maanantaina, syyskuuta 04, 2023

Onko historiantutkimus tiede?

 HIS|2646|430899|TORY


Valheita, puolitotuuksia vai lännenmiehelle kiusallista lähihistoriaa, jos osaamme katsoa väitettyjä valheita avoimin silmin ja kaikin kääntein eri lähteistä - unohtaen tässä läntisen manipulaation ja propagandan .. ?

*****


https://www.hi3.fi/0-mita-historia-on/lahde-ja-tulkinta/

" .Tiede tarkoittaa sitä, että tutkijat keskustelevat ja perustelevat omia näkemyksiään. Kun tutkijat ovat samaa mieltä jostain asiasta, siitä tulee tieteellinen totuus. Tieteellinen totuus voi muuttua ajan kuluessa. Jos esimerkiksi löydetään uusi historiallinen lähde, sen pohjalta voidaan tehdä uusia päätelmiä. Historiallinen lähde voi olla mikä tahansa asia tai tavara, joka kertoo meille jotain menneisyydestä, esimerkiksi kirje, kuva tai jokin esine. .. " **


***


Historian merkitys tämän päivän päätöksiin

Historia on lopulta aina tapahtunut ja se on fakta, mutta kyky selittää, tietää tai halu manipuloida sitä vie pois uskottavuutta sen olemuksesta olla osa tiedettä - historian tutkimuksena.

__
PROLOGI - Tieteen määritys ja yritys siihen!

" .. Olisiko siis testattavuudesta ja vääräksi osoittamisesta yhdistäväksi tieteelliseksi metodiksi? Ajatus on kiehtova, sillä se vapauttaa tieteellisen prosessin tiukoista metodisista kahleista uutta luovaksi voimaksi.

Tieteenhistorioitsija ja -filosofi Thomas Kuhn kuitenkin huomautti, että tieteestä ei tulisi mitään, jos teoriat hylättäisiin heti ensimmäisen ristiriitaisen tuloksen tullessa. Tieteelle ja sen ”paradigmoille” on annettava aikaa kehittyä ennen kuin ne todella kykenevät näyttämään potentiaalinsa. Aurinkokeskeistä kopernikaanista selitysmallia piti kehittää jopa sata vuotta ennen kuin se saavutti selitysvoimassaan maapallokeskeisen mallin. .. "


__ __
Historia on kuten se kirjoitetaan ja miten se älymystössä kuin myös rahvaan keskuudessa hyväksytään ---
.
HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009826764.html -
"Historiallinen totuus on viime kädessä aina tulkinta
Historiallinen totuus on äärettömän epämääräinen, kiistanalainen ja omaan aikaansa sidottu."
-kirjoittajana Jukka Korpela, historian professori

HS-ote: " .. Historiallinen totuus on äärettömän epämääräinen, kiistanalainen ja omaan aikaansa sidottu: viime kädessä se on aina tulkinta... "

__
Tieteen sanotaan olevan tutkimuksena toistettavissa toisistaan irrallisissa tutkimuksissa - samoin lopputulemin; onko näin -

.. ei ole lopulta vieläkään ratkennut, koska juurisyyt ymmärtää syvintä olevaisuutta (syvätietoa - kaiken tietoa |* ovat yhä kadoksissa eli meidän ihmisten ja ihmismielen tavoittamattomissa, niin?

|*https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/07/usko-on-koetukselle-kaiken-tieto-onko.html -
"Usko on koetukselle - kaiken tieto, onko sitä?"


__
Entä historia ja sen vaikute - seurannaisena kuin kausaliteettina?

Historiaa on kiva väännellä aina sen mukaisesti miten valtaa pitävä sen haluaa itselleen ja järjestelmälleen nähdä. Tämä lienee eräs "totuus, joka ei pala tulessakaan".

Me puolustamme omaa käsitystä maailmasta, olemuksesta kuin tiedon sisällöstä - joskus Maakin oli litteä, kunnes Maa sai pyöreät muodot ..

.. vuosikymmeniä sitten kävimme opetuksen ja vallitsevan poliittisenkin tyrkkytiedon kera erillissodan vuosina 1941-44, mutta asia on nyt "vuoren varma" |1
.. olimme aseveljiä Adolf Hitlerin johtaman Saksan kolmannen valtakunnan kanssa ja suoritimme yhteishyökkäyksen itään - Neuvostoliittoon - yhtenä hyökkäävänä osana Operaatio Barbarossaa.

|1 ~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-markku-kuisma-suomi-osannut-trollata-myos-itseaan/ -

|1 ~ https://areena.yle.fi/1-50979463 - 

"Pitkään keskustelu Suomen roolista Saksan rinnalla yritettiin sivuuttaa historian välttämättömyytenä."


__
Onko historia sittenkin tiede?

Tosiasia lienee se, että meidän on pakko tunnustaa ettei lopullista totuutta |2 ole, vaikka tiede koittaa olla totuuden airut ja ja sen selittäjä ..

.. onko - (oliko) Albert Einstein |3 sittenkään oikeassa, siinä vaiheessa, kun tietoomme avautuu todellisuus syvimmistä syvin eli tietous ja olemus sieltä olemattomasta, jossa kauan sitten "aikojen alussa" mitätön löysin tuon olemattoman - kun syntyi vetovoima |4, joka pitää sinua ja minua kasassa ja lopulta koko "tunnettua" universumia -

.. joissa vain säikeiden sinfonia |5 toistaa säveltään universaalin "käyttöjärjestelmän tahdittamana" - niin onko tuokin sitten lopulta osa historiaa ajassa |6, jota ei sitten lopulta ollutkaan? - !!

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/08/totuus-hetken-piina.html -
"Totuus – hetken piina"
|3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html -
"Miksi jotkut ovat uteliaampia kuin toiset?"
|4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/universaali-usko-tieto-vetovoimaan-joka.html -
"Universaali usko - tieto vetovoimaan, joka luojan luomana loi kaiken!"
|5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/02/mihin-universaali-ymmarryskykymme.html -
"Mihin universaali ymmärryskykymme päättyy?"


__
Historia on niin kuin se luetaan ja | tai kuinka se ymmärretään missäkin -

.. totuus on osaltansa kuitenkin yksilön oikeus hyväksyä tai olla hyväksymättä. Oikeus olla mieltänsä, sanoivat professorit sitten mitä tahansa - siksihän olemme yksilöitä, kun evoluutio niin sen vuosimiljoonat on halunnut toteuttaa sen omassa kuolemattomuudessaan.

__
PS.
Historia on kuitenkin joskus ajassa tapahtunut seuraus jostain aiemmasta, oli se sitten vaikka nanosekunti sitten tapahtunut seurauksia aiheuttava tapahtuma -sarjaksi jatkumoa, jota yllättäen jälleen hallitsee evoluutio.

Lopulta meidän on ratkaistava tuon ajan käsite |6, sillä historia on käsityksissämme aina sidottu aikaan - menneeseen aikaan. Eli aikaan jota ei enää ole - vai onko, joka sekin on ratkaisematta historiallisena totuutena.

|6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/05/aika-on-mittaamatonta-kun-sen-oikein.html -
"Aika on mittaamatonta, kun sen oikein oivaltaa"__ __ 

EPILOGI - Kaikki on aina lopulta historiaa - on vain tapahtumia jatkumossa ja liikkuva kello jätättää - aina! Tulevaisuuskin on vain mielikuvitusta -- mikä onkaan absoluuttinen nykyhetki?


__


**


" .. Kaikki lähteet eivät ole luotettavia. Yleensä lähteet kertovat menneisyydestä vain yhdestä näkökulmasta ja joskus ne saattavat jopa vääristellä menneisyyttä. Historian tutkijan tärkein tehtävä on verrata erilaisia lähteitä toisiinsa ja arvioida niiden luotettavuutta. Siitä käytetään nimitystä lähdekritiikki.

Lähdekritiikissä on tärkeintä ymmärtää, että jokainen lähde on tehty jotain tarkoitusta varten. Esimerkiksi poliitikon pitämän puheen tarkoitus on, että poliitikko tai puolue saavat lisää valtaa. .. "

***

__
125082|  74  SUOMI24  P  267  |  6  SUOMI24  A  87  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |


__


ILU-MEDIA

IJL-ProductionsKansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

050923 - Total Visits: 890038 Total Visitors: 127023     

220823 - Total Visits: 832204 Total Visitors: 125125


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

eEi kommentteja: