tiistaina, maaliskuuta 04, 2014

Ukrainan hädällä on monet kasvot

Läntinen demokratia on ylpeä vapaasta ja monialaisesta informaatiofilosofiastaan. Nyt tämän ajatusmaailman koetinkivi konkretisoituu Ukrainassa – niin Venäjän kuin Yhdysvaltain/EU:n näkökulmista, joihin tämä ukrainalaisten sisäinen kansallisuus- ja kulttuuriongelma tiivistyy.

Faktat ovat kaikille kirkkaat – vapailla vaaleilla länsitarkkailijoidenkin mielestä rehdit vaalit tuottivat presidentiksi miehen, joka on nyt keikautettu vallasta – alunalkaen Ukrainan kipeän, miltei konkurssikypsän taloustilanteen vuoksi 1]. EU sopimus oli vain keppihevonen järjestäytyneille mellakoitsijoille, joita osin ohjattiin ja rahoitettiin lännestä.

Nyt Kiovan Ukrainassa istuu ei-vapailla vaaleilla istuva maan johto, johon valittiin paljon niitä mellakoitsijoita, jotka Maidan-aukiolla kävivät laillisen järjestysvallan kanssa keklu- ja kaasupanoshippasille, tuloksena kuolleita, jotka lähinnä olivat aivan tavallisia ukrainalaisia.


Ukraina on jakaantumassa,

ryhmittymiä ovat niin länsi-EU-mieliset kuin venäläismieliset. Krim laivastotukikohdastaan Sevastopolista venäläiset eivät luovu – kuin ei amerikkalaisetkaan Kuuban Quantanamosta. Krim on muutoinkin lahjoitusmaata Neuvostoliitolta Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle, jota ei enää ole – kuten ei Neuvostoliittoakaan. Mutta vallantavoittelukiihko on, ja tulee jatkumaan. Koko maata yhdistävää voimaa ei ole henkilöitymänä näköpiirissä.


Suomalaisen median raajarikkoisuus – toinen linssi sumeana

Suomalainen media katselee Ukrainaan paljolti yhdellä silmällä, toisen nähdessä punaista. Samalla kansa, joka polemisoi kiitettävästi pitkin sosiaalista mediaa, on mieltä jos toista – paljolti väärien luulojen vallassa, joita syötetään sensaatiohaluisesta mediasta – niistä niin varmoista tietolähteistä.


Asiantuntijamaisuutta epäilyttävällä yksipuolisuudella

Suomalaiset asiantuntijat edustavat myös laidasta laitaan tietämystä ja käsitystä – surullisimpana Ulkopoliittisen Instituutin (UPI-FIIA)ruotsilalainen2] Mika Aaltola 3], joka on tipahtanut kärryiltä jo ajat sitten ja veivaa vanhaa virttä Venäjän tipahtamisesta globaaleista järjestelmistä. Mikalla on toinen silmä täysin muurautunut umpeen. Mistä muuten maksetaan UPI-FIIA:n palkat? - kysymys Teija Tiilikaiselle 4].

Suomi-Venäjä Seuran puheenjohtaja Heikki Talvitie 5] edusti YLE ajankohtaisohjelmassa arkirealismia, ja selvästi sellaisen arvioitsijan näkökulmaa, joka on todellisuudessa ollut venäläisten kanssa tekemisissä – Heikin silmät näytti olevan molemmat auki, ja ymmärrys slaavilaisuutta, idänkauppaa ja kulttuuria kohtaan tarkkanäköisesti kohdallaan.


Kiina + Venäjä > USA + EU -milloin?
[Selän kääntö Venäjälle ja tämän energialle, ajaa pinta-alajättiläisen Kiinan syliin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/ykn-turvaneuvosto-suurvaltojen.html - ]

Venäjä on kuitenkin maailman suurin raaka-aineaitta – ja nyt on mahdollisuutena se, että muodostuu hiljalleen blokki, jossa kaava ”Kiina + Venäjä > USA + EU” - tämä kehitys ei ole meille länsieurooppalaisille mieleinen. Voidankin sanoa, että ainakin Suomi ja Saksa välttelevät viimeiseen asti jäämistä pois nousevilta Venäjän ja jatkuvasti kasvavilta Kiinan markkinoilta.

Aleksanteri-insituutin Hanna Smith 6] oli tarkasti jyvällä itäisestä mentaliteetista ja slaavilaisuuden nimittäjistä – siksi hyvin hän osasi kertoa koko kansalle, että venäläisetkin ovat ihmisiä, joilla on kohonnut ylpeys 7]. Amerikkalaisten ylpeys nähtiin jo 1960 -luvulla Kuuban kriisissä, jossa Kuuban vallankumousjohto pyysi Neuvostoliittoa apuun – USA vieläkin taloussaartaa Castrojen Kuubaa 8].


Presidenttimme arkiviisaus miellyttää kansaamme!
[Olisikin aika tarkistaa tasavallan presidentin valtaoikeuksia ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/presidentille-valtaa-ja-kansa.html - ]

Poliitikkomme selvisivät presidentin myötä hyvin arvioista, joissa näkyi kirkkaasti J.K.Paasikiven viisaus tosiasioiden tunnustamisesta, jota muuten presidentti Urho Kekkonen hienosti käytti hyväkseen ja hyväksemme – varsinkin 1960-1970 vuosikymmenien aikana; joskus venäläisetkin pohtivat kuka tässä vie ja minne.


Kokemattomat ministerit ovat kalliita kansakunnallemme

Surullisin ymmärtämättömyys poliitikoistamme näkyi puolustusministeri Carl Haglundin 'silmälaseista', joista kumpikin linssi oli lähes muurautunut umpeen. Carl ei osannut alkeitakaan vierusvaltioiden keskinäisestä käsikirjasta – tapaamisen peruuttaminen Venäjän puolustusministerin, jo aiemmin sovitusta tapahtumasta oli rankka virhe, joka maksaa – mutta Carl ei ole enää sitä maksamassa. Hyvin ajattelematon toimenpide, ihmettelen, ettei presidenttimme puuttunut siihen. Carl tunnusti EU:n täyden ylivallan.

Pitkäaikainen ulkoministeri ja Urho Kekkosen suojatti Paavo Väyrynen oli oikeassa, ettei Venäjän puolustusministerin tapaamista olisi missään tapauksessa saanut peruuttaa – tässä Calle, joka oli vielä kapaloissa, kun Paavo junailtui Suomen nuorimmaksi ulkoministeriksi Kekkosen kylkeen – teki raskaan virheen.

Surullista oli edelleen se, että eduskuntamme ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen säesti Haglundia, täysin ymmärtämättä venäläistä ajatusmaailmaa – olemmeko jo liiaksi rähmällään Brysselin järjestelmille? Salolainen vilkutteli jo natokorttia, ilmeisesti tajuamatta sitä, että kansa on vuodesta toiseen sanonut täyden ein Natolle – vieläpä harvinaisen yksimielisesti.


Kansa pöhisee!
[EXTRAVahvan aktiivisuuden saanut TIEDE Lähi-itä keskustelu on malliesimerkki kansalaistemme osallistumishalukkuudesta sanalliseen mittelöön ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/7703/ketju/eiko_israel_nae_rauhanmahdollisuutta_aitansa_takaa yli miljoona lukijaa]

Nyt media, some ja kadunvarsikeskustelut ovat täynnänsä kaikkea tuota mitä kosketeltiin yllä – paljon väärää tietoa, luuloa, ”luotettavaa tietoa”, olematonta ymmärrystä sekä kuitenkin syvien kansanrivien laajaa tajua, esimerkiksi sanattomana kalluppituloksena natottamisesta 9], mitä pieni joukko poliitikkoja jenkaa. Mehän tiedämme, että arkikansa se lopulta aina maksaa kaikki ne virheet, joita poliitikkomme tekevät.

Häviäjät ja ruumiidenpesijät tulevat myös tavallisesta kansasta – Krimin häviäjiä saattaa olla tataarit – heitähän on kuritettu jo aivan tarpeeksi jo ennenkin. No, jäämme odottamaan Ukrainassa ja Krimillä järjestettävien kansanäänestysten tuloksia – tätähän varmaan venäläisetkin ovat lähteneet turvaamaan [?]


Suomalaisten omat tosiasiat ja niiden tunnustukset

Meille tosiasioiden tunnustamista on pysyttäytyminen puolueettomasti ulkopuolella näistä muiden kärhämistä – sen sijaan voimme käydä kauppaa kaikkien kanssa rehdisti, kykyisesti ja kestävien menetelmien mukaisesti – johon ei kuulu hötkyily eikä liiallinen intoilu. Näin muodoin voisimme olla erinomaisia rauhanvälittäjiä, neuvotteluluotsaajia ja luotettuja toimijoita isoisten vanavesissä – hiljaisesti turhia meuhkaamatta.

VIITTEET
1] Esimerkiksi Venäjän kaasutoimitusten maksuvaikeudet ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/energia-on-yht-strateginen-varanto.html -
4] UPI/ Teija Tiilikainen ~ http://www.fiia.fi/fi/cv/79/teija_tiilikainen/ -
5] Heikki Talvitien kolumni ~ http://www.venajaseura.com/node/3879 -
7] Venäjä löytämässä kadonneen mahtinsa!? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/venj-lytmss-kadonneen-mahtinsa.html -
8] Castrojen Kuuba USA:n taloussaartoa vastaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/castrojen-kuuba-loppusuoralla.html -
9] Kansalaisviisaus pitää meidät irti Natosta ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 -

EXTRAT

Ilkka Luoma

SENT

Sent: Tuesday, March 04, 2014 7:31 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Ukrainan kärsimyksillä on monet kasvot
...

Ukrainan kärsimyksillä on monet kasvot
(Media revittelee lännessä osin sumennetuin lasein, osa poliitikoista päästelee sammakoita ja oivaltavimmat heistä ovat lukenee presidentti J.K.Paasikiven ilmaisun - "viisauden alkaneen tosiasioiden tunnustamisesta")


AL US VF [85.] IL - BLOG 31911
---03032014---

doc.: mediointia_ukrainasta_03032014.doc – OpenOffice Writer
932 | 9256

[03032014] - Kirjoittaja on vapaa kolumnisti. Artikkeleissa ei edusteta mitään yksittäistä ryhmittymää, edunvalvontajärjestöä tai puoluetta – eivätkä kirjoitukset sido mitään ryhmittymää tai taustajoukkoa. Mielipiteet ovat pelkästään kirjoittajan, ellei asiasta ole erikseen toisin mainittu. Viitteet ovat pääsääntöisesti kirjoittajan omia, paitsi niissä tilanteissa, missä on lähinnä käytetty vapaata tietosanakirjaa – Wikipediaa, mikä näkyy aina jokaisessa linkkiosoitteessa. Kirjoitukset eivät pyri loukkaamaan, eivätkä provosoimaan ketään tietoisesti. Artikkelit noudattavat kansalaiskirjoituksille yleisesti hyväksyttyä tapaa olla panettelematta tai tietoisesti väärää todistetta antamatta. Kirjoittaja on poliittisista puolueista riippumaton kirjoitusten osalta. Kirjoitusten lainaaminen on sallittua – lähde mainiten. Mikäli joku tai jotkut kokevat vääryyttä kirjoitusten osalta – pyydetään ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen – Ilkka Luoma.

Ei kommentteja: