tiistaina, helmikuuta 12, 2013

Paavi lähestyi maallista kansaa


Paavi palvelee elämänsä loppuun – nyt saksalaissyntyinen katolisen kirkon johtaja, Paavi Benedictus XVI 1] maalliselta nimeltään Joseph Alois Ratzinger ilmoitti eroavansa; voimat olivat loppumassa – joka voidaan ymmärtää paavillisen elämän olevan loppusuoralla. Paavi on Jumalan lähettiläs maan päällä – ja 1000 miljoonan ihmisen ”isä”. On todennäköistä, että Paavin oikea syytä eroon ei meille esitellä. Paavi oli väsynyt maallistumiskehitykseen, jossa vain lisää ja lisää oli tavoiteltua.


Viimeeksi Paavi erosi ennen kuolemaansa yli 600 vuotta sitten ... edellinen Paavi oli yhdistävä voima, jonka hautajaisissa kukaan elollinen eri eronnut toisestaan --- maailma oli maallistumassa ...
...


[2005] Paavi yhdisti vielä kuolemansa jälkeenkin


TV lähetti sykähdyttävän lähetyksen Paavin hautajaisista 8.4. Merkille pantavaa oli se, että kaikki muut olivat sivurooleissa; niin Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush kuin muutkin maalliset johtajat. Paavi Johannes Paavali II:en 2] karisma leijui väkevänä vielä kuolemankin jälkeen. Tilaisuus oli ylistys ystävällisyydelle, huomioonottamiselle ja uskolle nuoren sukupolven nousemiseen ottamaan se vastuu, joka meiltä vanhemmilta on jäänyt tekemättä.
...


Ihmiset ovat tunnetta ja tunnustusta tarvitsevia,

samoin me janoamme yhteenkuuluvaisuuden henkeä. Maallisen vallan yläpuolelta Paavi valoi uskoa tulevaisuudesta kaikkialla, missä hän kulki. Kuollessaan hän kokosi ennennäkemättömän kansanjoukon yhteen - tässä joukossa ei ollut presidenttejä, ei kuninkaita, ainoastaan ihmisiä, jotka joutuivat nyt pieneksi hetkeksi hiljentymään perimmäisten asioiden äärelle.


Hoetaanko Jumalan siunausta tyhjistä kuorista?

Uskovaiset saivat sydämen kyllyydestä Jumalan siunausta ja Pyhän Hengen läsnäoloa. Vähemmän uskovaiset saivat pohdinnan aihetta karismaattiseen johtamiseen, jossa maallinen tavoittelu ei saavuta niitä hengen mittoja, mitä Paavi jakoi olemuksellaan aivan tavallisiin ihmisiin niin toivona tulevaisuuteen kuin osallistuvan yhtenäisyyden luojana säteilemällä sitä vaatimatonta huolehdintaa, jonka myös kaikki ihmiset tunsivat sisimmässään.


Paavi oli perinteellisyydessään voimakas uudistaja,

jota miljoonat halusivat saattaa viimeisellä matkalla. Voi vain arvata heidän ajatuksia, jotka vaivojaan säästämättä suuntasivat askeleensa Vatikaaniin aukiolle, jossa ihmisten tasa-arvo oli läsnä; pienenä erona oli vain se, että presidentit saivat istua, ehkä heidän uskonsa ei ollut niin luja kuin niiden, jotka seisoivat.


Maailman kulkiessa vakavia ja vääjäämättömiä uhkakuvia kohti,

on ihmisten luottamus ja tarve toimia saamassa uudet mittakaavat. Perinteellinen markkinahötkyilevä kulutusjuhla jatkuvan kasvun hokemineen ja näiden myötä vapaan luonnon kiertokulun estäminen, ovat lähestymässä lopunalkuaan.

Olemme heräämässä arvoihin, joista esimakua esittäytyi Paavin viimeisessä tapahtumassa, joka jo itse tapahtumana ja sanallisina viesteinä oli sanoma uuteen aikakauteen. Loputon ahneus ja piittaamaton kulutus ei yksinkertaisesti enää mahdu siihen maailmankuvaan, jota Paavi osallistuvuudellaan ja mukaolollaan viestitti yli sataan käymäänsä maahan.


Hautajaiset unohdetaan pian

Pieneksi valopilkuksi jäi kaikkien ihmisten, asemaan tai muuhun katsomatta, lyhyt ajatuksen hetki omasta kuolevaisuudesta. Siitä, että saavutettu valta on katoavaista. Ehkä mieliin jäi kytemään pieni hyvän sanoman liekki jostain omasta, mitä voisi lähimmilleen tehdä päämääränä hiukan helpompi ja huomioonottavaisempi elämä.


Matka kuolemattomuuteen - ravitsemaan tulevia

Uskoisin, että jokainen kirkon aukiolla olija näki itsensä tuossa elämän päätepisteessä ja siinä, että valta ja reviirien rajat vaipuvat kovin pieniksi ennen lopullista katoamista luonnon loputtomaan ikuisen elämänliikkeen kiertoon.

Vain muisto jää jäljelle ja olisihan miellyttävämpää, että se muisto olisi kaunis – vaikka maailma onkin maallistunut ympäristönsä haitaksi ja peräti viholliseksi.


...
[Paavin istuin] Paavin istuin on ollut maailman suurin organisoitu järjestelmä, jonka ulottuvuus kantaa laajemmalle kuin minkään muun järjestelmän. Paaviin on kohdistunut monien viimeiset toiveet ja ajatukset. Vatikaani on edustanut yhteyttä Jumalaan. Vatikaani on myös laajan ja syvälle ulottuvan busineksen keskus, jossa rahanansainta on ollut yhtä järjestelmällistä kuin markkinataloudessa ... ” 2005
Ilkka Luoma


AL      US


...
*]
Kuvatekstin jatko ---

Paavi oli monille elävä elämäntavoittelun esimerkki


Paavin kuolema pysäytti ihmiset ja yhdisti hautajaissa niin mahtavat kuin "matosetkin". Jokaisella ihmisellä on perintö ja lähtökohdat, kuten kuvassa olevan kiven alla luonnolta lainassa olleiden molekyylien ja atomien luovuttajat.

Elämä on jatkuvassa kierrossa ja kirjoittajan isoäiti ja isoisä ottavat vielä kuolemansakin jälkeen osaa uuden kasvuun. Ylpeänä muistelen näitä tavallisia ihmisiä, joille työ ja vapaa-aika oli yhteistä ja yksilöllistä. Toinen huumorisoi ja toinen uurasti, molemmat elivät pitkän iän ja jättivät jäljelle neljä lasta, 11 lastenlasta sekä tässä vaiheessa 10 lastenlasten lasta. --- Rauha heidän muistolleen, he antoivat väkevän perinnön, joka jatkuu ...

Kuvattu Lappeenrannan hautausmaalla 2. heinäkuuta 2005, klo 19:57. DSC_6972.JPG. 0,4s, f4.5, 105mm. 2,2MB. Nikon D70. Photo by Ilu 2005.Paavi lähestyi tavallista ihmistä – eroamalla, tunnustaen väsymyksen ylivoimaiseksi, mikä lienee tuttua monelle ”tavalliselle” vastuuta kantaneelle ja velvollisuutensa tehneelle ...

Ei kommentteja: