perjantaina, huhtikuuta 08, 2005

Kiinalainen juttu

Jo kaksi tuhatta vuotta sitten oli nykyisen Kiinan Shandongin maakunnan alueella voimassa korkeakulttuuri, jossa mm. Kungfutselaisuus sai alkunsa. Kiinan historia ulottuu huomattavasti kauemmaksi; Kiinassa oli järjestäytynyttä asutusta jo Egyptin faaraoiden aikana 4000 vuotta sitten. Tänä päivänä Kiina puhuttaa voimallisesti, kuitenkin hyvin harva on tutustunut itse kiinalaiseen kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin.


Kiina on väkiluvultaan suurempi kuin USA, Venäjä ja EU yhteensä 


Mikäli kaikki kiinalaiset saisivat elää ja kuluttaa kuten suomalaiset ja yhdysvaltalaiset; he tarvitsisivat noin vajaat puolitoista maapalloa kulutuksensa lähteeksi. Kiinalainen ansaitsee keskimäärin heidän kehittyneimmällä seudulla, rannikkokaistaleella, noin 170 euroa kuukaudessa. Koko Kiinan keskipalkka on huomattavasti pienempi.


Suomi ja länsimaat ovat saaneet nauttia pitkään edullisesta raaka-aineesta ja öljystä 


Nyt Kiina on tullut haukkaamaan osansa näistä yhteisistä luonnonvaroista. Kiinasta on muodostunut maailman liukuhihnatehdas. Kiinalainen työntekijä on uskollinen ja vähään tyytyväinen, mutta ei ajattelematon. Kiinan voima on loputon työvoima, joka ei ole järjestäytynyt. Suomalainen pääoma viihtyy hyvin Kiinassa ja tuottaa sievoiset osingot omistajilleen. Suomalaisten investoinnit siirtyvät yhä useammin uusiin kulutus- ja työvoimamaihin; seuraavana listalla on Intia ja sitten Indonesia sekä Brasilia.


Kiinalaiset ovat kollektivistisia; heidän elämänarvot ovat perhe- ja sukukeskeiset 


He ovat historiassaan tottuneet järjestämään eläkeasiat itse lapsiensa kautta. Elämän rikkaus on noussut jälkeläisistä; pojilla on ollut vaikuttavampi asema ja nykyisessä säännellyssä perhepolitiikassa muhiikin tulevan ongelman siemenet. Ongelmien hoidossa Kiina on alussa hidas, mutta liikkelle päästessään uskomattoman tehokas. SARS epidemian pelättiin nujertavan kiinalaisen hallintojärjestelmän, mutta kun koneisto lähti liikkeelle, se yksinkertaisesti mobilisoi koko yhteiskunnan asian hoitamisen taakse, onnistuen. 


Tarvittaessa tai komennettaessa yhteen hiileen puhaltamisessa piilee Kiinan voima 

Kiinalainen purnaa paikallishallinnolle, mutta luottaa Pekingin keskushallintoon. Onkin totta, että keskushallinto ymmärtää Kiinan meille käsittämättömän suuret haasteet; energia (rakennetaan 40 uutta atomivoimalaa), ilmansaasteet (tehdas pysäytetään hallintokäskynä jopa yhden vuorokauden aikana), vesiongelmat (8000 vedenpuhdistuslaitosta vuoteen 2020 mennessä) ja kaikkien tuntema maailman suurin patotyömaa, jonka energian tuotos tullee olemaan noin 15 Olkiluodon atomivoimalaa.
...

Yleinen toteamus kiinalaisuudesta on sen käsittämättömyys 


Näin selitetään, koska ei jakseta perehtyä heidän ominaispiirteisiin. Kiinalainen on samanlainen ihminen kuin Suomessa tai Ruotsissa; he arvostat luotettavuutta ja ystävällisyyttä. Kiinalainen eroaa merkittävästi siinä, ettei toista nolata; kasvoja ei voi menettää kuin kerran. Kasvot ovat kiinalaiselle elämän peili ja tuohon peiliin ei voi sylkeä, koska kantajansa mieli ja sielu ei sen jälkeen näy enää puhtaana ja kirkkaana.


Suomessa pelätään, että kiinalaiset kopio kaikki meidän keksinnöt 


Pelko on osin aiheellinen, sillä kiinalainen on hyvin utelias ja innokas oppimaan uutta. Keksinnöistä puheenollen, väitetään kiinalaisten keksineen paperinvalmistuksen ensimmäisenä. Kaikkissa maissa on harjoitettu tarkkanäköisyytta tosiaan kohtaan. Kiina oli teollisuudessa jo 1700- ja 1800 luvuilla maailman ykkösmaita. Kiinalainen on esimerkillinen työntekijä hyvälle ja huomaavaiselle esimiehelle, joka arvostaa työntekijäänsä. Samoin suomalainen osaa olla uskollinen ja sitkeä puurtaja samantyyppisessä ohjauksessa.


Kiinalainen rakastaa perhettään ja sukuaan; se on elämän keskipiste 


Suomalainen on enemmän individualisti. Suomainen peruskulttuuri on harvaan asutussa maassa korpien keskellä oppinut itselliseen 'suo, kuokka ja jussi'  -periaatteeseen. Kiinalainen arvostaa perhettä ja suvun elinvoimaisuutta sekä perinnettä, josta jokainen suku onnistuu löytämään jonkun merkittävän ja arvostetun henkilön sukupuustaan.


Kiina tulee nousemaan USA:n ohi noin vuonna 2030; 


EU jää taakse kokonaisuudessaan jo 2020. Nämä tunnusluvut ovat ekonomistien hallussa jo nyt; mm. Suomen Pankissa on EU-alueen valtion pankeista ainut Kiinan kansantalouden tutkimusyksikkö [BOFIT - siirtymätalouksien tutkimuslaitos] ja siellä on laajaa ymmärrystä Kiinan erityispiirteistä. 


Suomi on esimerkkimaa Kiinalle hyvistä suhteista jo vuosikymmenien ajan; 

meidän kauppatase on Suomelle hienokseltaan ylijäämäinen. Kiinalaiset arvostavat suuresti suomalaista insinööriosaamista. Suomi oli ainut maa 1950-luvulla joka myi kiinalaisille ainoana rehellisesti käytetyn paperikoneen käytettynä. Kiinalaiset muistavat vieläkin mm. Nokian edesmenneen vahvan miehen vuorineuvos Kari Kairamon. Nokia aloitti Kiinassa n. 20 vuotta sitten ja nykystatus onkin kaikkien meidän tiedossa.
...


Moskovan Suuren Isänmaallisen sodan (Venäjä haluaa kutsua II Maailmansotaa tällä nimellä) 


 ... 60-vuotisjuhlissa oli seppeleen laskussa enteellisesti presidentti Vladimir Putinin vieressä niin Yhdysvaltain presidentti kuin Kiinan presidentti Hu Jintao. Kiina rahoittaa merkittävästi USA:n massiivista kauppavajetta, jotta amerikkalainen voi entistä enemmän ostaa kiinalaisia tavaroita, velkaantuen lisää. 


Kiina on ottanut asemansa maailman väkirikkaimpana maana eturivistä; 

he tulevat myös ottamaan osansa yhteisesti raaka-ainevaroista. Kiina elää nyt jättiläismäistä murrosta ja tuon systeemin ylläpito onnistuu vain erikoisella keskushallinnon ja vapaan markkinatalouden yhdistelmällä. Tosin on vaarana, että länsimaalainen kulutuskulttuuri rikkoo vuosituhantista kiinalaista elämisen perinteellistä harmoniaa.


Kiina tulee olemaan merkittävä kauppakumppani ja mahdollisuus pienelle Suomelle


Suomeen tulee joka vuosi n. 1000 kiinalaista opiskelijaa tuomaan oman maansa väriä - keskuuteemme. Kiinalaiset ovat hyvin otettuja, mikäli vilpittömästi olisimme kiinnostuneita heidän kultttuuristaan. Mekin esittelemme mieluusti erityispiirteitämme, joista olemme ylpeitä.

Kiina tekee massiivisen tavarallisen maihinnousun Eurooppaan ja Suomella voisi olla eräs sillanpääasema esim. operoitaessa Venäjälle. Ulkomaankauppaministerimme osoitti suomalaista sopimustinkimättömyyttä ottaen ei- kannan joidenkin EU-maiden rajoittavaan asenteeseen kiinalaisia tekstiilejä kohtaan. Kansa ostaa sitä mitä se haluaa. Kiinalaiset luottavat suomalaisiin, meitä he eivät muuten pidä eksoottisen näköisinä.


Kappalejaottelu uusittu 5. heinäkuuta 2015


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: