keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Sauli Niinistö ja porvarilliset aatteet presidentin vaaleissa

Sauli kirmaisi Keski-Euroopan varapääjohtajakerroksista presidenttikisaan. Kokoomus on saanut todellisen ja varteenotettavan vaihtoehdon edustamaan kyykyssä olevia kykyihmisiä vaihtoehdoksi katkaisemaan yli kaksikymmentä vuotta kestäneen vaalean punaisen aikajakson. Demariaikakaudella on prsesidentin valtaoikeudet purettu lähes alkutekijöihin.

Niinistö on vallankäyttäjä joka ei ehkä seremonioissa viihdy. Hän on tottunut käyttämään valtaa ja myös vaikuttamaan. Entinen valtiovarainministeri samoilla virsillä kuin edeltäjänsäkin ei taas sovi välttämättä maan isän tehtävänkuvaan, jossa pitää myös sympatisoida vähäosaisia sekä työttömiä. Tosin kykypuolue kokee myös korkeasti koulutettujen työttömyyttä.

Työvaltaisuudet ja kädentyötä tarvitsevat kokoomalinjat siirtyvät Kiinaan ja muihin halpatyömaihin. Kohta perässä menee köyhempi valkokaulusosasto ja lopuksi johtokin on helpompaa hoitaa siellä missä on kysyntä. Niinistö on tutkaillut investointeja Keski-Euroopasta mm. erityisesti Venäjälle ja hän tietää kuinka edullista on kasata tuotteita ja myydä palveluita Venäjällä ja Venäjältä.

Presidentin valtaoikeuksia ei nyt toistaiseksi pureta ja se sopii Niinistölle. Presidentin linna tarvitseekin väriä ja vipraa; Niinistö puolivallattomana leskimiehenä voisi sitä saada aikaiseksi. Karismaosasto on kunnossa. Osaaminen ja huomioimiskyky voi joutua lujille, sillä Tasavallan presidentiltä odotetaan kuuntelutaitoa ja hyväksyntää myös muualla kuin Kehä III:en sisäpuolella. Turun ja Helsingin välimaastosta kotoisin olevana hänellä on pieni kosketus myös maaseutuun. Entisenä lakimiehenä laillisuusasiat lienee hallinnassa.

Hankala asia voi olla asemoitumiskyky pääministerin kanssa; mikäli seuraavat eduskuntavaalit ovat kykypuolueen voitonjuhlaa, niin uusi värisuora on mahdollinen. Kokoomuslainen presidentti ja pääministeri on kysymysmerkki, vaikka Niinistö punnersi Kataisen Siilinjärven maaseutupitäjästä uudeksi Kokoomuksen puheenjohtajaksi. He tullevat hyvin toimeen vähän kuin isä ja poika (?)

Itse presidentinvaaleissa Niinistö joutuu lujille niin Halosen kuin Vanhasen kanssa. Halonen on suoriutunut tehtävistään kansanläheisesti ja empatialla (suurin miinus oli onneton erillissotalausunto, jonka äänestäjät hymyillen unohtavat); kansalaiset ovat ottaneet Halosen omakseen, myös porvaripuolueissa, vallankin naisten keskuudessa. Keskusta on taas vahva ja tehokas vaalikone ja puoluetoimintajyrä, joka masinoi maaseudun täyteen mobilisoitumiseen ehdokkaansa taakse. Porvareiden floppi oli pohtia toiselle kierrokselle yhteistoimintaa Keskustan ja Kokoomuksen kesken; pojat unohti, että kansa hoitaa tuon valinnan ja osaa myös itse miettiä itselleen parhaan kohteen. Kansalaiset ovat ennenkin sisuuntuneet puoluekaadereiden ajattelemattomiin lausahduksiin. Vasemmisto osaa mennä Halosen taakse ilman julkisia julistuksia.

Yksi asia on varma; nyt on tulossa ennennäkemättömät presidentin vaalit; ehdokkaat ovat kaikilla hyviä ja kansa pääsee sydämensä kyllyydestä suorittamaan kansalaisdemokratiaa. Ennustan korkeata äänestysprosenttia ja on perin selvää, että jo nyt aloitettu presidentinvaalikamppailu tuo lisämaustetta kiinnostumiseen. Nyt ei kannata kätkeä päätä pensaaseen vaan teot ja mielipiteet ratkaisee. Paras voittakoon ja kansa saakoon haluamansa.

Ei kommentteja: