista tuotantoa valuuttakurssien vaihteluiden sijaan. Joten Pekingissä tarjoiltu Starbucks venti Frappucino lasketaan samalla tavalla kuin Minneapolisissa tarjoiltu venti Frappucino riippumatta siitä, mitä tapahtuu valuuttakauppiaiden keskuudessa. .. "


__ __

EKSTRA 2

Voitaisiinko nyt median paluuna aitoon journalismiin ja jankkaamistoimittajien sovintotekona nähdä verrannon rakentaminen tuon BKT' n | BKT/PPP' n ja ympäristöongelmien aiheutuvuuden syy-seuraussuhteena

Olisiko haastetta kerrakseen ja näin kansalaisluottamus saataisiin jälleen oikeille raiteille mediaan liittyvien luotettavuusepäilyjen sijasta? 

Ei kommentteja: