perjantaina, helmikuuta 15, 2013

Onko EU + USA > Kiina?


USA:n presidentti Barack Obama avasi toisen presidenttikautensa tunteella ja jytinällä ”kansakunnan tilaa1] käsittelevällä puheellansa – jossa oli meille EU-eurooppalaisille viesti. USA ja EU, molemmat hehkuttivat aloittavansa neuvotteluprosessit päämäärällä vapaakauppasopimus, tällä hetkellä kahden maailman suurimman talousalueen välille.
...


Syy vapaakauppaneuvottelujen aloittamiseksi on selvä, se voidaan pukea nykykaavaan – EU + USA > Kiina. Todellisena motiivina neuvottelukierroksen avaamiselle on kuitenkin pelkokaava – Kiina > EU + USA. Kiina kasvaa ja vaurastuu. Kiina on maailman toiseksi suurin talousvalta ja nousee yhä noin kahdeksan prosentin vuosivauhdilla *].

Kiina tulee ottamaan väkilukunsa suhteessa osuutensa maapallon varannoista ja tuo suhdeluku on 1,347/7,08 – amerikkalaisten (0,308) ja EU-eurooppalaisten (0,502) vastaava yhteinen suhdeluku on noin 0,81/7,08.
...
*] Suomen Pankki – BOFIT – Kiina ennusteet - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_ennuste/Pages/default.aspx -


Läntinen markkinatalous kipristelee omissa tunnetuissa ongelmissaan,

velkaisempana kuin koskaan. USA syö kiinalaisten ja japanilaisten rahoilla. Kiinassa valmistuu insinöörejä enemmän kuin USA:ssa ja EU:ssa yhteensä, noin 360.000 per vuosi. Kiinan väkiluku on suurempi kuin EU:n ja USA:n. Odotamme enää liittoa, jossa Venäjä ja Kiina löytävät toisensa. Tämän vastapainoksi pitää tavoitella syvempää integraatiota USA:n ja EU:n välille ...


...   Kiinassa presidentti ja pääministeri ovat vaihtuneet – suuria muutoksia ei tapahdu, vain asemia ulkomailla vahvistetaan ja sisämarkkinoita kannustetaan. Omavaraisuutta lisätään ja riippuvuutta muista vähennetään. Tuloeroja kavennetaan ja ostovoimaa lisätään. Tuotantosuuntia modernisoidaan ja laatua parannetaan. Panoksia suunnataan korkeateknologioihin ja ympäristötekijöihin. Lisäksi Kiinassa opetellaan elämään kasvavan kaupungistumisen ja  työvoimapulan kanssa – unohtamatta lisääntyvästi nousevaa ”poikamiesarmeijaa”... .


Mitä kirjoitimme jo pari vuotta sitten ---

[2011] Kiinan presidentti Hu Jintao vieraili USA:ssa – tapasi kolleegansa Barack Obaman, joka muistutteli Kiinan valuuttapelistä, ihmisoikeuksista ja autonrenkaista. Herra Hu ei puuttunut amerikkalaisten ihmisoikeus-tilanteeseen, ei Irakissa eikä Afganistanissa.
...

Hu ja Obama tarvitsevat toisensa – Kiina rahoittaa eniten amerikkalaisia ja USA ostaa mm. halpoja autonrenkaita Kiinasta. Tuliaislahjana Komministisen puolueen puheenjohtaja Hu sitoutti Kiinan ostamaan 200 Boeing matkustajasuihkukonetta. Vastaavasti Kiinan joutuu myymään laskennallisesti 700 miljoonaa T-paitaa amerikkalaisille, jotta yhteen Boeingiin saadaan riittävästi rahaa.


Kiina, Afrikka ja EU

EU saanee kiinalaiset ostamaan heikkojen ja ylivelkaantuneiden euromaiden joukkovelkakirjalainoja 1] , jotta säilyy kyky ylläpitää EU:ta Kiinan suurimpana kauppakumppanina. Kiina puhuttaa nyt Afrikassa, jossa afrikkalaiset ottavat tyytyväisenä vastaan kiinalaiset investoinnit, mitkä eurooppalaisilta jäivät satojen vuosien aikana tekemättä. Eurooppa otti raaka-aineet ja taloudelliset eväät, niin tekevät kiinalaisetkin, mutta he antavat vastineeksi sitä, mikä eurooppalaisilta unohtui.
  
Kiina ja Suomi

Suomessa vielä reilu 10 vuotta sitten juuri kukaan ei uskonut Kiinan nousuun – tuolloin oli yksinäistä olla Kiina-konsulttina. Nyt tilanne on toinen, on jonoiksi saakka kyselijöitä, kuinka Kiinaan mennään ja mitä siellä voisi tehdä. Uusimpana asiana voisimme löytää sopivia peltomaita vuokrattavaksi...?

Salcomp meni ja siirsi tuotantolinjansa, Pöyry Oyj yt-neuvotteli 400 Suomen pöyryläistä uusien haasteiden eteen, ja nyt vain odotamme värvääkö Pöyry Kiinaan 800 insinööriä 20% halvemmalla kuin 400 palkkakulut Suomessa – siirtyykö nyt suunnittelulinjat tuotantolinjojen jatkoksi?
  
Kiina on vastavoima amerikkalaiselle taloushegemonialle

Kiina on suurvalta ja se ottaa oikeutetusti kaupallisin menetelmin maapallosta sille kuuluvan osuuden, joka on 1,347/7,08 suhde (v. 2012) – meille suomalaisille on varattu maapallollisella oikeudenmukaisuusperiaatteella osuutemme suhdeluvulla 0,0054/7,08 – amerikkalaisille taas kuuluu tuolla samalla kaavalla 0,308/7,08.
Suhdeluvuthan edustavat kunkin maan väkiluvun suhdetta koko ihmispopulaatioon. Tuon suhteen mukaan jakautuvat ylihuomenna niin materiat, energiat kuin ympäristön siivoustalkootkin, kunhan 150 vuotta luontoa riistoon saakka ammentaneet läntiset markkinatalousmaat ovat historiallisen vahinkolastinsa siivonneet – Venäjä mukaan lukien.
...

Aika kuluu nopeasti ja mielipiteet hitaammin

Mitä me kirjoitimme joitain vuosia sitten, kun arveltiin, että maailma tarvitsee yksinapaisen USA politiikan rinnalle vastavoiman, tänään se on jo vaikuttamassa, muutama vuosi sitten siihen ei uskottu, puhumattakaan vuotta 2004, jolloin Suomen Pankin siirtymätalouslaitoksen 2] johtaja, tohtori Pekka Sutela 3] esitelmöi 4] Suomi-Kiina seurassa...


3] ---   Kerran eräissä Kiinan Kansallispäivän juhlissa kiinalainen korkea diplomaatti, herra Li Guangyun kertoi Pekka Sutelan ymmärtävän heidän kansantalouttaan paremmin kuin he itse  – kuvasti  erinomaisesti hyviä henkilösuhteita, arvostusta ja kiinalaista hyväntahtoista vuoropuhelua ... Suomen Pankilla on merkittävä Kiinan kansantalouden tutkimusosasto.

LINKKI Kiinan uusimpaan (11th) Viisivuotissuunnitelmaan 2011-2015 – kiinalaisten ”talous- ja kehitysraamattu”
...


AL       US


...
Sent


Sent: Thursday, February 14, 2013 4:18 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - USA+ EU > Kiina, vai Kiina > USA+ EU
...

EU ja USA aloittavat vapaakauppasopimusneuvottelut
(USA:n presidentti Barack Obama julkisti vihdoin neuvottelujen aloittamisen - Kiinan paine oli kasvanut Atlantin molemmin puolin riittävän suureksi - tällä on suuri vaikutus läntisen markkinatalouden haaste- ja kilpailukykyyn. Tämä projekti voi jopa yhdistää läntistä kulttuuria pärjäämään itäisen mahdin kiihtyessä entisestään)

Ei kommentteja: