tiistaina, lokakuuta 18, 2005

Nokia luo verkkoja ihmisten välille

Tiukan kaupallinen maailmanlaajuiseksi levinnyt Nokia sloganinsa mukaisesti tulee yhdistämään ihmisiä langattomiin verkostoihin jopa automaattiseen vuorovaikutussuhteeseen, jos niin haluamme. Langattomuuden alueella varsinaiset hyöty- , säästö- ja ansaintasovellukset ovat vasta tuloillaan taskulaitteisiimme. Matkapuhelin on kohta liian kalpea ilmaus monitoimilaitteesta, mikä kiihtyvällä vauhdilla tuotekehittyy paidantaskuihin ja käsilaukkuihin.


Nokian tuotekehitysvoima on niin suuri, 


 ... että sillä tulee olemaan vaikutusta tulevaan jokapäiväiseen elämäämme. Tulevaisuudessa siintää "hermoverkostomaisesti" linkittynyt yhteenkuuluvuusryhmien keskinäinen ja täysin ajantasainen tiedon- ja informaationkulku. 

Nyt kamppaillaan tekniikoiden suunnasta; paljon puhuttu 3G, josta maksettiin Euroopassa huimat "ilmatilamaksut", ei välttämättä ole se lopullinen suunta. Tapa rakentaa tätä tulevaisuuden maailmanlaajuista yhdistävää "hermoverkostoa" ei ole vielä ratkennut. Toistaiseksi USA:n hallinnoima internet on yksi selvä vaihtoehto "verkostoksi".


On kolme asiaa: itse monitoimilaite taskussa, lähin tukiasema ja itse siirtoverkko 


Näiden kolmen tekijän tulee toimia täsmälleen organisoidusti ja harmonisesti. Maailman eri maiden valtapyrkimyksillä tulee olemaan intressiristiriitoja, kuinka verkostoa valvotaan, kehitetään ja tarvittaessa "jarrutetaan". 

Suomalaisuuden voimasta synnytetty Nokia voisi huolehtia täyden integroitumisen niin taskulaitteen kuin itse verkon välille, sillä seuraavan laite- ja verkkosukupolven tulee kommunikoida täydellisesti yhteen. Voimme löytää analogian itsestämme; meidän oma tiedonsiirtoverkkomme on täydellisesti harmonisoitunut "päätelaitteiden" reseptoreihin kuin myös keskusyksikköömme aivoihin.


Nokian päätelaitteet pienentyvät korvaan ja silmään sekä sallitusti manipuloituvat omiin aivoihimme 


Laaja ja autonominen maailmanlaajuinen "hermoverkosto" tuo ratkaisun avaimia liialliseen tavaroiden ja ihmisten liikutteluun, se tuo helpotusta logistiikan virittämiseen siten, että raaka-aineiden ja energian tarve minimoidaan. 

Nokialla on mahdollisuus ottaa maailmanlaajuinen ykkösasema kuudennesta valtiomahdista eli tietoverkkojen ja päätelaitteiden uranuurtajasta, joka määrittää väylät ja reseptorit informaatiokulussa eri yksilöiden ja toimijoiden välille.


Suomen osaaminen voisi osaltaan perustua maailmanverkon asiantuntijuuteen logistiikan, 


 ... raaka-ainekierron kuin tavaroiden ja ihmisten liikuttelun optimointijärjestelmissä. Suomen tukijalat olisivat maailman tietoväyläratkaisut päätelaitteineen sekä puuraaka-aineen jatkojalostus puurakenteiksi. 

Meillä on vielä Nokia ja metsäteollisuuden konsernit ja ne ovat vielä juuri nyt halpoja


Nuo yhtiöt lipuvat käsistämme pikkuhiljaa, ellemme tee jotain 

Suomelle jopa kansallinen tehtävä olisi hankkia kaikin keinoin takaisin menetettyjä omistuksia lippulaivoistamme Nokiasta, StoraEnsosta, UPM:stä ja muutamista muista noihin oleellisesti liittyvistä sidosyhtiöistä. Nokia tulee totutusti julkaisemaan erinomaisen neljännestuloksen; milloin muistat Nokian tehneen tappioita?


Ilkka Luoma


...
Huom! Kappalejaottelu on uusittu 9. heinäkuuta 2015 ja samalla lisätty linkit:

~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=963131 [X]  - [9923]
~ http://www.hs.fi/talous/a1436329200277  [X] - HS

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

... Nokian ainutlaatuinen mobiilin käsilaitteiden so. kännyköiden nousu ja romahdus - näihin vuosilukuihin projisoimme myöhemmin omia Nokia tekstejä ja kirjoituksia.

~ http://www.taloussanomat.fi/a/20165652 -


.